Sivut

lauantai 12. toukokuuta 2012

Perunarieskat ja porkkanasämpylät



Muutama päivä sitten aloin leivänleipomispuuhiin. Oli päässyt kaupan leipäkin loppumaan, mutta samalla huomasin että aika monen jauhopussin parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen, joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla; eikun leipomaan vain.. Perunarieskat katosivat lasten suihin samantien, mutta porkkanasämpylöitä jäi vähän pakkaseenkin.. Eilen tein sitten vielä uudemman kerran porkkanasämpylöitä, ja ne onnistuivat mielestäni paremmin kuin pari päivää sitten tekemäni porkkanasämpylät. Niihin eilisiin porkkanasämpylöihin käytin mm. kaurapuuronloput kun muksut ei jaksaneet kaikkea iltapuuroa syödä, ja porkkanaraastetta, ja kaikki mahdolliset pussinpohjille jääneet jauhon- ja hiutaleidenloput.. Ja kun en mittaillut niin määrät on vain arvioita.. :)


 




Perunarieskat


 




Porkkanasämpylät


 


Perunarieskat 10 kpl


 


4 dl perunasosetta


1/2 tl suolaa


2 dl täysjyväohrajauhoja


1 kananmuna


 


Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kymmeneen samankokoiseen kasaan leivinpaperin päälle pellille. Ripottele vähän jauhoja pinnalle ja taputtele rieskat n. 1/2 sentin paksuisiksi. Pistele rieskat haarukalla ja paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.


 


Porkkanasämpylät n. 48 kpl


 


1 l vettä


100 g hiivaa


4 tl suolaa


1 dl siirappia


1 annos kaurapuuroa (n. 3 dl?)


2 raastettua porkkanaa


1 dl ohrahiutaleita


ohrajauhoja


ruisjauhoja


vehnäjauhoja


1 dl aurongonkukkaöljyä


 


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, liota hiiva siihen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, kaurapuuro, porkkanaraaste ja ohrahiutaleet. Lisää ohrajauhoja ja ruisjauhoja niin paljon kuin pystyt sekoittaa taikinaa käsivispilällä. Ota käsi avuksi ja alusta taikinaan vehnäjauhoja niin paljon että taikina ei enää tartu käsiin. Lisää myös öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 48 palaan. Pyörittele sämpylöiksi tai nosta tangosta leikatut palat suoraa pellille leikkauspinta ylöspäin. Anna kohota vielä noin 15 minuuttia ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..