tiistai 29. joulukuuta 2020

Joululahjat 2020

 

Tänä vuonna tein suurimman osan kummilasten joululahjoista omin käsin. Aika monet villasukat, muutamia pitsipalloja, neulepaita, jonttulakki ja lorupussi. Neulepaidan saan tosin neuloa vielä uudelleen koska se olikin saajalleen jo valmiiksi liian pieni. :)

lauantai 21. marraskuuta 2020

Ristiäiskakku

 Sain taas tehdä lasten serkun ristiäisiin täytekakun. Kinuskipäällinen oli toiveena, gluteenittomuus vaatimuksena ja muuten sain vapaat kädet. Päädyin tekemään väliin kinuskimoussen puolukoilla. Sokerimassavauvan ympärille hain metsästä puolukanvarpuja, jotka sokeroin huurteiseksi. Maalasin varvut edellisenä iltana kananmunan valkuaisella ja ripottelin päälle sokeria.

Kuvat otin tyttären puhelimella kun hänellä astetta parempi kamera näin pimeällä kuvaamiseen ja kuviin tuli hassusti tuo teksti, kumpikaan meistä ei osannut poistaa sitä.. :D


Pohja: 8 munan sokerikakkupohja
Täyte: kinuskimousse + 200g puolukoita
Päällinen: kinuski (3dl kermaa, 3dl fariinisokeria)
Pursotukset: 8dl vispikermaa

lauantai 24. lokakuuta 2020

Porkkanakakku

 Mulla oli jo monta päivää tehnyt mieli porkkanapiirakkaa ja kun wappiringissä alettiin suunnitella naisten eiliseen saunailtaan tuomisia, oli mun valinta melko selvä... :D Halusin kuitenkin tehdä pyöreän kakun enkä koko pellillistä ja tulin lopulta kokeilleeksi kokonaan uutta ohjetta. Tässä ohjeessa kuorrutteeseen tuli tuorejuustoa ja ihan hyvää siitä tuli, vaikka minun mielestäni se oikea porkkanakakun kuorrute tehdäänkin sulatejuustosta. 

Ohje löytyy Dr. Oetkerin sivuilta.


Porkkanakakku

Pohja:

2 dl sokeria
1,5 dl ruokaöljyä (neutraalin makuista)
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
250 g porkkanaraastetta

Kuorrute:

25 g voita
100 g tuorejuustoa
4 dl (250 g) tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota 20cm irtopohjavuoka. Sekoita öljy ja sokeri keskenään, lisää kananmunat ja vispaa käsivispilällä hetki. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää öljy-sokeriseokseen. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paista uunin alaosassa 40-50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.

Tee kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Pehmitä voi ja vatkaa kaikki aineet sähkövispilällä sekaisin. Levitä kuorrute kakulle, koristele haluamallasi tavalla, esim. pähkinärouheella.

torstai 22. lokakuuta 2020

SikSakkia JonSukat ystävälle

 "Minun ystäväni on kuin villasukka, joka talvella lämmittää.." 🎶


Ystäväni valitteli alkuvuodesta villasukkien puutetta. En ehtinyt silloin ystävänpäiväksi neuloa hänelle sukkia, mutta aloin heti keväällä töihin ja tein villurit valmiiksi odottamaan syksyä ja ystäväni eilistä syntymäpäivää..

Jospa tänä talvena pysyisi varpaat lämpimänä. 💙

***

Malli: Jonna Nordströmin ekasta kirjasta JonSukat Villasukkarakkautta "SikSakkia JonSukat"

Lanka: Novita 7-veljestä musta, harmaa ja turkoosi

lauantai 17. lokakuuta 2020

Granola pähkinöillä ja rusinoilla

 Tänään on vapaapäivä kulunut pitkälti keittiössä.. Huomenna juhlitaan perheemme tämän vuoden viimeisiä synttäreitä ja koska huomenna olen aamun töissä, oli valmistelut pakko tehdä kaikki jo tänään.. 

