keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Paraisten piparkakut - Luukku 23

Olen jo pitkään etsinyt hyvän piparkakkutaikinan ohjetta. Kovin montaa erilaista taikinaa ei kuitenkaan ehdi, tai viitsi yhtenä jouluna kokeilla. Tänä jouluna kokeiluun pääsivät Paraisten piparkakut. Tämä taikina  oli helposti leivottavaa ja hyvän makuista.

 Lasten kaulitessa taikinaa melko ohueksi, toppuuttelin että tulee liian ohkaiseksi. Itse jätin taikinalevyn hieman paksummaksi. Lopputulos: ne lasten ohkaisemmat oli parempia, sellaisia ihanan rapsakoita. Vaikka ei ne omat pehmeämmätkään syömättä jääneet..
Toinen satsi piti vielä tehdä ja sen satsin kaulin sitten itsekin ohuemmaksi..

Ekan satsin tein kokonaan voihin ja toisessa oli voita ehkä 2/3 ja loput margariinia koska kumpaakin oli vain vähän jäljellä.. Mielestäni se taikina, jossa osa rasvasta oli margariinia, oli helpommin käsiteltävää. Tekisi mieli vielä kokeilla pelkällä margariinilla, mutta eipä taida enää tälle joululle ehtiä.. :) Kumpaan sinä teet piparitaikinan? Onko sinulla jokin suosikkiresepti?

Tämä käyttämäni ohje on Marttojen.
Paraisten piparkakut

1 1/2 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kananmunat yksitellen ja vehnäjauho-soodaseos. Anna taikinan levätä yön yli jääkaapissa.
Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi. Ota taikinalevystä piparkakkumuoteilla kakkuja ja paista 200 asteisessa uunissa 5-8 minuuttia.

Eilen pääsivät koululaiset kauan odottamalleen joululomalle ja saatiinpa piparkakku"talokin" rakennettua. Yleensä käytän piparkakkurakennelmiin kaupan taikinaa mutta tässä linnakkeessa osan osista leikkasin tästä ohjeen mukaisesta taikinasta ja ihan yhtä hyvin pysyivät kasassa.. Pyysin poikia piirtämään mallin ja tämmöisen "mökin" he minulle piirsivät. :) Kaavat leikkasin sitten itse ja aikas iso linnake tästä tulikin..

10 kommenttia:

  1. Parainen minulla testaamatta, ehkä ensi jouluna :)
    Hyvää joulua sinulle Raisa ja perheellesi ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi! :) Hyvää joulua myös sinulle ja perheellesi! <3

      Poista
  2. Mahtava linnake! Minulla on mummolta saatu piparitaikinan ohje. Aika harvoin enää tulee taikinaa tehtyä. Voi on minulla ehdoton leivonnassa, margariinia käytän aika vähän. Meillä noita makeita leivonnaisia menee niin harvoin, että silloin on sama käyttää voita :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan taikinat on kyllä ihan yhtä käyttökelpoisia! :) ja voi on aina voita!

      Poista
  3. Upea linnoitus! Meillä leivotaan myös joka joulu paraisten piparkakkuja ja voihin ehdottomasti ;) Oikein hyvää ja rauhallista joulua teidän perheelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvä resepti, onneksi tuli kokeiltua! :) Kiitos Eerika, samoin teille! :)

      Poista
  4. Ihana linnake ♥ Mä teen aina piparit voihin, kuten aikalailla kaiken muunkin. Piparkakkutalo kuulemma kannattaa tehdä margariinista kun siitä tulee paremmin käsittelyä kestävä. Tänä vuonna tein talon kuitenkin voihin ja huomasin pienoisen eron. Seinät olivat hieman heikommat, mutta onneksi vain yksi katkesi. Ihanaa joulua teille vielä kerran ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tähän margariiniin/voihin tehdyn taikinan käsiteltävyyden eroihin minä vähän toivoinkin vastausta, kiitos! :) Ja hyvää joulua sinulle Taru! :)

      Poista
  5. Vau mikä linnake! Meillä mentiin tänä vuonna pipareiden suhteen ihan kaupan pakastealtaan tarjonnan mukaan :P Toivottavasti tämä ohje pääsee testiin sitten ensi jouluna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan tarjonta on ihan yhtä käyttökelpoista ja maistuvaa! :)

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..