torstai 12. helmikuuta 2015

Trikoopaita

Vielä ehdin toisenkin ompeluksen saada valmiiksi ennen töiden alkua.. :) Eilen kokeilin ommella vaikka nuorimmaisin oli hereillä. Samaan aikaan isommilla oli jokin sellainen leikki meneillään, ettei pienintä huolittu mukaan.. Olihan siinä haastetta. Sai varoa ettei ylimääräinen käsi siellä pöydän alla yllättäen paina kaasua - varsinkaan väärään aikaan.. Mutta tulipahan kokeiltua - ja todettua että kiltisti täytyy aina odottaa että pikkuruisin on unten mailla.. :)

Tein ihan perus trikoopaidan toiselle kaksosista. Ja tilauksia olisi taas ihan jonoksi asti, kun kaikki muutkin olisivat tietenkin halunneet uuden paidan.. Olen tehnyt tällä kaavalla aikaisemmin t-paitoja, ja piirsin vain hihan kaavan uudelleen.
 Leveyden puolesta paidan koko oli pojalle soppeli, mutta helmaan ja hihoihin lisäsin vähän pituutta jotta menee vähän pidempään.
Kangasta leikatessa ei tullut mielen viereenkään että kumminka päin kuuluisi leikata.. Vasta kun olin saanut jo etu- ja takakappaleet leikatuksi, havahduin miettimään asiaa, liian myöhään.. Jos olisin ajoissa huomannut, olisin luultavasti leikannut toiseen suuntaan.. Mutta koska se siinä vaiheessa oli jo liian myöhäistä, leikkasin vain hihat toisin päin.. Sinänsä tällä ei mitään väliä ole, mutta jotenkin omaan silmään näyttää että vain hihoissa kuvio menee nyt "oikein päin"..
Kangasta jäi vielä sen verran että siitä saa ehkä yhden bodyn tai paidan nuorimmaiselle. Sitten joskus. :)
 
Kaava: Ottobre 1/2014 Railway Stripes 134 cm
Kangas: Lasten taikamaa

Sitten vielä yksi kysymys teille, jotka paljon ompelette. Miten usein huollat ompelukoneesi ja saumurisi? Itse vai ompelukoneliikkeessä? Olen viimeisen reilun vuoden aikana ommellut melko paljon, mutta en ole kertaakaan käyttänyt koneita missään huollossa. Nyt on parin viimeisen ompelun aikana tullut mieleen, että pitäisiköhän..? Ei kummassakaan siis mitään vikaa ole ompeleissa tms, mutta kai niitäkin joskus kuuluisi jotenkin huoltaa..

8 kommenttia:

 1. Kiva kun olet ehtinyt ommella! Tuollaisia peruspaitoja tarvitaan aina, kuosi sopiikin kivasti isommalle pojalle :) Minä olen aika laiska huoltamaan koneita, toisaalta minulla on kuulemma hyvä ja varma kalusto (ompelukoneliikkeen omistajan mukaan). Mulla on käytössä mummon vanha Bernette saumuri. Sitä öljyän itse välillä ja pöyjä tietysti täytyy poistaa. Se on ollut mulla käytössä vuodesta 1997 ja tasan yhden kerran olen käyttänyt sen liikkeessä huollossa (muutama vuosi sitten)! Siinä ei ole mitään hienouksia, kuten diffiä tai rullapäärmettä, mutta muuten se on tosiaan aika varma rouva. Jos on oikein paksu kohta niin se saattaa nykyään tehdä hyppytikin siihen kohtaan, muttei aina. Nykyinen käytetty Husvarnan ompelukone mulla on ollut viitisen vuotta, lapset tiputti mun samanlaisen vastaavan (1996 ostetun) ja annoin sen varaosiksi vaihtoon, maksoin vähän väliä ja otin muutaman vuotta nuoremman tilalle. Se on huollettu siis silloin viimeksi. Varmasti tuo huolto riippuu paljon koneistakin ja olisiko niin että nykyajan koneet, joissa on enemmän kaikkia hienouksia, vaatisivat enemmän huoltoa, enpä tiedä, kun ei kokemusta niistä ole :) Itse saisin ainakin vähän aktivoitua enemmän edes sen kangaspölyn kunnolliseen poistamiseen koneista, ihan liian harvoin tulee tehtyä (ehkä n. 3-4 kertaa vuodessa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruspaidat on meillä ainakin eniten käytössä ja sellaisen ompeleekin niin nopeasti.. Miten usein saumuria pitäisi öljytä? Sitäkään en ole tehnyt vielä kertaakaan vaikka öljy on sentään ostettuna.. Oikeastaan se on ottanut siitä kiinni, etten tiedä minne sitä öljyä tunkisin ja miten paljon.. :D Ja entä niiden pölyjen poistaminen, voiko imuria käyttää sisuksen puhdistamiseen vai miten kangaspölyn saa kunnolla poistettua? Ompelukone on vanha, en edes tiedä kuinka vanha kun olen sen käytettynä saanut, mutta ihan niin perus perus kuin olla voi, ilman mitään hienouksia.. Ehkä jonakin päivänä vielä vien koneet kuitenkin huoltoon, mutta vastauksesi perusteella en enää ajattele että se täytyisi tehdä heti.. :) Kiitos Krista!