Synttäritarjottavien lisäksi kokeilin tehdä vielä granolaa, joka on ollut mielessä jo pitkään. Vertailin useampia ohjeita ja lopulta sovelsin niistä ihan oman ohjeen. Ja niin hyvää tästä tuli, että monta makuvariaatiota odottaa taas kokeilemistaan... :D


Granola

5 dl kaurahiutaleita
3 dl kaura- & vehnäleseitä
200 g pähkinöitä
3/4 tl suolaa
1,5 dl vaahterasiirappia
5 rkl kookosöljyä
3 dl rusinoita

Sekoita hiutaleet, leseet, rouhitut pähkinät ja suola kulhossa keskenään. Mittaa vaahterasiirappi ja kookosöljy kattilaan ja sulata pienellä lämmöllä tasaiseksi. Sekoita nesteseos kuiviin aineisiin. Levitä seos pellille tasaiseksi levyksi. Paahda 160 sateisessa uunissa 25-30 minuuttia. Tarkkaile seosta koko ajan, erityisesti loppuvaiheessa ja sekoita välillä ettei se pääse palamaan. Minun uunilla paistamiseen meni 28 minuuttia. Anna jäähtyä ja lisää rusinat. Säilytä granola lasipurkissa huoneenlämmössä.

maanantai 28. syyskuuta 2020

Omenarahkakakku

 

Tämä ohje löytyy blogista jo vanhastaan muutaman vuoden takaa, mutta laitanpa uudelleen.. Tarkoitukseni oli tehdä tätä jo viime viikolle naisten saunailta, mutta en silloin ehtinytkään leipomaan.. Lapset oli taas poimineet omppuja ja innostuin ennen yövuoroa tekemään ompuista kakun. Taidan viedä sen mennessäni töihin, eikös yövuoro vaadi aina vähän tuhdimmat eväät..?
Omenarahkakakku

Pohja:

100 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

200 g voita
500 g maitorahkaa
1,5 dl kermaa
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

5 omenaa
2 rkl kanelia

Vaahdota pehmeä voi sokerin kanssa. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinan joukkoon, sekoita nopeasti. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Sulata voi ja sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Kaada täyte pohjan päälle, asettele lohkotut omenat täytteen päälle ja ripottele pinnalle kanelia.

Paista kakkua 200 sateisessa uunissa 30-40 minuuttia. Täyte tutisee uunista otettaessa, mutta jäähtyessään kiinteytyy. Parhaimmillaan kakku on vasta seuraavana päivänä!

sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Täytekakku ristiäisiin

 Sain taas tehdä täytekakun lastemme uusimman serkun ristiäisiin. Sain vapaat kädet täytteiden ja koristeluiden suhteen. Ja näin syksyihmisenä koristeiden osuus oli mulle tietysti heti selvää.. 😊 Jouduin toimittamaan kakun jo eilen, vaikka juhla on vasta tänään kun en töiden vuoksi sitä tänään olisi ehtinyt ajoissa tehdä.

Pohja on 7 munan sokerikakkupohja 
kostutus vettä ja vaniljasokeria täyte vadelmamoussea
kuorrutus 8dl laktoositonta vispikermaa

perjantai 11. syyskuuta 2020

Syksyiset tyynynpäälliset

 

Aloittelin viikko sitten jälleen uutta sydäntyynyä, mutta se jäi silloin vaiheeseen. Koko viikon odotin tätä päivää kuin kuuta nousevaa, kun tiesin että tänään vapaapäivänä viimeistään ehdin jatkamaan ompelua.. Palasin siis elokuun alussa takaisin töihin ja kyllä se niin vain on, että työt haittaa harrastamista.. 🤭

Tyynyihin valikoitui väreiksi syksyisiä sävyjä, onhan syksy mun lemppari vuodenaika ja monet syksyn väreistä lempivärejäni. ❤️🧡💚💛

Sydäntyynyyn kaava on tilattavissa Etsystä, vaahteranlehden kaava löytyy ilmaiseksi täältä.

keskiviikko 19. elokuuta 2020

Mustikkamehu

 Saatiin muutama viikko sitten maistaa serkkuni miehen tekemää mustikkamehua, joka vei ihan kielen mennessään.. Tietysti pyysin ohjeen itselleni, se löytyi Kotikokki-sivustolta Mummin mustikkamehu -nimellä. En nyt selvinnyt poimimaan mehua varten tuoreita mustikoita, joten tein mehun pakastetuista. Alkuperäinen ohje on litralle vettä ja löytyy tuolta linkin takaa, alla on minun versioni viisinkertaisena.

