tiistai 10. maaliskuuta 2015

Katrin suklaamuffinit - muffiniohjeen testausta

Sunnuntain synttäreille kokeilin tehdä samalla ohjeella kaksi muffinitaikinaa - toisen gluteenittomista jauhoista ja toisen vehnäjauhoista. Tai oikeastaan en kyllä tehnyt näitä alun perin kokeilumielessä, mutta koska gluteenittomia jauhoja ei olisi riittänyt kaksinkertaiseen annokseen, tein toisen annoksen tavallisena. Ja tästä vain tuli mielenkiintoinen kokeilu/vertailu.. Muffinssien pitäisi paiston jälkeen hiukan laskea ja olla sisältä pehmeitä, hieman "mutakakkumaisia".. Paistaa ei saa liian kauan.

Tein ensin gluteenittoman version. Muffinssit kohosi hyvin - mutta eivät laskeneet paiston jälkeen lainkaan. Toista muffinipellillistä paistoin 4 minuuttia vähemmän mutta sama tulos - muhkeita muffinsseja!
Seuraavaksi tein ja paistoin tavallisen vehnätaikinan. Edellisen kerran näitä tehdessäni totesin ohjeen mukaisen paistoajan olevan meidän uunilla liian pitkän joten paistoin näitäkin sen 4 minuuttia vähemmän.. Niistä tulikin juuri oikeanlaisia, ei liian kuivia vaan sisältä pehmeitä. Muffinsin pinta laski paiston jälkeen ja näin syntyi kuoppa täytettä varten.
Toinen mikä näitä tehdessä tuli testattua, oli suklaakuorrute.. Ohjeen mukaan kuorrutteeseen tulee maitosuklaata. Koska gluteenittomien muffinssien piti olla myös laktoosittomia ja koska kaupassa ei tällä kertaa ollut muuta laktoositonta suklaata kuin tummaa, tuli testattua myös tumman suklaan soveltuvuus.. Tummaa suklaata sisältävä kuorrute ei jähmettynyt läheskään niin nopeasti kuin maitosuklainen. Kuvassa gluteeniton muffini juuri pakkasesta ottamisen jälkeen joten kuorrute on vielä vähän hileinen.
Hyviähän molemmista muffinsseista tuli, vaikkakin ihan erilaisia! Kuvittelin kyllä, että gluteenittomistakin olisi tullut samanlaisia.. :)
 
Meinasin linkittää tähän muffinssien ohjeen, mutta enpä ollutkaan sitä aikaisemmin blogissa vielä julkaissut.. Ohjeen alkuperää en tiedä, mutta koska olen saanut muffinssien ohjeen Katrilta, meillä nämä ovat nimeltään:
 
Katrin suklaamuffinit
n. 24-30 kpl
 
4 kananmunaa
5dl sokeria
200 g voita
4 ½ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
8 rkl kaakaojuomajauhetta (tai 4 rkl leivontakaakaota)
 
Kuorrutus: 60 g kuohukermaa
120 g maitosuklaata


 Sulata ja jäähdytä voi. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munasokerivaahtoon vuorotellen voin kanssa. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-14 min. Anna muffinssien jäähtyä.
 
Kuumenna kerma kattilassa. Lisää paloitellut suklaat ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Lusikoi kuorrute muffinsseille.

2 kommenttia:

  1. Sinä olet kyllä ahkera leipoja ja innokas kokeileen uusia leipomisjuttuja, olisinpa itsekin sellainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä normaalisti tule näin paljon leivoskeltua, mutta nyt kun on nämä kolmet synttärit peräjälkeen.. :) Kiitos Krista! :)

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..