maanantai 21. maaliskuuta 2016

Tillukkaat - mitkä ne on?

Muistan vuosien takaa erään yövuoron vanhainkodissa. Työtoverin kanssa teimme kierrosta osaston dementiapäädyssä. Kurkistimme joka huoneeseen tarkistaaksemme että asukkailla on kaikki hyvin. Eräässä huoneessa oli täysi valaistus päällä ja mamma haki kuumeisesti jotakin. Tillukkaat oli ainut sana, mistä sai jotakin selkoa. En minä pohjanmaalainen ymmärtänyt, mitä ihmettä mammalla oli hukassa. Kun sitten työtoveri tuli oman kierroksensa tehtyään siihen kaveriksi ihmettelemään yöllistä hälinää, hän suomensi minulle, että tillukkaat on villasukat. :) Sitten ruvettiinkin mamman kanssa yhdessä hakemaan niitä kadonneita tillukkaita, mutta eivät tainneet tillukkaat kuitenkaan sinä yönä löytyä. Tapaus on jäänyt niin elävästi mieleen ja tuo nimi, tillukkaat..

Käytätkö sinä varpaiden lämmikkeenä tillukkaita, villasukkia vai jotain ihan muuta?

---

Näitä tillukkaita, tai minulle tutummin villasukkia, on nyt parin viimeisen kuukauden aikana tullut tehtyä muutamat. Ensin aloittelin kirjoneuleisia jotka kuitenkin päädyin purkamaan. Neuloin kuvion jatkuvasti väärin ja lopulta olin niin solmussa työn kanssa, etten nähnyt jatkamisessa mitään järkeä. (Ja löysin kaapin perältä päättelyä vaille valmiit sukat ja sain ne päättelemällä paljon nopeammin uudet sukat jalkaan!) Niistä täällä.

Uutta kirjoneuletta aloitin kuitenkin melko pian sen jälkeen.. Muita ihania -blogissa alkoi nimittäin kiva talvisukkaprojekti johon minäkin tartuin. Toinen sukka antoi vähän odotuttaa itseään mutta viimein sain molemmat valmiiksi. Ihan ekan sukan alussa unohdin löysätä langanjuoksuja - ja lopputuloksena pohkeen kohdalta liian kireä sukka, jonka tietenkin huomasin vasta useamman päivän neulomisen jälkeen.. No, onneksi on noita jalkoja enemmänkin talossa ja yksi pojista sai nämä sukat. Jalkaosassa jätin viimeisen kuvion neulomatta, että oli sopiva pojan jalkaan. Ehkä ne on vähän leveät, mutta ei tuntunut saajaa haittaavan..

Talvisukkien jälkeen tulikin iso kiirus! Kummitätini ja -setäni täyttävät tammi- ja toukokuussa vuosia. Luulin olevani hyvissä ajoin ideani kanssa: Ensi vuonna, kun he täyttävät pyöreitä, lähetän heille molemmille lahjaksi villasukat jo silloin tammikuussa.. Vaan kun sitten ystävänpäivän aikoihin viestittelin serkkuni kanssa, kuulin häneltä, että ne pyöreät muuten tulee täyteen jo tänä vuonna! :O Minulla oli siis väärä vuosiluku ylhäällä ja siinä vaiheessa olin jo auttamatta myöhässä. Eipä siis kuin äkkiä puikot heilumaan taas!

Kummatkin sukat on neulottu 7-veikan langasta samalla silmukkamäärällä, mutta eri kokoisilla puikoilla. Sukat olivat kokoa 39 ja 43 ja lupasin niille vaihto-oikeuden, mikäli ovat väärää kokoa.
Jos toiset sukat oli myöhässä ja toiset etuajassa, niin enkö keskimäärin ollut kuitenkin ajoissa? :)