 Mustikkamehu

5 litraa vettä
1 litra mustikoita
3 3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
5 rkl perunajauhoa

Kiehauta vesi. Lisää mustikat kiehuvaan veteen ja keitä hiljakseen 15 minuuttia. Kaada mehu siivilän läpi, painele mustikoista kaikki irtoava mehu. Laita kattila uudelleen levylle, lisää sokeri ja suola ja keitä hetki. Sekoita perunajauho kylmään vesitilkkaan ja kaada norona mehun sekaan. Sekoittele hetki ja laita mehu kylmään jäähtymään. 

***

Vinkki! Älä heitä siivilään jäävää sosetta pois, siitä voi tehdä vaikka mustikkapiirakan!


sunnuntai 16. elokuuta 2020

Yksisarvistäytekakku

 

Tänään meillä juhlittiin kolmen lapsen yhteisiä synttäreitä. Yksisarviskoristeen piti tulla edellisessä postauksessa olleen jäätelökakun päälle, mutta se ei silloin ehtinyt kuivua ja niinpä koriste jäi odottamaan näitä synttäreitä. Täytekakku tehtiin muilta osin nuorimman sankarin (5v) toiveiden mukaan. 9 munan sokerikakkupohjan välissä on kinuskimousse.

lauantai 1. elokuuta 2020

Jäätelökakku lastensynttäreille

Meillä vietettiin tällä viikolla kahden tytön yhteisiä kaverisynttäreitä ja tein synttäreille jäätelökakkua. Se olikin hyvä, sillä tällä kertaa kakku kului kokonaan. Pohjaksi tein keksipohjan 20 cm irtopohjavuokaan hyydykekakun tapaan ja painelin kolme litraa hieman pehmennyttä jäätelöä päälle. Laitoin kakun pakkaseen jo edellisenä päivänä ja otin sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Pelkäsin vähän, ehtiikö keksipohja sulamaan vai tarvitaanko leikkaamiseen moottorisahaa, vaan hyvin ehti..
Koristeenkin tein, mutta sepä ei ehtinytkään kuivumaan ja olisi se tainnut olla vähän turhan isokin tähän kakkuun.. Se koriste jäi sitten odottamaan pikkusiskon tulevia synttäreitä. :) Onneksi tytöt tekivät samalla itse omia koristeitaan minulta ylijääneestä sokerimassasta ja ne ehtivät sen verran kuivua että saatiin kakkuun koristeetkin..

lauantai 18. heinäkuuta 2020

Nipsukukkaro

Lueskelin yhtenä aamuna blogeja, kun Pikku Akan tilkkuvakasta löysin yhtäkkiä idean mitä tehdä kummitytölle synttärilahjaksi.. Pikku Akka oli kokeillut kantha-kirjontaa nipsukukkaroon. Innostuin tuosta kirjonnasta ja lähdin miltei siltä istumalta kangaskaapille. Mutta tilkkuja kaivaessani löysinkin kauan sitten piirtämäni paper piecing timantin ja lopulta aloinkin tekemään sitä..

No, onhan kukkarossa myös taustapuoli ja sen ompelin sitten pienistä tilkuista ja kokeilin myöskin kantha-kirjontaa. Helppoa ja kivaa.
Timantti olisi saanut olla hiukan pienempi tähän työhön ja muutenkin malli vaatii pientä muokkausta päästäkseen jatkoon.. Tikkaukset timantin ympäri ja saumakohtiin tein hopeisella langalla, joka on pyörinyt laatikoissani varmasti yli kymmenen vuotta. Lanka katkeili muutamaan otteeseen eikä sitä meinannut millään saada neulan silmästä läpi. Siksi se varmaan aikoinaan on laatikkoon pyörimään jäänytkin..

