Sivut

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Gluteenittomat sämpylät

Vihdoin ja viimein!! Olen halunnut ja aikonut jo todella pitkään kokeilla gluteenittomien sämpylöitten leivontaa, ja nyt se on sitten tehty! Viime viikolla kun äiti ja isä olivat tulossa käymään (isällä on siis keliakia), hankin jo tarvikkeet valmiiksi, mutten sitten ehtinytkään niitä silloin leipoa.. Nyt sitten otin ja kokeilin, eikä tuosta kokeilusta mitään kammoa jäänyt.. Tarttuvaahan taikina toki oli, mutta sen olin kuullut jo etukäteen ja osasin siihen varautua. Vasta jälkeenpäin luin jostakin, että gluteenittomat hiivataikinat kestävät vain yhden kohotuksen joten kohotus kannattaisi tehdä vasta valmiina leivonnaisena. Ja kun en tätä vielä tiennyt niin kohotin sekä taikinana että pellillä sämpylöinä.. Paha mennä sanomaan, millä lailla näistä olisi tullut erilaisia jos olisin kohottanut vain sämpylöinä, mutta sen tiedän ehkä sitten kun kokeilen seuraavan kerran.. Yhden sämpylän leikkasin moneen osaan että saatiin lasten kanssa maistaa. Ihan syötävää se kyllä oli, mutta kun vertailukohteena itellä on vain ihan tavalliset sämpylät niin en oikein tiedä onnistuiko vaiko ei.. Huomenna maistatan sämpylää gluteenittomalla ystävälläni joka ehkä osaa verrata makua kun muutenkin syö gluteenittomia leipiä.. :) Ja ohjeenkin olen muuten saanut häneltä.

 

 
 
Gluteenittomat sämpylät   n.18 kpl
 
5 dl vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
loraus siirappia
n. 1/2 dl öljyä
n. 250 g tattarijauhoja
450g gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
 
Liota hiiva kädenlömpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi ja öljy. Lisää tattarijauhot ja gluteeniton jauhoseos. Jätin jauhoseosta vähän purkinpohjalle että sain pyöriteltyä sämpylät. Taikina on huomattavasti löysempää kuin vehnätaikina.. Leivo sämpylöiksi (tai nostele taikinasta lusikalla nokareita) pellille leivinpaperin päälle ja kohota noin 20 min. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..