maanantai 27. huhtikuuta 2015

Tilausleipomuksia

Työtoverini täytti pyöreitä vuosia ja sain oikein mieluisan pyynnön tehdä syntymäpäiville tarjottavia. Kolmelle päivälle ajoittuvat leipomukset eivät kyllä turhia rasittaneet. Ja kävipä vielä niin että lapset olivat serkkulassa yökylässä juuri silloin, kun leipomisissa oli se kaikkein suurin urakka. Sain koko aamun keskittyä ihan rauhassa leipomuksiin.
 
Täytekakussa on neljän munan pohja, tällä ohjeella tehtynä. Välissä lakkahilloa ja kermaa, kostutus vaniljamaidolla. Pursotukset Flora Vispiä. Päällä maitosuklaarouhe ja sokerimassaperhoset. Kakku on vähälaktoosinen. Pursotuksia tehdessä käsi ei nyt oikein tahtonut totella ja kaikki kiekurat on nyt enemmän tai vähemmän vinksallaan.
Valkosuklaisen hyydykekakun kanssa tein kämmin jos toisenkin. Alun perin kakkuun piti tulla vielä toinen, maitosuklainen kerros. En kuitenkaan muistanut miten iso kakusta tuleekaan ja olin tietenkin kaatanut koko valkosuklaisen annoksen vuokaan kun rupesin sillä silmällä katsomaan.. Kakku oli tilattu 10 hengelle ja päättelin että jos teen vielä toisen kerroksen, kakku riittää ainakin toiselle kymmenelle lisää.. Niinpä kysyin tilaajan mielipidettä ja valkosuklainen kerros sai riittää.. Ensi kerralla muistan joko puolittaa annoksen tai tehdä kakun kahteen vuokaan..
Lisäksi luin ohjetta hieman huolimattomasti. Maitoa piti laittaa ½ dl. Minä sujuvasti luin että 2 dl ja näin laitoin.. Kun virheen huomasin, ajattelin että no niin, uusiksi meni.. Vaan kakku hyytyi ja pieneen muffinivuokaan hyydytetty "koepala" vakuutti että maku ei laimentunut liiaksi. Alla oleva ohje on kuitenkin se oikea (paitsi keksipohjan osalta muokattu), joka on peräisin Hellapoliisilta. Linkin takaa löytyy myös se maitosuklainen osio jota tässä kakussa ei siis ole.
Valkosuklaahyydykekakku
10-15 hlö
 
Pohja:
250 g Domino Original-keksejä
75 g sulatettua voita
 
Täyte:
4 liivatetta
2 dl kermaa
2 kananmunaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
½ dl maitoa
130 g Pandan valkosuklaata
 
Pingota 26 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Murskaa keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele keksimurska irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin odottamaan.
 
Tee täyte: Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Putsaa vatkaimet huolella ja vaahdota valkuaiset. Vaahdota keltuaiset ja sokeri, lisää joukkoon tuorejuusto ja vaniljasokeri. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi, lisää pilkottu valkosuklaa ja hämmennä kunnes suklaa sulaa. Liota puristellut liivatteet joukkoon ja jäähdyttele seosta hetki. Sekoita suklaa-liivateseos ohuena nauhana koko ajan huolellisesti sekoittaen keltuais-tuorejuustoseokseen. Lisää valkuaisvaahto ja kermavaahto. Sekoita hyvin, kaada keksipohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.
 
Lisäksi tein vielä suolaisen kinkkupiirakan. Ohje on muuten sama kuin edellisessä kinkkupiirakassa, aurajuusto on vain jätetty pois. Tein koko annoksen josta tulee pellillinen piirakkaa, mutta paistoin satsin kahdessa piirakkavuoassa.
Mukava näitä oli tehdä, toivottavasti kakut ja piirakka maistuivat.
 
Onnea vielä Sirpa!
 
***
Aamulla vein tyttöjä kerhoon ja takaisin tullessa huomasin ilokseni että viime vuotiset ruukkunarsissit jotka istutin kukkimisen jälkeen kukkapenkkiin, ovat nyt lähteneet kasvamaan!


10 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja! Komea kakku, lakkahillo kruunaa koko komeuden!
    Johan on ollut mutkia matkassa hyydykekakun kanssa, vaan kun kuvaa katsoo, niin ei uskoisi, näyttää oikein suussa sulavalta ja tyylikäs koristelu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakkahillo on kyllä kakussa niin hyvää! Kun sitä ei omassa perheessä kelpuuteta niin onkin mukava kun saa sitä joskus kuitenkin kakkuun laittaa.. :) Melkoisia mutkia oli, mutta onneksi lopoutulos silti ihan hyvä! :) Kiitos Kirsi!

      Poista
  2. Voi mitä ihanuuksia olet leiponut, nams!

    VastaaPoista
  3. Olet kyllä taitava tekijä. Pursotuskin on niin hyvännäköinen. Ihanan korumainen tuo hyytelökakun päällä oleva sulatettu suklaa ( sitähän se varmasti on ?) Suolaiset piirakat erilaisilla päällysteillä on kyllä niin herkullista tarjottavaa ja syötävää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pursotus ei omasta mielestäni kyllä tällä kertaa onnistunut, mutta voihan olla että virheet näkyy vain omaan silmään.. :) Kyllä, sulatettua suklaata siinä hyydykekakun päällä on! :) Kiitos Kanneli!




      Poista
  4. Olet sinä kyllä melkoinen leipuri! Ihanaa, kun kukkasia alkaa pikku hiljaa nousta maasta, mekin huomattiin tänään, että viime vuonna istutetut helmililjat puskee hienosti maasta, olin ihan onnessani, mulla kun tuo viherpeukalo on melko keskellä kämmentä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kevät on ihanaa aikaa! Vaikka se sitten tarkoittaakin että kohta saa rynnätä niitten rikkaruohojen kimppuun, mikä taas ei ole niin kivaa.. :) Kiitos Krista!

      Poista
  5. Wau! Minun silmääni noissa pursotuksissa ei näy virheen virhettä. Upeita leipomuksia ja varmasti niin hyviä. Minä kun ruuttaan menemään kermavaahtoa, niin en saa edes siitä peruspursotuksesta tasaista :D. Kakkujen koristelu ei ole vahvin lajini, ihana nähdä näitä sinun upeita luomuksia!

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..