Melkein en raaskinut edes antaa tätä lahjaksi, kun olisin tykännyt siitä itsekin.. :) Onneksi kukkaron ja laukun kehyksiä jäi vielä parit, jospa saisin itsellekin tehtyä..

keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Sydäntyyny - paper piecing

Helmikuussa tehty sydäntyyny sai kaverikseen toisen sydämen. Ikean reissulta keväällä tarttui mukaan valkoista puuvillakangasta ja tästä tuli minusta vieläkin kivemman värinen kuin edellisestä. Sydänkuvion sinisävyiset kankaat  on Saijan lahjoittamia ja vielä vaan niitä riittää..

keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Tiikerikakku

Meillä oli viime viikonloppuna ensimmäiset rippijuhlat. Toinen kaksosista toivoi kuivakakuksi tiikerikakkua ja minä metsästin alkukeväästä hyvää tiikerikakun ohjetta. Sellaisilla kriteereillä että kakusta tulee mahdollisimman iso, taikina on helposti levitettävää ja että kakku olisi vielä lisäksi hyvän makuistakin. Tein ainakin kolme kokeilua, kunnes tärppäsi. Annin uunista löytyi mun kriteerit täyttävä ohje.
Tiikerikakku

200 g voita
4 dl sokeria
4 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl veniljasokeria
2,5 dl kermamaitoa
3 rkl kaakaojauhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota n. 2,5 litran rengaskakkuvuoka. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen. Sekoita keskenään kaikki muut kuivat aineet paitsi kaakaojauhe. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja kermamaitoa. Sekoita mahdollisimman vähän. Ota taikinasta 1/3 erilleen ja sekoita siihen kaakaojauhe. Jaa taikinat kakkuvuokaan vuorotellen ja tasoita taikinan pinta. Paista kakkua uunin keskitasolla noin tunti, kokeile kypsyys tikulla.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Trio-neuletakki 2

Vihdoinkin olen saanut kuvatuksi jo alkuvuodesta (vai jo viime vuoden loppupuolella..?) valmiiksi saamani neuletakin tyttärelle.. Pienemmälle samalla ohjeella tehty takki löytyy täältä. Siitä jäi lankoja paljon mutta en halunnut kuitenkaan ihan kopiota tehdä, joten jätin pinkin pois ja tein valkoisella ja harmaalla. Helmaan ja hihoihin  tein taas hiukan enemmän pituutta, mutta jo nyt tuo hihojen kasvunvara oli kutistunut pois..

Ohje: kirjasta Neulekekkerit "Trio-neuletakki" 110/116cm (ohjeesta löytyy koot 74-152cm)
Lanka: Novita Wool Cotton
Napit: Porin Eurokangas

keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Kuormalavakioski

Lupasin viime kesänä rakentaa lapsille kioskin. Nyt on lupaus vihdoin lunastettu! Kehikon sain jo viime kesänä tehtyä, mutta sitten homma jäi vaan jostain syystä kesken. Keväällä lapset innostuivat nikkaroimaan katoksen kehikon ja eilisen ja tämän päivän aikana sain saatettua homman loppuun..
Kioski on rakennettu kahdesta kuormalavasta, jämälaudoista ja -maalista. Uutena siihen on ostettu vain katoksen vahakangas ja sen jämäpaloista tehtiin vielä pari viirinauhaa. Oikeasti nopea toteutus, vaikka tämä vahingossa venähtikin kahden kesän projektiksi..

