perjantai 1. toukokuuta 2015

Vappuherkkuja

Viime vuonna taisin jättää siman tekemisen jostain syystä väliin ja ostin siman kaupasta.. Vaan eihän se hyvää ollut.. Niinpä en tänä vuonna lipsunut vaan tein siman itse, vaikka en itse simasta juurikaan välitä. Mutta kiva on lasten vuoksi tehdä ja kyllä sitä se yksi lasillinen tulee kuitenkin joka vappu itsekin maistettua.. Löysin vähän erilaisen simareseptin Mansikkamäen blogista ja se meni kokeiluun.. Ihanaa että toiset tekevät herkut ja julkaisevat ohjeet ennakkoon meidän muiden iloksi..
Sima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
2 sitruunaa
1 appelsiini
1/5 tl tuorehiivaa

Pulloihin:
rusinoita
1 tl sokeria

Mittaa ämpäriin sokerit. Kaada päälle 2 l kiehautettua vettä. Sekoittele kunnes sokerit sulaa. Lisää loput vedet kylmänä. Pese ainakin toinen sitruunoista ja raasta sen kuori. Lisää raaste veteen. Purista molemmista sitruunoista ja appelsiinista mehut ja lisää sekaan. Ota tilkka lientä kuppiin ja liota hiivanokare siihen. Sekoita nesteeseen. Anna siman käydä huoneenlämmössä vuorokausi. Lisää puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria. Siivilöi sima ja pullota. Huoneenlämmössä sima valmistuu noin kolmessa päivässä, jääkaapissa valmistuminen vie noin viikon. Muista päästää pulloista paineet aina välillä tai jätttää korkit löysälle. Kun rusinat nousevat pintaan, on sima valmista. Käytä sima noin viikon kuluessa.

Samaisesta Mansikkamäestä löytyi myös tämä herkkucookies ohje. Sitäkin piti toki kokeilla ja voi mitä herkkua olivat! Tummasuklaan tilalta laitoin maitosuklaata koska sitä sattui olemaan kaapissa. Pähkinöiksi laitoin suolapähkinöitä kun en tiennyt mitä nuo alkuperäisessä ohjeessa olevat pähkinät edes ovat, saatika että olisin niitä meidän kylän kaupoista löytänyt.. Näilläkin muokkauksilla kekseistä tuli tosi hyviä, eivätkä todella riittäneet vappuun saakka kun ne viikoa aiemmin tein.. :) Itse tykkäsin enemmän maitosuklaaversiosta.
Herkku Cookies
32 kpl

170 g voita
150 g fariinisokeria
50 g talousokeria
1 kananmuna
250 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

1/2 taikinaan:
130 g tummaa suklaata (laitoin maitosuklaata)

1/2 taikinaan:
100 g valkosuklaata
50 g macadamiapähkinöitä (laitoin suolapähkinöitä)

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää mukaan. Sekoita nopeasti sekaisin, älä vaivaa taikinaa. Puolita taikina ja lisää toiseen puoleen ruohittu tumma suklaa ja toiseen puoliskoon rouhittu valkosuklaa ja pilkotut pähkinät. Ota lusikalla melko isoja nokareita pellille tai pyörittele niistä palloja. Jätä leviämisvaraa keksien väliin. Paista 175 asteessa n. 10 min riippuen keksien koosta. Siirrä paiston jälkeen ritilälle jäähtymään.

Munkkeja paistoin jo alkuviikolla kaksikin puolikasta satsia.. Vaan eipä niistäkään enää tänään mitään jäljellä ollut.. :) Havahduin oikein miettimään miksei munkkeja tule leivottua useammin kuin kerran vuodessa.. Aiemmin olen kai pelännyt sitä uppopaistamista, mutta koskaan ei ole vahinkoa sattunut ja nyt huomasin oppineeni jopa pitämään munkkien paistosta.. Tällä kertaa säästin paistorasvankin josko se kannustaisi/pakottaisi tekemään niitä myöhemminkin.. Hillomunkkeja ainakin tekisi mieli joskus kokeilla..

