torstai 2. huhtikuuta 2015

Kinuski-suolapähkinäpalat

Toissapäivänä postin joukossa tuli Yhteishyvä josta minulla tulee tätä nykyä selailtua nopeasti vain Ruokaliite.. Useimmiten sieltä ei löydy juuri mitään kokeiltavaa, mutta tälläpä kertaa löytyi ainakin pari.. Ensimmäinen resepti pääsi melkein siltä istumalta kokeiluun, ja niin hyvää oli että kokeilkaapa ihmeessä! 
Ajatus oli ollut jo jonkin aikaa tehdä pakkaseen gluteenitonta vierasvaraa ja kun gluteenittomia jauhoja oli kaapissa, tein niistä.. Suolapähkinäpussissa tosin luki, että saattaa sisältää jäämiä vehnästä.. Monet meidän lähipiirin gluteenittomista eivät kuitenkaan ole niin tarkkoja tai herkkiä, uskalsin siis laittaa pähkinät piirakan päälle ja piirakan pakkaseen isojen "varoituskylttien" kera.. En huomannut tuota kaupassa, ja mahtaako kaiken merkkisissä suolapähkinöissä olla sama merkintä.. Minä käytin Estrellan suolapähkinöitä.. Täytyypä joskus tarkistaa..
 
Viime aikoina olen todennut, että gluteenittomilla jauhoilla leipoessa saa huomattavasti kuohkeampia leivonnaisia. Piirakkapohjasta tulikin oikein pehmoinen.. Jos haluat tehdä piirakan normikokoiselle pellille, ainesmäärät kannattaa tuplata! Ja alkuperäinen ohje on siis tehty vehnäjauhoista, joten niilläkin tämä onnistuu!
Kinuski-suolapähkinäpalat
n. 15 kpl
 
Pohja:
200 g margariinia
2 ½ dl sokeria
3 kananmunaa
5 dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
 
Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl margariinia
2 ½ dl suolapähkinöitä
 
Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne sekoittaen vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 25 x 35 cm). Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä noin 10minuuttia välillä sekoittaen. Tee pisarakoe. Tiputa pisara kinuskia lasilliseen kylmää vettä. Jos kinuski jähmettyy, se on valmista. Sekoita joukkoon nokare margariinia. Rouhi pähkinät ja ripottele torttupohjalle. Valuta kinuski pinnalle. Leikkaa paloiksi.

6 kommenttia:

  1. Taisin katsoa samaa ohjetta:-) . Itse olen tosi tarkka gluteenittomuuden kanssa, keliakia ei anna vaihtoehtoja. Pitää kyllä tarkistaa pähkinäpussin aineluettelo. Yleensä kyllä tulee tarkisteltuakin melko tarkkaan:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosi hyvä ohje! :) Googlasin huvikseni suolapähkinöitä, ja netistä löytyvien ainesosaluetteloiden perusteella Taffelin suolapähkinäpussissa ei pitäisi olla vehnän jäämiä. Tavallisesti ostankin aina niitä, mutta tällä kertaa isommat Taffelin pussit olivat loppu joten valitsin tuon toisen merkin. Vaikka loppujen lopuksi se Taffelin pieni pussi olisi hyvin riittänytkin tähän.. Tämä olikin hyvä kun tuli selvitettyä, muistaa jatkossakin.. Kiitos Kanneli!

      Poista
  2. Mä olen joskus vuonna keppi ja miekka ottanut Maku-lehdestä talteen tän ohjeen... vaan eipä ole tullut vieläkään tehtyä! Kinuski ja suolapähkinät on ihan mieletön yhdistelmä!
    Aurinkoista pääsiäistä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kyllä kannattaa kokeilla! En osannut edes kuvitella miten hyvin suolapähkinät ja kinuski yhteen sopiikaan, mutta tää oli kyllä ihan mielettömän hyvää! :) Mukavaa pääsiäistä! Kiitos Kirsi!

      Poista
  3. Näyttääpä makoisalta.

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..