perjantai 19. kesäkuuta 2020

Täytekakku 8-vuotiaalle

 Pikainen täytekakku juhannusaattona syntymäpäiväänsä viettävälle tyttärelle. Pohja löytyi pakkasesta, välissä helppo ja nopea suklaamousse (vispikerma, tuorejuusto ja maitosuklaa) sekä banaania. Päälle levitin vispikermaa suit sait ja koristeeksi hain pihalta mustikanvarpuja ja pakkasesta muutaman tyrnin. Tytöt viimeisteli kakun vielä suklaarusinoilla.

maanantai 8. kesäkuuta 2020

Hedelmäinen kanasalaatti

Vajaan kuukauden kuluttua meillä juhlitaan kahden vanhimman rippijuhlia, ja pojilla on toiveena saada juhliin kanasalaattia. Nyt kun viikonloppuna juhlimme samaisten poikien viimeisiä kummisynttäreitä, tein testimielessä kanasalaattia myös synttäreille. Ohje löytyy blogista (hiukan muokattuna) jo 10 vuoden takaa, täältä, mutta laitanpa nyt uudestaan kun kuva sieltä on hävinnyt. Ohjeen olen saanut siskoltani ja tämä onkin hänen bravuurinsa juhliin kuin juhliin.
Hedelmäinen kanasalaatti
n. 15-20 hlö

4 dl kierremakaronia
300 g broilerin hunajamarinoituja fileesuikaleita
500 g leipäjuustoa
1 tuorekurkku
200 g ananasta
500 g vihreitä viinirypäleitä

Kastike
2 prk kermaviiliä
1 dl majoneesia
4 tl sinappia
aromisuolaa maun mukaan

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Paista broilerisuikaleet. Anna jäähtyä. Kuutioi tai pieni juusto, kurkku, ananas ja viinirypäleet, yhdistä makaronin ja broilerisuikaleiden kanssa. Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää salaatin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

lauantai 16. toukokuuta 2020

Täytekakku 40-vuotiaille

Eilen juhlimme pienellä porukalla kahta nelikymppistä ja samalla pienen tyttövauvan rotinoita. ❤️ Toisen päivänsankarin kanssa 25 km:n matka taittui mennen tullen polkupyörillä. Paluumatkalla puolenyön tienoilla alkoi pimeys jo hieman haitata kun vastaan tulevien autojen valot häikäisivät niin kovasti. Onneksi silloin olimme jo lähellä kotia.

Pienen, 20 cm kakun tein gluteenittomana ja laktoosittomana.. Täytteeseen kokeilin uutta ohjetta, joka oli oikein toimiva ja pääsee kyllä takuulla jatkoon. Minulla oli vadelmakakku mielessä, mutta vadelmia ei enää ollutkaan tarpeeksi ja niinpä heitin sekaan myös mustikkaa. Koriste on sokerimassaa.

Marjamousse täytekakun väliin

Marjamousse

5 liivatelehteä
300 g marjoja (tässä vadelma & mustikka)
4 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
1 1/4 dl sokeria
1 Tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua/vettä

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Soseuta marjat. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto, lisää marjasoseen joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää sokerit. Kuumenna mehu/vesi kiehuvaksi ja liota hyvin puristellut liivatteet siihen. Anna jäähtyä hetki. Sekoita liivateneste ohuena nauhana huolellisesti pohjasta asti sekoittaen täytteen joukkoon. Kääntele seos nuolijalla sekoittaen kermavaahdon joukkoon.

Ps. Alkujaan ohje on vadelmamoussekakku, joka löytyy täältä. Itse puolitin täytteen määrän ja siltikin käytin vain puolet täytteestä 20 cm vuokaan tehtyyn kakkuun. Eli täytteestä riittää hyvät kerrokset jopa 26 cm kakun kahteen väliin.

perjantai 1. toukokuuta 2020

Sydäntyyny kummitytölle

Tein tänään syntymäpäiväänsä viettävälle kummitytölle lahjaksi sydäntyynyn. Tyyny on tehty samalla paper piecing -tekniikalla kuin aiempikin sydäntyyny, mutta isommista paloista ja vain kolmesta eri kankaasta. Sopivan väristä vetoketjua minulla ei ollut mutta en malttanut keskeyttää tekemistä, joten niinpä laitoin vetskarin tilalle vaaleanpunaiset sydän-painonapit. Tyynyn koko on 35x35cm.
Kaava on ostettavissa Etsyssä.
Kankaat kaapin kätköistä.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Täytekakku ristiäisiin