Ennen vappua tuli porukalla puheeksi munkkien leipominen ja reseptit.. Sainkin sitten ystävältäni löysän munkkitaikinan ohjeen. Taikina olikin nimensä mukaisesti todella löysää. Niin löysää että sain käyttää aivan hurjasti jauhoja että sain pyöriteltyä taikinan pulliksi. Toista satsia tehdessä laitoinkin taikinaan vähän enemmän jauhoja ja käsiteltävyys oli huomattavasti parempaa. Ekoista munkeista tuli ihan kauniita rinkuloita, mutta loput olivat kyllä muhkuraisia kuin mitkä, suorastaan rumia.. Erilaisia ohjeita vertaillessani törmäsin sellaiseen väitteeseeen, että veteen tehtynä munkkitaikikasta tulee parempia (pehmeämpiä?) munkkeja. Googlettamalla parin leipomon munkkien ainesosaluettelon, totesin että leipomot eivät käytä munkeissa maitoa. Siispä tein minäkin ekan taikinani veteen. Toisen satsin teinkin sitten kokeilumielessä maitoon, mutta suunnilleen samanlainen tuntuma jäi kummastakin munkista.. Paistorasvaksi kokeilin tällä kertaa puolet kookosrasvaa ja puolet rypsiöljyä. Tiedä sitten oliko maku sen kummempi kuin pelkässä rypsiöljyssä paistettujen munkkien.. Ohjeen alkuperää en tiedä, minä sain tämän ystävältäni.
Munkit
n. 50 kpl

1 l vettä tai maitoa
100 g tuorehiivaa
3 kananmunaa
(puolikkaaseen annokseen laitoin 2 pientä kananmunaa)
1 dl sokeria
4 tl suolaa
1-2 rkl kardemummaa
200 g sulatettua voita
n. 2 kg vehnäjauhoja

Paistamiseen:
rypsiöljyä ja/tai kookosrasvaa

Sokerointiin:
Siro-sokeria

Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmunat. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähän kerrallaan. Loppuvaiheessa lisää sulatettu voi. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Jaa taikina 50 osaan ja pyörittele pulliksi. Anna taas kohota puoli tuntia. Lämmitä paistorasva noin 180 asteiseksi. Digitaalinen lihalämpömittari on hyvä apu lämpötilan mittaamisessa. Liian kuuma rasva syttyy herkästi palamaan. Pidä kattilan kansi lähellä jotta voit nopeasti tukahduttaa palon.
Paista kattilan koosta riippuen muutama munkki kerrallaan molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi (noin 1-2 min / puoli, riippuen munkin koosta). Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Laita seuraavat munkit paistumaan ja sokeroi ensimmäiset. Jos pakastat osan munkeista, kannattaa ne pakastaa ilman sokerointia ja sokeroida vasta sulattamisen jälkeen.

Hauskaa Vappua!

8 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja, nams! Totta, kaupan simaa ei oikein voi simaksi edes sanoa. Itsetehty on ihan parasta! Kyllä näillä herkuilla on kiva viettää vappua! Hauskaa vappua teille kaikille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä itse tehty on aina itse tehtyä! :) Kiitos Kirsi!

      Poista
  2. Hauskaa vapun päivää Raisa! :)
    Mä tein eilen ekaa kertaa munkkeja itse ja mulla oli lämpömittari apuna. Kyllä oli mahtava koje! Kokoajan näki missä asteissa öljy on eikä siksi vaaraa ollut ylikuumenemisesta :) Mukavaa hommaa oli, kunhan lapset pysyi pois jaloista. Mäkin säästin öljyn ja ajattelin harjoitella uudestaan tässä joku kerta jotakin uppopaistettua :) Simaakin tein itse, kun se kaupan sima ei ole kyllä yhtään siman makuista ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpömittari varmaan teki nyt paistamisesta niin mukavaa.. Aikaisemmin on vähän tarvinnut pelätä juuri sitä syttymistä.. Kyllä sima vaan on itse tehtynä parasta! Kiitos Taru! :)

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..