tiistai 22. marraskuuta 2016

Pitkä neuletakki

Vihdoin ja viimein on neuletakkini valmis. Elokuussa sitä aloittelin ja asetin itselleni löyhäksi tavoitteeksi saada sen lokakuun loppuun mennessä valmiiksi, kun silloin siihen tuntui olevan aikaa niin paljon. Alussa kävi taas tutusti niin, että innostuin hieman liikaa. Niinpä sain neulottua yläkroppani niin pahaan jumiin että heti alkuunsa jouduin pitämään viikon taukoa. Sen jälkeen olen koittanut kontrolloida neulomisaikaa maksimissaan puoleen tuntiin päivässä ja ihan niin pahoja jumeja en enää ole saanut aikaiseksi. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna mökillä neuloin vielä jäljelle jääneen resorin kokonaisuudessaan, mutta napin laitto jäi kyllä marraskuun puolelle.
Löysä käsialani on yleensä aiheuttanut sen, että lähtökohtaisesti kaikki itselle neulomani jutut on olleet hirmu isoja. Nyt ajattelin ottaa varman päälle ja valitsin ohjeen mukaista pienemmät puikot ja neuletakista normaalia pienemmän koon. Ettei ainakaan liian iso tule! Ei tullut iso, mutta ehkä numeroa isompi olisi kuitenkin ollut parempi. (Tästä voi joku jo varmasti päätellä, että minähän en harrasta koetilkkuja.. Syytä ehkä olisi..) Ei tämä varmasti silti käyttämättä jää, vaikka vähän nafti onkin.
Pisimmät pyöröpuikkoni olivat resorin pituuteen nähden ihan liian lyhyet. Niinpä en siinä neuloessa keksinyt mitään keinoa, millä olisin saanut resoriin tehtyä napinlävet järkeviin kohtiin. Jälkiviisaana kyllä hoksasin, että olisihan ne kohdat voinut merkata ennen resorin aloittamista, mutta se oli vasta jälkiviisautta. Mutta koska useimmiten muutenkin pidän pitkissä neuletakeissa vain ylintä nappia kiinni, päädyin tässäkin vain yhteen nappiin ja ketjusilmukoilla virkattuun lenkkiin. Jos olisinkin enemmän nappeja laittanut, olisin joutunut lähteä nappiostoksille ja siinä tapauksessa takki olisi varmasti vieläkin kesken..
Resorin saatan silti joutua vielä purkamaan ja tekemään uudelleen, sillä olen onnistunut poimimaan silmukat jotenkin toispuoleisesti. Toinen alareuna nimittäin kinnaa ja häiritsee sen verran paljon.. Tarkkasilmäinen saattaa tuon toispuoleisuuden ekoista kuvista huomata.

Pohjana käytin Novitan kevät 2010 -numeroa, mallia 23 (naisen palmikkohuppari), koko XS. Sovelsin ohjetta kuitenkin melko paljon, mm. neuloin etu- ja takakappaleet yhtenä, pidensin helmaa reilusti ja koko takki on sileää neuletta.. Lähinnä alkuperäiset silmukkamäärät, lisäykset ja kavennukset on ne mitä olen ohjeesta katsonut.

Lankana Novitan 7-veljestä viidessä eri värissä. Takilla on painoa 675 g. Lankoja kului siis tarkalleen 4,5 kerän verran joten materiaalien hinnaksi tuli 19,35€. Työtunnitkin olisi hauska tietää, mutta eipä niitä koskaan tule ylös laitettua.

Huomaan usein tällaisia raidallisia juttuja tehdessäni, että raidoituksistani tuppaa tulemaan liian säännönmukaisia. Siis värit toistuvat aina tietyssä järjestyksessä ja lisäksi raidat ovat yhtä leveitä. Nyt yritin ihan tietoisesti välttää näistä kumpaakin ja neuloa värejä ihan sikinsokin ja eri levyisillä raidoilla. Ja tykkään lopputuloksesta!
Neuloosi on nyt iskenyt niin pahasti, että toinenkin neuletakki on ihan pikapuoliin valmiina..

17 kommenttia:

  1. Ai että miten mun värinen neuletakki ❤ saisipa joskus itsekin noin paljon aikaan että itselle tekis neuletakin. Tosi kaunis ja onnistunut työ kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kyllähän neuletakki vie aikaa, mutta lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoinen.. Kiitos!

      Poista
  2. Kaunis neule. Ihanat raidat ja värit.😊 Ja tuo yhden napin periaate kiva idea sekin. 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Turha tuhlata nappeja jos yhtä vain kumminkin käyttäisi.. :D

      Poista
  3. Voi, miten kauniit värinen neuletakki <3 Ja muutenkin kivan mallinen ja ihanan pitkä! Minä aina ihailen niitä jotka jaksavat neuloa itselle vaatteita. Mulla ei varmasti riittäis kärsivällisyys noin suuriin neuletöihin tai sitten niistä tulis monen vuoden projekteja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minäkin tykkään väreistä kovasti! :) Tämä oli kivan simppeli malliltaan ja helppo muokata pidemmäksi.

      Muistan vieläkin yläasteella tekemäni villapuseron ja sen, että silloin vannoin etten enää koskaan tee mitään niin suuritöistä.. :D Mutta niin vain on tullut tehtyä, useampiakin.

      Poista
  4. Kaunis neuletakki <3 Ihanat syksyn värit! Sopii yllesi kyllä erinomaisen hyvin :) Ihailtavaa aikaansaatavuutta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Jotain sitä tarvii pään kasassa pitämiseksi, kun ompelu on ollut niin älyttömän kauan tauolla..

      Poista
  5. Todella kaunis ja niin ihanat värit <3

    VastaaPoista
  6. Minäkin tykkään tästä epäsymmetrisistä raidoituksesta ja värit ovat tosi kauniit! Ainakin kuvissa koko näyttää oikein sopivalta. En minäkään muuten mitään koetilkkuja neulo, puran vaan aina ja kärsin laiskuudestani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kyllähän takki hyvin päälle mahtuu ja yhden napin mallilla vartalolle on kyllä hyvin tilaa.. Mutta hihoissa tuon naftiuden parhaiten huomaa, tai tuntee.. Alle ei nimittäin voi pukea kovin paksua puseroa, kun muuten hihat kiristää.. Minä olen niin laiska purkamaan, että teen sen vain kun on ihan pakko.. :) Tuota resorin harmaata en enää normi lankakaupastani löytänyt, täytynee metsästää isommilta apajilta tai sitten tyytyä resoriin tuollaisenaan..

      Poista
  7. Voi mahdoton, kuinka upea! Kunpa itsekin saisi joskus tuollaisen aikaiseksi :). Tosi kauniit värit ja nätti malli!

    VastaaPoista
  8. Vau! Todella upea neuletakki <3 Valtavan työn olet tehnyt!

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..