Sain tehdä täytekakun lastemme tuoreimman serkun kastejuhlaan. Tämä olikin helppo tilaus, kun kakkua ei tarvinnut koristella mitenkään.
Pohja: 10 munan sokerikakkupohja
Kostutus: maito + vaniljasokeri
Täyte: tupla-annos kinuskimoussea + vadelmia
Kuorrutus: 1,2l vispikermaa
Koriste: sokerimassaa

***

Sain kastejuhlan jälkeen kuvan koristellusta kakusta ja luvan jakaa kuvan täällä:

❤️❤️❤️

Kinuskimousse täytekakun väliin

Kinuskimousse

4 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
1 tlk karamellisoitua kondensoitua maitoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma, sekoita joukkoon kinuski ja tuorejuusto. Sekoita hyvin. Kiehauta tilkka vettä ja liota hyvin puristellut liivatteet siihen ja anna jäähtyä hieman. Kaada liivateneste huolella pohjasta asti sekoittaen täytteen joukkoon.

Vinkki: Täytteen kanssa sopii hienosti esim. vadelmat tai punaherukat. Sopiva määrä marjoja on noin 200 g.

lauantai 18. huhtikuuta 2020

Täytekakku 15-vuotiaille

Täytekakku tänään 15 vuotta täyttäville kaksosille. Ihan peruskakku mansikkahillolla ja kermavaahdolla.

tiistai 14. huhtikuuta 2020

JonttuLakki

Meidän lapsille syntyi 55. serkku ja minä päätin neuloa pienokaiselle lahjaksi JonttuLakin. Tässä kävi niin harvinaislaatuisesti, että lahja oli valmiina jo paljon ennen vauvan syntymää. Toimitus sen sijaan antoi odotuttaa, mutta nyt se on perillä. Toivonpa vain, että lakki sentään mahtuu vielä.
Langat kaivoin taas laatikon kätköistä ja ajattelin kaikkien lankojen olevan 7-veljestä, mutta lopuksi päädyin epäilemään että tuo liila lanka olisikin ehkä ohuempaa Nallea.. Pyrin aina säästämään lankojen vyötteet mutta tästä se oli mennyt hukkaan ja niinpä en tiedä varmaksi.
Ohje: kirjasta JonSukat s. 222 "JonttuLakki"
Langat: Novitan 7-veljestä (+Nalle?)

perjantai 10. huhtikuuta 2020

Merinovillapipo

Sain joululahjaksi Novitan valkoista ja harmaata merinovillalankaa (Baby merinoa) ja olin itse ostanut lisäksi samaa lankaa vaaleansinisenä. 3-vuotiaani pyysi itselleen pipoa ja valitsi väreiksi harmaan ja vaaleansinisen. Näin ohutta lankaa en aiemmin ollutkaan neulonut.
Loin kolmosen puikoille 116 silmukkaa ja neuloin aluksi pitkän resorin harmaalla 2o 2n. Vaaleansinisen otin mukaan vasta resorin jälkeen, neuloin kapeat yhden kerroksen raidat. Kun pipon korkeus näytti sopivalta lapsen päähän, kavensin silmukat 110 silmukkaan ja sen jälkeen aloitin varsinaiset kavennukset.

1. kavennuskerros: *neulo 9 o, 2 oikein yhteen*, toista *-* kerros loppuun. Tee yksi välikerros.
2. kavennus kerros: *neulo 8 o, 2 oikein yhteen*, toista *-* kerros loppuun. Tee yksi välikerros.

Jatkoin kavennuksia näin, 7, 6, 5, 4.... +2 oikein yhteen, välikerros jokaisen kavennuskerroksen välissä. Kun silmukoita oli jäljellä 10, katkaisin langan ja vedin loppulangan jäljellä olevien silmukoiden läpi. Lopuksi vielä lankojen päättely.

