torstai 21. toukokuuta 2015

Mehevä raparperipiirakka

Joka vuosi raparperit onnistuvat minut yllättämään aikaisuudellaan. Ja joka vuosi käy niinkin että osa näistä herkuista jää lopulta käyttämättä. Nyt päätin kokeilla raparperipiirakan tekoa kun pakkanen oli tyhjänä vierasvarasta. Ajattelin että tällainen piirakka saattaisi oikeasti säästyä niitä vieraita varten.. Saas nähdä! Maku-lehden nettisivuilta löysin hyvän oloisen reseptin, joka on kyllä melko samanlainen kuin usein käyttämäni mustikkapiirakankin ohje. Joten hyvää osasin odottaa ja sitä tämä olikin! Ja oikeasti mehevää. Pohjan osalta muokkasin ohjetta korvaamalla piimän kermaviilillä ja pojan hakemat raparperit loppuivat vähän kesken joten niitä laitoin vähän vähemmän. Alla siis minun versioni.
Mehevä raparperipiirakka
pellillinen

Pohja:
250 g sulatettua voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

200 g kermaviiliä
1 kananmuna

Täyte:
7 ½ - 10 dl raparperinpaloja
200 g kermaviiliä
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Sulata voi, jätä jäähtymään. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää joukkoon voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Ota 1/4 muruseoksesta erilleen ja lisää loppuosaan kermaviili ja kananmuna, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina öljytyin tai jauhotetuin käsin leivinpaperoidulle pellille. Kuori ja pilko raparperit. Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen ja levitä pohjan päälle. Ripottele muruseos päällimmäiseksi ja paista 175 asteisessa uunissa 35-45 minuuttia uunista riippuen.

***
Mitä kaikkea muuta raparperista voisi tehdä, mikä on sinun suosikkisi? Minulla olisi vielä ainakin  raparperijäätelö kokeiltavien listalla, herkullisen oloinen ohje löytyy Kermaruusulta, käykääpäs kurkkaamassa. Lapsena mummin tekemä raparperimehu oli kesän ehdoton herkku, mutta enpä vain ole onnistunut samanlaista tekemään.
Raparperin lehdet olivat vielä melko pieniä joten betonivaluja ei ihan vielä pääse tekemään, lehtien kasvamista täytyy siis vielä jonkin aikaa malttaa odotella..

8 kommenttia:

  1. Tämä ohje on yksi minun raparperipiirakka suosikeistani. Meilläkin näitä herkkuja kohta saisi, vielä ovat vähän pienehköjä. Muunmuassa raparperipaistosta ja raparperichutneyta on tehty meillä. Jälkimmäinen on tosin mieheni bravuuri. Ja tietysti perinteisesti kiisseliä mansikoiden kanssa. Viime vuonna taisi Glorian ruoka&viini -lehdessä olla paljon erilaisia raparperireseptejä, mies silloin kokeili moniakin juttuja (mutta eihän tällä päällä muista enää mitään).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperipaistos onkin ehkä se tavallisin mitä minun tulee tehtyä joka kesä. Helppo ja nopea tehdä vaikka yllätysvieraille.. Ja kiisselihän on aina hyvää! :) Kiitos Hanna Mi!

      Poista
  2. Ihanan näköistä piirakkaa. Eräs herkullinen on myös piirakka, jonka päälle paiston jälkeen laitetaan vaniljakiisseliä:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainenkin piirakka tai paistos on kyllä hyvää.. Kiitos Kanneli! :)

      Poista
  3. Ai herkku, raparperipiirakkaa! Minun ehdoton ykkössuosikki on ollut juuri tämän tyyppinen raparperipiirakka - siinä on pitänyt olla mehevyyttä ja päällä muruseos. Viikko sitten kilpailijaksi nousi tuo mainitsemasi Kermaruusun raparperijäätelö; hyvää, raikasta ja makoisaa. Kannattaa kokeilla! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä ehdottomasti paras raparperipiirakan ohje. Tuo raparperijäätelö olisi toiveissa saada mahdollisimman pian kokeiluun. Ehkä ensi viikolla.. :) Kiitos Oman näköinen!

      Poista
  4. Tämä ohje onkin aika vanha. Hienoisen pienillä eroilla se on lähes samanlainen kuin mun ohje jonka olen saanut äidiltä. Ohje on kait kulkenut sukupolvilta toisille :) Olen paljon nähnyt näitä netissä. Meillä äiti teki tätä aina ihan vaan sitruunalla maustettuna. Enkä itse ole vielä kerinnyt kokeilemaan muita versioita. Pitäisi varmaan kokeilla seuraavaksi raparperilla! :D
    http://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/sitruunarahkapiirakka-muru-paallisella.html

    Mun on aina välillä tehtävä Kinuskikissan ohjeella raparperi-juustokakkua joka on ihan taivaallisen hyvää:
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/04/raparperi-juustokakku.html

    Sitten ihan ehdoton on äidiltä saatu piirakkaohje joka onkin yksi suosituimpia ohjeitani blogissa:
    http://taikakakut.blogspot.com/2013/06/raparperi-kermaviili-piirakka.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Aika paljon näitä saman tyyppisiä ohjeita näkyykin. Olen kokeillut joskus tuota sitruunaisena ja hyvää sekin on! Mustikkainen versio on minulla peräisin äidiltä ja minun tulee tehtyä sitä eniten. :) Kiitos vinkeistä ja linkeistä! :)

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..