lauantai 24. syyskuuta 2016

Omppuhillo

Kun viime syksynä en pienen vauvan kanssa saanut omppuhilloa tehtyä ollenkaan, tänä syksynä sitä on tullut tehtyä sitten senkin edestä. Omppuhillo on nimittäin minusta ihan parasta hilloa ja sitä minä viime talvena kyllä kaipasin!

Kymmenestä kattilallisesta kaksi viimeistä onnistuin polttamaan pohjaan. Siinä vaiheessa jouduin käyttämään eri omppuja kuin aikaisemmissa erissä, liekö sillä osuutta asiaan. Sain kuitenkin pelastettua myös ne erät kun siirsin omput varovasti toiseen kattilaan. Yhdellä palovammalla selvisin urakasta, mutta oli se sitten sitäkin kipeämpi.

Hillosokeripussin kyljessä olevaa ohjetta käytin, mutta veden määrä oli minusta siinä jotenkin epäselvästi kerrottu. Ekasta satsista tuli hieman liian paksua hilloa minun makuuni ja niinpä tein kokeiluja myöhempien hilloerien kanssa. Ja tässäpä nyt lähinnä itselleni muistiin oma hilloreseptini.
Omppuhillo
n. 4 l valmista hilloa

n. 10 l omenia
4 dl vettä
1 kg hillosokeria

+
1 kpl vaniljatanko
TAI
2 kpl kanelitankoja

Pese omenat huolella, poista siemenkodat ja lohko ainakin neljään osaan. Lohkottuja omenia saa olla viiden litran kattila kukkuroillaan (kuva alla). Mittaa kattilaan 4 dl vettä, heitä halutessasi sekaan halkaistu vaniljatanko tai pari kanelitankoa ja keitä hiljalleen välillä pohjasta asti sekoittaen niin kauan, että omenat on pehmenneet. Poista vaniljatanko (raaputa vaniljansiemenet lusikalla omenien sekaan) tai kanelitangot. Soseuta sauvasekoittimella. Siirrä kattila takaisin liedelle, lisää hillosokeri ja vanilja- tai kanelitangot. Kuumenna sose kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Poista taas vanilja- tai kanelitangot. Kuumenna hyvin pestyt lasipurkit 100 asteisessa uunissa. Itse laitan purkit ja kannet kylmään uuniin ja uunin päälle siinä vaiheessa kun lisään hillosokerin. Kaada valmis omenasose kuumiin purkkeihin, ihan piripintaan ja sulje kannet huolella. Hillo paksunee jäähtyessään.
Enhän minä tokikaan ollut osannut varautua etukäteen tällaiseen hillomäärään ja jouduinkin haalimaan purkkeja ja purnukoita vähän sieltä sun täältä. Lämpimät kiitokset siis kaikille purkkien lahjoittajille! :)

16 kommenttia:

 1. Sinä reipas 👍😊 Omppuhillo on kyllä hurjan hyvää.

  VastaaPoista
 2. Kotitekoinen omppuhillo on kyllä hyvää. Oon pari erää ehtinyt tekemään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan parasta! No, ehkä kuningatarhillo saa jaetun ykkössijan.. :) Mutta sitäpä en nyt raaskinutkaan tehdä, vaikka ihan kohtuu hyvin kumpiakin marjoja sain poimittua..

   Poista
 3. Samaa mieltä, omppuhillo on ihan parasta! Meillä myös monta litraa säilöttynä :)

  VastaaPoista
 4. Minäkin tein vähän omenasosetta, kun oli puoli pussillista vähän kolhiintuneita omenoita. Sokeroin sitten vain ja kohta se onkin jo käytetty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on meilläkin aika monta purkkia jo tyhjentynyt, eivät taida ihan ensi syksyyn saakka riittää.. ;)

   Poista
 5. Omppuhillo on tosi hyvää ja monikäyttöistä, minulta jäi tosin tänä vuonna tekemättä. Ei auta kuin tyytyä kaupan versioihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! :) En olekaan koskaan tainnut maistaa kaupan omppuhilloa, aina on tullut ostettua jotain muuta jos kaupan hilloihin on täytynyt turvautua.

   Poista
 6. Omppuhillo on minunkin kärkipäässäni, ahkera sinä! Niistä on ihana nauttia pitkin syksyä ja talvea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppuhillo on kyllä hyvää.. Kyllä nämä aika pitkälle riittää, vaikka paljon näitä tuli annettua muillekin..

   Poista
 7. Rakastan omenoita kaikkissa muodoissaan. Meidän kuivassa pihassamme ei omenapuut kasva, mutta onneksi hyvinä omenavuosina lahjoittajia löyty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omena on kyllä hyvää missä muodossa vain!

   Poista
 8. Omppuhillo on minustakin ihan parasta! Viime vuonna omenasato jäi meillä todella surkeaksi ja omenat olivat huonoja. Tänä vuonna olen sitten korjannut tilanteen ja taisin eilen keitellä jo neljännen hillosatsin tälle syksylle. Minäkin lisään vähän vaniljaa hilloon ja mausta tulee minusta siten ihanan pehmeä. Vettä ja sokeria olen laittanut mutu-tuntumalla ja olen käyttänyt sekä tavallista että hillosokeria. Onnistuin minäkin yhden kattilallisen polttamaan pohjaan :) Ihanan näköinen tuo edellisen postauksen omppupiirakka. Yritän tänä iltana jaksaa lasten kanssa leipoa omppupiirakkaa, kun monta päivää ovat jo kyselleet, koska leivotaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä meinattiin viime vuonna hukkua omenoihin, kun en yhtään ehtinyt niistä mitään tekemään.. Tänä vuonna satoa taisi tulla hieman maltillisemmin ja ehdin niistä tekemään, ei jäänyt nyt niin paljon peuroille.. Nyt vähän harmittaa, kun syötäväksi ei omppuja enää ole...

   Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..