Sivut

tiistai 28. joulukuuta 2010

Saaristolaisleipä


Saaristolaisleivän ohje tuli joskus sähköpostiini Herrankukkaron perjantaireseptinä, ja nyt joulun kunniaksi päätin kokeilla sitä tehdä.. No, työkiireitten ynnä muiden tekosyiden vuoksi sain leivän tehtyä vasta joulupäiväksi, ja vielä silloinkaan se ei kyllä todellakaan ollut parhaimmillaan.. Nyt leipä alkaa vasta kunnolla maistua, ja jopa lapset on tykästyneet tähän, vaikka kaljamaltaat leivässä näyttää erehdyttävästi siemeniltä.. :) Kuva on vähän tumma, tähän aikaan ei oikein hyviä kuvia saa vaikka kuinka yrittäisi napata kuvat päivän valoisimpaan aikaan..



1 l piimää

75 g hiivaa

3 dl siirappia

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnäleseitä

3 dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

12 dl vehnäjauhoja

 

Voiteluun siirappivettä siten, että siirappia on määrästä 1/3.

 

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Kun hiiva on täysin liuennut, sekoita nesteeseen muut ainekset. Ole tarkka, että kaikki jauhot sekoittuvat hyvin. Nostata taikinaa pari tuntia. Taikina kannattaa paistaa ainakin kahdessa voidellussa vuoassa - mielellään mahdollisimman samankokoisessa (tosin en itsekään paistanut samankokoisissa, toisen vetoisuus oli n. 1 l ja toisen 1,5 l..). Taikinaa ei vaivata, vaan se vain kaavitaan vuokiin. Paista leipiä uunin alaosassa 175 asteessa noin kaksi tuntia. Hieman paistamisen puolivälin jälkeen voit valella leipiä siirappivedellä. Kumoa leivät vuoista esim. ritilälle jäähtymään ja laita ainakin pariksi päiväksi jääkaappiin. Aivan tuoreena leipä ei ole parhaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..