perjantai 17. helmikuuta 2017

Kirjontaa

Löysin uuden käsityötekniikan vähän kuin vahingossa. Olinhan ennenkin upeisiin kirjontatöihin blogeissa ja muualla netissä törmännyt, mutta ajatellut aina ettei ole ollenkaan mun juttuni.. Nyt kun yritin ihan muulla tekniikalla saada kuviota aikaiseksi ja kokeilut eivät vain ottaneet onnistuakseen, tuli jostain mieleeni kirjominen. Ihan ensimmäinen kokeilu ei kylläkään onnistunut, sillä valitsin aivan liian paksun langan.
Sittenpä muistinkin siskolta yli vuosi sitten saamani käsityötarvikepussukan, jonka muistelin sisältävän lukuisten vetoketjujen lisäksi myös ainakin virkattuja pitsejä ja ohuita virkkauslankoja. Kaivoin pussin esille ja voi ihmettä - sielläpä oli ihan oikeita kirjontalankojakin. Suurin osa langoista oli kyllä pieniä pätkiä ja melkoisessa sykkyrässä kun vuosikymmeniä(?) olivat jossain kaapinperällä odottaneet. Mutta suurimman osan langanpätkistä sain selvitettyä ja nehän olivat oikein passeleita uuden tekniikan opetteluun.. Ja nälkähän kasvaa syödessä, joten muutaman kokeilun jälkeen tilasin jo uusiakin lankoja.
Kirjastosta löysin muutamia kirjontaan liittyviä kirjoja, joista löytyikin malleja erilaisille pistoille.. Ihan yksinkertaisimpia pistoja lähdinkin pienille tilkuille harjoittelemaan. Huopapalalle kirjottu perhonen päätyi korttiin, mutta pellavatilkulle ilmaantunut ympyrä odottaa vielä mihin lopulta päätyisi.
Mustaa puuvillakangasta oli pieni pala sen toisen kokeilun jäljiltä jäänyt ja siitäpä tein harjoitusmielessä kannet yhteen neuvolakorttiin Pikku Akan ohjein. Kansiin kirjottu kuvio löytyi kirjasta "Kirjo ja ompele tyylikästä".

Enpä olisi uskonut, että voisin tällaisesta näpertämisestä näin kovasti innostua! Pari lahjaksi tulevaa juttua minulla on nyt lähiaikoina suunnitteilla toteuttaa kirjomalla (toinen onkin jo aika hyvällä mallilla) ja neuvolakorttien kansiakin täytyy varmaan vielä muutamat tehdä, kun tytöt ihastuivat niin näihin. :)

Johonkin vaatteeseenkin kirjomista olisi kiva kokeilla.. Kysyisinkin teiltä, jotka enemmän olette kirjontaa harrastaneet, onnistuisiko normi kirjontalangoilla kirjominen joustavalle kankaalle?

Tällä postauksella osallistun Unelmallisen Opettele uutta -haasteeseen, vaikka uusi tekniikka tulikin opeteltua ikään kuin vahingossa. :)

14 kommenttia:

 1. Ihanaa, että lähdit mukaan haasteeseen! <3 Kerrankin olen skarppina kommentoimassa enkä vasta viikkojen päästä! ;D Tosi kivan näköisiä kirjontatöitä :) Etenkin tuo mustalla pohjalla, värit ja kuvio tulee niin kauniisti esille! En ole kyllä itse kirjontaa kokeillut, mutta tuli mieleeni kannattaisiko joustavalla materiaalilla laittaa tukikangas nurjalle kuvion alle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan toinen tekniikka minulla oli mielessä kun kommentoin haastepostaukseesi.. :) Mutta olen kyllä niin iloinen että tämän tekniikan löysin!!

   Poista
 2. Kivoja ja pirteitä :)

  VastaaPoista
 3. Kauniita ompeluja olet tehnyt. Joskus nuoruudessa on tullut noita tehtyä. 😚

  VastaaPoista
 4. Oi upeata. Varmasti mukavaa puuhaa. Olipa mukava tulla piipahtamaan blogissasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä tosi mukavaa puuhaa, joskin tässäkin joudun vähän rajoittamaan tekemistä tai paikat on ihan jumissa.. :) Kiva kun piipahdit! <3

   Poista
 5. Wau, todella hienoja kirjontoja olet tehnyt! Kauniita värejä ja kuvioita. Näissä on kyllä vaarana se, että niihin koukuttuu :D. Maailma on pullollaan mitä erilaisempia tekniikoita ja kuvioita. En ole itse koskaan kirjonut käsin joustaviin kankaisiin. Mutta eiköhän noilla tavallisilla kirjontalangoillakin voi kirjoa, elleivät ole sitten puuvillaisia/pellavaisia, jotka saattavat kutistua (tosin aika harvoin ne langat kutistuu, mutta kannattaa tietysti tarkistaa). Tärkein ehkä on se, että kuvio ei tule sellaiseen kohtaan, mikä käytössä/pukiessa eniten joutuu venytykseen. Olikohan Helmoja ja hepeneitä Krista tehnyt joskus joustavalle kankaalle käsi kirjontaa? En ole ihan varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Niinhän minulle juuri on käynyt - olen koukuttunut! :D Erilaisia tekniikoita on kyllä pilvin pimein ja hassua että niistä jostain joskus innostuu ihan täysillä, vaikka ennen olisi ajatellut että juuri se tekniikka on liian aikaavievää tai jotain..

   Poista
 6. Onpa ihanaa löytää kirjontaa sinun blogista, upeat työt - siitä se innostus lähtee!Minullakin tässä juuri odottaa yksi uusi kirjottu työ bloggaamista :).Hanna tuossa edellä muisti ihan oikein, minä olen kirjonut trikooseen, ainakin paidan etu- ja takakappaleelle sekä yksityiskohtiin (kaulus, kaarroke, hihansuut). Olen tosiaan silittänyt tukikankaan trikooseen ja sitten kirjonut muliinilangalla. Joten kokeile vaan ihmeessä sinäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä on kyllä tosi kiva tekniikka ja vei mennessään! :) Sinun blogisi kävinkin kirjontojen osalta läpi ihan alusta loppuun, mutta silti tuo trikoolle kirjominen oli päässyt livahtamaan ohi.. :) Mutta kiva kuulla että sekin onnistuu, täytyy ehdottomasti joskus kokeilla!

   Poista
 7. Oih... Tuo lintu varsinkin :) Pikkusiskoni esitteli minulle aloittamaansa bullet journalia, näytti tosi kivalta, mutten ollut varma riittäisikö järjestelmällisyyteni sellaisen pitämiseen. Nyt kun näin tämän postauksen, tekee mieli taas aloittaa bullet journalin kirjoittaminen -Ihan vain siksi, että saisi kirjottua sille ihanat päälliset. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Törmäsin ihan vasta ensimmäistä kertaa tuohon bullet journaliin. Kuulostaa kivalta idealta, mutta ei ehkä ole mun juttu.. Onneksi on kaikkea muutakin mihin voi kansia kirjoa. :D

   Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..