 Tupsuunkin olisi lankaa riittänyt ja poika olisi sen ehkä halunnutkin, mutta jätin sen kuitenkin tekemättä jotta pipo menee myös kypärän alla. 3-vuotias on nimittäin niin innokas potkupyöräilijä että kypärää tarvitaan lähes päivittäin. Enää en lenkilläkään raahaa rattaita mukana edes varmuuden vuoksi. Itse saan alkumatkasta ihan juosta perässä, ja loppumatkasta mennään vähän rauhallisempaan tahtiin tai vauhtia antaen.

lauantai 14. maaliskuuta 2020

Valkosuklainen täytekakku

Mieheni ja kaksoisveljensä 35v syntymäpäiville tein toiveesta täytekakun valkosuklaatäytteellä. Edellisenä viikonloppuna tein lasten kummisynttäreille kokeiluna toisenlaisen valkosuklaatäytteisen kakun, mutta ei oltu miehen kanssa siihen oikein tyytyväisiä ja niinpä tällä kertaa tein vanhalla tutulla ja hyväksi havaitulla ohjeella. :)
Pohjana 12 munan gluteeniton tumma sokerikakkupohja, kostutus vaniljamaidolla, täyte valkosuklaamousse, kuorrutus n. 6 dl vispikermaa

Valkosuklaamousse

6 liivatelehteä
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
2,5 dl Flora Vanillaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
130 g valkosuklaata
tilkka vettä

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Sulata valkosuklaa varovasti esim. mikrossa, jätä jäähtymään. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Vaahdota Flora Vanilla. Yhdistä vaahdota ja sekoita tuorejuusto ja valkosuklaa joukkoon. Kiehauta tilkka vettä ja liota hyvin puristellut liivatteet siihen ja anna jäähtyä hetken. Sekoita liivateneste ohuena nauhana huolellisesti pohjasta asti sekoittaen täytteen joukkoon.

***
Alla vielä pari kuvaa viimeisen viikon sisällä tehdyistä kakuista, joista en erikseen ajatellut postauksia tehdä.. Ylempi on se ei niin onnistunut valkosuklainen kakku lasten kummisynttäreiltä ja alempi kinuskikakku on mieheni ja veljensä eilisistä sukulaissynttäreiltä.
Nyt täytyy kyllä välillä tehdä jotain muutakin kuin kakkuja.. 😅

Tumma sokerikakkupohja

Vihdoinkin sain tumman kakkupohjan onnistumaan. Tosi harvoin olen silti yrittänytkään, mutta nyt kokeilin lyhyen ajan sisällä kolme kertaa. Pohjana ohjeessa on tietysti sokerikakkupohjan ohje ja kokeiluja tein lähinnä siinä, mikä osa jauhoista korvataan kaakaojauheella.

Tähän pohjaan tarvitaan siis keittiövaaka. Laita vaa'alle vatkauskulho ja nollaa vaaka. Riko munat kulhoon ja katso mikä on munien paino. Kerro luku 0,7:llä ja saat sokerin sekä jauhojen painon. Jauhojen osuus jaetaan vielä niin, että 1/4 on perunajauhoja ja loput 3/4 kaakaojauhetta sekä vehnäjauhoa (tai vaihtoehtoisesti gluteenitonta jauhoa). Kaakaojauhetta olen laittanut suunnilleen yhden ruokalusikallisen kananmunaa kohti. Alla ohje noin 10 (pienen) munan esimerkkipohjaan..