   Poista
  2. Noissa Facebookin ompeluryhmissä olisi kyllä varmaan asiantuntevampaa ihmistä neuvomaan :) Mutta itse öljyän saumurin viimeistään silloin kun se alkaa pitää sellaista jännää ääntä, vaikea kuvailla, ehkä kerran tai kaksi vuoteen tulee mun öljyttyä ja minä ompelen kuitenkin todella paljon :) Mun saumurista kun avaa sen luukun niin siinä on sellainen kuva mihin öljyä laitetaan, onko sulla ohjekirjaa, josta näkisit? Imurillakin pienellä teholla olen juu ompelukonetta putsannut tai sitten voi laittaa sukkahousun siihen suuttimen päälle niin ei iso teho imase sitten mitään mukaansa ainakaan :). Laitan hei sulle s.postiin kuvan, mihin kohtiin laitan pari tippaa sitä öljyä saumuriini :)

   Poista
  3. Niin olen ajatellut että äänestä varmaan kuulee kun kone kaipaisi öljyämistä. Kuvasta oli kyllä apua, nyt tiedän minne sitä öljyä kuuluisi laittaa.. :) Ohjekirjakin on kyllä tallessa ja varmaan sieltäkin löytyisi jotakin ohjeistusta. Kiitos kovasti vinkeistä! :)

   Poista
 2. Ihana paita pojalle ja kankaan kuosikin on hieno. Minäkin välillä tuputtelen öljyä koneisiini, enkä muista milloin olisin liikkeessä ne huollattanut. Olen kyllä miettinyt, että varmaan jossain välissä olisi hyvä käyttää ammattilaisella. Olen tiputellut öljyä erilaisiin liikkuviin metalliosiin ja joihinkin pikku koloihin :) Ääni koneessa kyllä muuttuu pehmeämmäksi kun välillä öljyää. Olen muuten imurin pienellä teholla ottanut pölyjä pois ompelukoneesta ja saumurista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuosi on minustakin kiva ja poikakin tykkäsi kuosista kovasti. Meillä onneksi vielä kelpuutetaan äidin ompelemat vaatteet ihan mukisematta.. :) Koneeni ei vielä kuulosta pahalta, mutta varmaan öljyä voisi vähän tiputella kun sitä kuitenkin aika paljon käytän.. Ja pölyjä uskallan nyt poistaa imurillakin.. Muuten, kun saumurin öljyää niin sotkeeko se kangasta kovin?

   Poista
 3. Hieno paita, ei noista kuvioista oikein osaa sanoa kummin päin olisi oikein. Aika tavalla makuasia varmaan miten päin haluaa laittaa. Minä putsaan kerran viikossa siivouksen yhteydessä pölyt koneista (jos siis olen ommellut paljon) imurin ja pienen sudin avulla. Ompelukone pitäisi kohta viedä ensimmäiseen huoltoon (on siis vuosi sitten ostettu uusi kone), mutta saumuria en ole vielä kertaakaan käyttänyt liikkeessä, vaikka se on ollut 10 vuotta minulla. Öljyän ehkä n. 2 kertaa vuoteen, ompelukoneeseen minulla tulee merkkivalo, kun aika öljytä, mutta saumurin sitten silloin kun siltä tuntuu. Minulla ei juuri kankaisiin ole tullut öljyä, ompelukonettani pitää käyttää ilman kangasta öljyämisen jälkeen muutaman piston verran. Varmistan yleensä vielä ettei öljyä tule varsinaiseen kankaaseen ompelemalla jonkin matkaa johonkin huonoon kankaaseen. Ihanaa ystävänpäivää <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasiahan se varmasti onkin..:) Melko laiskanlaisesti minä siis pölyjäkin poistan, ainakin sinuun verrattuna.. :) Kiitos vinkeistä Hanna Mi! Ja vähän jälkikäteen hyvää ystävänpäivää!:)

   Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..