Lopuksi vielä yllätys-sukat. Tammikuun 366-SikSak-projektista jäi sinisiä lankoja. Yksi väreistä oli aivan työkaverin värinen. Kun kuulin hänen täyttäneen pyöreitä, päätin lunastaa neljän vuoden takaisen "lupaukseni"..  Kudoin joskus yövuorossa sukkia ja tulin vitsinä luvanneeksi tehdä hänellekin joskus sukat. Ja vaikka se ihan vitsi olikin, on ajatus sukista aina silloin tällöin putkahtanut mieleeni ja tarkoitukseni on  ollut ihan oikeastikin ne sukat joskus tehdä.
Se joskus oli nyt..
Tein siis sukat kokoa 35 ja pienen kortin. Näillekin lupasin vaihto-oikeuden, sikäli että saaja keksii keneltä sukat ovat! :) Viikko sitten vein sukat ohi lenkkeillessäni postilaatikkoon ja nyt minä jännään, kuinka pian "kärähdän".. :D

Itse tarvitsisin vielä yhdet villasukat. Sellaiset napakat ja mielellään mustat tai muuten tummat. Kukahan ne mahtaisi kutoa kun itse en saa aikaiseksi.. :)

16 kommenttia:

 1. Onpa siellä neulottu ahkeraan! Aivan upeat värisävyt noissa Muita ihania- sukissa ja kivan malliset nuo lyhyempi vartiset sukat myös. Menis minulla hyvinä kesäsukkina. Minä en ole kuullut kuin tallukkaista ja vähän eri juttu kuin tillukkaat, vaikka jalassahan nekin ovat. Hauskoja kyllä nämä murresanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pikkuhiljaa.. :) Värien valkkaaminen kirjoneuleisiin on minusta niiiin vaikeaa.. Lyhytvartiset on niin paljon nopeammat tehdä ja kun en ollut varma langan riittävyydestä.. Jäihän niitä, kaikkia värejä.. :D Murresanat on kyllä joskus niin hauskoja!

   Poista
 2. Ihanan väriset nämä ensimmäiset sukat! Meillä puhutaan ihan vain villasukista :)

  VastaaPoista
 3. Karoliina P.22.3.2016 15.34

  Aivan ihania villasukkia Raisa!! :)

  VastaaPoista
 4. Oi miten ihanat nuo talvisukat <3 En ole minä tillukkaista kuullut, hauska sana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ihania talvisukkia tuo joukkoneuloosi saikin aikaan..

   Poista
 5. On todella ihania sukkia kaikki ❤ ! Talvisukkien väritys on niin harmoninen. Hauskoja nuo murresanat, minä en ole koskaan kuullut tillukkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itse en ollut aluksi yhtään tyytyväinen talvisukken värityksiin, mutta kyllä se nyt ihan kivalta näyttää omaankin silmään. En ole minäkään tuon yövuoron jälkeen tillukkaisiin törmännyt.. On ne hauskoja, murresanat.. :)

   Poista
 6. Ihan outo sana on minullekin tuo tillukkaat :) Ihanat värit sinun neulomissasi talvisukissa <3 Tuollaiset lyhytvartiset sukat on minullakin ollut aikomus neuloa, mutta en vieläkään ole saanut aikaiseksi. Josko vaikka ensi kesäksi jotkut kivat kesäsukat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa kiva tietää, missä päin tuota sanaa käytetään.. Lyhytvartiset valmistuu melkein huomaamatta, varsinkin heti pitkien sukkie jälkeen tehtynä.. :)

   Poista
 7. Innostuin hieman pitämään gallupia aiheesta niin kyllä kaikki porilaiset tietää tillukkaat, mutta harva käyttää sitä sanaa. Luulen, että on vanhan kansan käyttämä sana joka on jäänyt. Pitäisikin elvyttää tuo sana ja alkaa käyttämään sitä :D Ihania tillukkaita oot tehnyt! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei olipa kiva kuulla! :) Taitaa sitten olla ihan täkäläinen nimitys villasukille.. Hauska sana kyllä! :)

   Poista
 8. minä taas en ole tietänyt, että tillukkaat on murresana. Kuvittelin, jotta kaikki sentään tillukkaita käyttävät:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Porilaine-lehdessähän oli juuri menneellä viikolla porin murteen kauneimmista sanoista, ja tillukkaat ylsivät ykköseksi. Omilta lapsilta silloin kysyinkin, tietävätkö mitkä tillukkaat ovat. Isommat tiesivät! :)

   Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..