481g kananmunia
336g sokeria
84g perunajauhoja
57g kaakaojauhetta
195g vehnäjauhoja

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Hyvä ja toimiva vinkki on, että vatkataan minuutti per muna.. Siis neljän munan taikinaa neljä minuuttia ja 10 munan taikinaa 10 min..
Sekoita jauhot keskenään ja lisää siivilän läpi varovasti käännellään muna-sokerivaahtoon. Paista voidellussa ja leivitetyssä irtopohjavuoassa 175°C noin 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla; kun tikkuun ei tartu taikinaa, on pohja valmis.

lauantai 7. maaliskuuta 2020

Kinuskikakku 9-vuotiaalle

Se on kevät, kun mulla alkaa postaukset olla kakkuvoittoisia.. :D Perheemme 12: sta henkilöstä puolet viettää syntymäpäiviään maalis- ja huhtikuussa. Toki kaksoset menee aina yhteisellä kakulla ja itselleni en leivo, mutta silti näitä kakkuja tulee aina useampia tehtyä kevään aikana. Ja kuten aina, talven lähes kakuttoman kauden jäljiltä pursottaminen vaatii taas opettelua.

Kinuskimoussen ohje on odottanut mulla luonnoksissa ainakin puolitoista vuotta, kun silloin unohdin ottaa naisten iltaan tekemästäni kakusta kuvan.. :D Nyt tein tyttären 9-vuotispäiväksi tuolla samaisella ohjeella uudelleen. Ekalla kerralla laitoin moussen joukkoon punaherukoita ja vadelmia, mutta tällä kertaa jätin ne pois kun syöjissä oli nyt sellaisia jotka ei marjoista tykkää.. Ehdottomasti parempaa tämä on marjojen kanssa, vähän turhan makeaa näin pelkiltään..

Uunissa paistuu parhaillaan tumma kakkupohja huomisille kummisynttäreille. Nyt näyttää lupaavalta, ehkäpä saan piakkoin julkaistua myös tumman kakkupohjan ohjeen..
 
Tässä nyt pohjana on neljän munan vaalea sokerikakkupohja, kostutus vaniljamaidolla, välissä kinuskimousse, päällä kinuski ja reunapursotukset vispikermaa. 

Kinuskimousse

1 tlk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
1/2 dl vettä
(n. 200 g punaherukkaa ja/tai vadelmaa)

Huom! Jos keität kondensoidun maidon itse kinuskiksi, se kannattaa tehdä mieluiten jo edellisenä päivänä.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma, sekoita joukkoon kondensoitu maito ja tuorejuusto. Sekoita hyvin. Kiehauta tilkka vettä ja liota hyvin puristellut liivatteet siihen ja anna jäähtyä hieman. Kaada liivateneste huolella pohjasta asti sekoittaen täytteen joukkoon. (Sekoita lopuksi sekaan punaherukoita ja/tai vadelmia.)

torstai 5. maaliskuuta 2020

Suklaakakku

Poikamme täytti viime viikolla 6 vuotta ja tein ihan omalle väelle pienen suklaisen kakun. Halusin nimittäin kokeilla millä suhteilla sokerikakkupohjasta tehdään tumma pohja, koska en ole tummia pohjia juurikaan tehnyt. Tätä kokeilua täytyy vielä jatkaa, sillä en ollut pohjaan ollenkaan tyytyväinen. Väliin minun piti kokeilla ystäväni vinkistä valkosuklaasta ja mascarponejuustosta tehtyä täytettä, mutta kaupasta oli juuri mascarpone loppu ja laitoin tilalle Philadelphia-juustoa. Kun kerran kaikki muukin kakussa oli kokeilua, niin toki myöskin pursotukset... Testasin pienempää tähtityllaa, mutta sain sillä niin kamalaa jälkeä aikaiseksi että en tullut siitä syystä ottaneeksi kakusta kuvaa sivusta päin ollenkaan.. :D Kakku koristeltiin Kinder- ja muilla suklaamunilla sekä  suklaakarkeilla.

lauantai 29. helmikuuta 2020

Täytekakkuja muistotilaisuuteen

Sain tehdä täytekakut muistotilaisuuteen 100 hengelle. Tein yhteensä kolme 11 munan sokerikakkupohjaa, joista yksi oli gluteeniton. Väleissä mansikkahilloa ja kermaa. Koristeet sokerimassaa.