maanantai 3. elokuuta 2015

Tilkkupeitto ja -pefletit

Tiedättekö, että tämä on varmasti pisimpään keskeneräisenä ollut käsityöni! Peiton isoimmat tilkut on valmistuneet yläasteella ysiluokalla (vuonna 01-02).. Monet monet muutot on tilkut kulkeneet mukanani enkä oikein ole tiennyt mitä niistä tekisin, mutta en ole poiskaan halunnut/osannut heittää.. Viime syksynä kävin lapsuuden kotipaikkakunnan kirppiksellä ja sieltä tarttui mukaani tätä työtä ajatellen erilaisia sinisen ja keltaisen sävyisiä pieniä tilkkuja. Jossain vaiheessa (keväällä?) sitten sain ommeltua tilkut yhteen vaan taas homma tyssäsi, kun vanua ei ollut valmiina.. Jonkin muun tilauksen yhteydessä tilasin sitten myös vanulevyä vaan kaappiin sekin jäi odottamaan.. Nyt sain vihdoinkin aikaiseksi ja tein peiton loppuun!
Isoimmat, ötökkätilkut tehtiin siis yläasteella valinnaisen käsityön tunnilla lakanakankaasta. (Tuolloin taisinkin olla ensimmäistä kertaa vapaaehtoisesti "rättikässässä.") Jokainen teki yhtä monta tilkkua kuin ryhmässä oli oppilaita ja nämä sitten jaettiin ryhmän kesken niin että kaikki saivat kaikilta yhden tilkun. Lakanakankaasta leikattiin samankokoisia tilkkuja, reunat kai saumuroitiin ja tilkkuihin sidottiin villalankaa. Tehtiin ämpäreihin omat väriseokset joissa värjättiin tilkut. Oliko tämä nyt sitten nimeltään solmuvärjäystä..? Seuraavaksi tehtiin omat sabluunat ja tilkkujen kuivuttua, ehkä seuraavilla tunneilla painettiin kangasväreillä sabluunoiden avulla tilkkuihin kuvat. Kangastusseilla piirrettiin ääriviivat ja kirjoitettiin nimet jokaiseen tilkkuun.
Kiva projekti, en vain muista miksi näistä ei tehty jo koulussa jotakin.. Olisiko nämä valmistuneet niin myöhään keväällä vai mikä lienee syynä.. Itse olin tehnyt omia, sudenkorento-tilkkuja muutamia ylimääräisiä ja muistelen hämärästi tehneeni joskus sellaisesta pienen tyynyn. Koulussa vai myöhemmin kotona, sitä en muista.. Enää tyynyä ei kuitenkaan taida olla olemassa. Tuo oma sabluunani oli tosi pitkään minulla tallessa, enkä ole varma vaikka se olisi vieläkin tuolla jossain laatikon pohjalla.. Yksi sudenkorento-tilkkukin jäi vielä jäljelle.. Peiton taustaksi laitoin harmaata tähtikangasta, joka jäänyt yli pojalle tekemästäni Tiipiistä. Kolmevuotias tyttömme on ominut peiton itselleen. Eipä minulla tälle sen kummempaa käyttöä olisi ollutkaan joten lupasin sen hänelle. Ja onhan yksi tilkuista hänen kummitätinsä tekemä! :)
Tilkuissa on seuraavat nimet: Iiris, Riikka, Ilona, Jaana, Anxi, Elina, Raisa (minä), Linda ja Anni. Jos tunnistat tästä oman tilkkusi, olisi mukava jos jättäisit kommenttia ja vaikka kertoisit, mitä sinun tilkuillesi kävi? :)

Kun sain peiton valmiiksi, muistin vastikään Päivänsäde&Menninkäinen -blogissa törmäämiini trikootilkuista ommeltuihin pefletteihin. Kaivelin pienimmät trikoonpalat ja leikkelin noin 5x5 cm kokoisia tilkkuja. Tein neljä "juttua mitkä laitetaan saunassa pyllyn alle", siis peflettiä . Taustat isommista trikoonjämistä. Vielä resorikanttaus ympäriinsä ja valmista tuli. Minä en tehnyt ripustuslenkkejä.
Tilkkutyöt ei kyllä ole "mun juttu", niin kivoja kuin ovatkin ja niin kätevää kuin tilkkutöihin olisikin niitä pienimpiä kankaanjämiä upottaa.. Usein huomaan tilkuista tehdessäni, että alan toistamaan jotakin tiettyä kaavaa tilkkujen laittamisessa, en siis osaa yhdistellä paloja ihan sikin sokin. Näistä tuli ihan kivoja, kun annoin lasten valkata omat ruutunsa ja ompelin vain sitä mukaa kun tilkkuja käteeni lykättiin..

12 kommenttia:

 1. kivoja tilkku-töitä :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä että säästit tilkut. Hiljaa hyvä tulee ja aika tavaran kaupitsee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Onneksi olen vähän huono heittämään tavaraa pois.. :) Kiitos Kaisu!

   Poista
 3. Upeat tilkkutyöt. Peitossa niin kauniit sävyt. Vastaavanlaisiin puuhiin pitäisi minunkin ryhtyä kaappien pullistellessa kaikenmaailman tilkuista. Tsemppiä tulevalle! P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilkkuja kyllä tuppaa kertymään.. Kiitos paljon P! :)

   Poista
 4. Mahtavaa, että peitto valmistui lopulta, ihana kun on tarinaa mukana! Ja pefletit on kyllä kivat :)

  VastaaPoista
 5. Enpäs ois muistanu noita tilkkuja ollenkaa ilman tätä postausta. :) En kyllä tiiä yhtään missä mun tilkut on tai onko niitä enää olemassakaan.Naurattaa tuo mun silloinen lempinimen kirjoitusmuoto. :D
  Terkkuja kummitytölle!
  - A -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nämä tilkut olleet mullakin välillä unholassa, vaan kuitenkin kulkeneet laatikossa mukana kaikki muutot.. Aina silloin tällöin katsellut ja taas unohtanut.. Vihdoinkin sain niistä jotain kuitenkin tehtyä! :) Veikkaan silti, ettei niistä ehkä monikaan ole mitään tehnyt, vaikka mistä sen tietää.. Kiitos A, mukava kun kommentoit! :) Kerrotaan terkut tyttöselle!

   Poista
 6. Hienoja tilkkutöitä! Hauskaa, miten muistot nuoruudesta nyt kulkevat peitossa mukana. Minusta ei oikein ole tilkkutöiden tekijäksi, vaikka ne ovatkin niin mielenkiintoisia ja kauniita. Kärsivällisyys ei riitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna Mi! :) Kärsivällisyys on toinen juttu miksi tilkkutyöt eivät oikein ole mun juttu.. Haaveilen ison tilkkupeiton tekemisestä, mutta luulen että se on vielä kauan vain haave.. :)

   Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..