sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Vegaanit piparkakut

Eräs eilisen meno siirtyi päivää aikaisemmaksi ja niinpä päätin käyttää lauantaipäivän pipareitten leivontaan. Viime vuonna löysin ihan hyvän piparkakkutaikinan reseptin, mutta halusin tänäkin vuonna kokeilla jotakin uutta.. Tämä ohje päätyi kokeiluun ihan sillä, että siskoni oli meillä juuri piparien leivontapäivänä ja nämä kävivät myös hänelle. Niin, ja loppujen lopuksi en itse edes leiponut niitä pipareita, vaan siskoni leipoi ne lasten kanssa ja minä vain paistoin. :D

Taikina oli huomattavasti pehmeämpää kuin mikään aikaisemmin tekemäni piparitaikina. Sivusta seurattuna jauhoja tarvitsi aika paljon kaulimiseen tai muuten taikina oli tiukasti pöydässä kiinni. Pehmeämpiä olivat myös valmiit piparit, mitään rakennelmia ei tästä taikinasta syntyisi! Alkuperäinen ohje löytyy blogista Chocochili, ja oma versioni alta:
Vegaanit piparkakut

2 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
250 g maidotonta margariinia
1 pss/18 g piparkakkumaustetta
2 dl soijamaitoa
1/2 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
12 dl vehnäjauhoja

Sulata kattilassa margariini, siirappi ja sokeri. Lisää piparkakkumauste ja anna kiehahtaa. Jätä taikina maustumaan miedolle lämmölle noin viideksi minuutiksi välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä ja lisää sitten joukkoon soitamaito. Sekoita sooda ja leivinjauhe pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää loput vehnäjauhoista pienissä erissä, sekoita tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä kylmässä yön yli. Ota taikina huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista. Piparkakkuja paistetaan 200 asteisessa uunissa 5-7 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Itse tehdyt piparit ja varsinkin taikina on vaan niin hyvää. Taikinana, pehmeänä, rapsakkana, ohuena ja paksuna, jokainen olomuoto maistuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina taitaa olla melkein parempaa kuin itse piparit.. :D

      Poista
  2. Nami, pipareita! Me kerittiin leipoa piparit juuri ennen kuin lapsista toinen satsi sairastui. Ostin kaupasta vielä yhden valmistaikinankin, josta ajattelin joku päivä tekaista piparikranssin ja muita piparikoristeita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kaupan valmistaikinoista leivottu tänä jouluna ihan hirveästi, kun pojat on innostuneet ostamaan omilla rahoillaan piparitaikinoita.. :D Ajattelin alunperin vielä toisen taikinan tehdä tulevalle viikonlopulle, (nämä on jo aikaa sitten syöty), vaan saapa nähdä jaksanko sittenkään..

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..