keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Sytykeruusut - Luukku 16

Ilman näitä en minä tahdo saada takkaa tai saunanpesää syttymään..
Sytykeruusujen askartelu on mukavaa puuhastelua lastenkin kanssa,
tosin kastaminen on kyllä aikuisen heiniä!
Ensin revitään kananmunakennon kolot erilleen, kupeiksi.
Kansi puolestaan revitään pitkittäin 1-2 cm levyisiksi suikaleiksi.
Soirot rullataan ja asetellaan kuppeihin. Ainakaan 15:n munan kennosta ei soirot riitä kaikkiin 15:een kuppiin joten teimme lisää soiroja sanomalehdestä. Niin, ja soirot kannattaa muuten rullata niin päin, että värillinen puoli jää sisään. Tai tämäkin tietysti makuasia..
Sitten sulatetaan vesihauteessa kaikki kynttilänjämät joita on tietenkin jemmattu pitkin syksyä.. :) Olen hankkinut pienen, kahden litran kattilan kirpparilta ihan tähän tarkoitukseen. Minä heitin kynttilänpätkien sekaan vielä hieman steariinia kun sitä muutama kilo kaapinperälle oli viime vuoden kokeiluilta jäänyt. Jospa sekin ennen pitkää sieltä loppuisi..
Ruusuja kastetaan sulaan kynttilämassaan 2-3 kertaa. Kastan kaikki ensin kertaalleen ja sitten aloitan uutta kierrosta niin kauan kuin massaa riittää.. Mulla käytössä vanhat, käytöstä poistetut grillipihdit. Mainiot tässä hommassa. Lopuksi, jos kynttilämassaa on vielä vähän, lusikoin loput ruusujen päälle.
Viimeisiä lusikoidessa alkoi massa olla jo melko hyytynyttä. Jos kynttiläseos ei kulu kokonaan, jätän sen kattilaan jäähtymään ja nostan vain kattilan askartelukaappiin odottamaan seuraavaa kertaa.
Askarteluliina tai muu suoja kannattaa levittää pöydälle, sillä tiedät varmaan miten hankalaa ja ikävää jähmettynyttä kynttilämassaa on siivota.. Ruusut nostan kastamisen jälkeen huolella leivinpaperilla suojatulle pellille. Jonkin verran massaa valuu väkisinkin yli ja siksi reunallinen astia (vaikkapa pelti) on hyvä tähän.
Eipäs sitten muuta kuin palamaan vaan..
Ja on nämä kivoja ihan vaan koristeenakin.

14 kommenttia:

 1. Nämä ovat kivoja-lahjoinakin. :)
  Pitäisi löytää se kattila ja kokeilla itsekin näitä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! :) Tämä homma kyllä vaatii oman kattilansa, kun ei sitä tahdo millään puhtaaksi saada.. Ja mitä kapeampi kattila, sen parempi..

   Poista
 2. Kauniita ja käytännöllisiä. Täytyypä testata, kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan melko kuluvaisia varsinkin kylmemmillä ilmoilla.. :) Kokeile ihmeessä, tämäkin on niin mukavaa pikkupuuhaa.. :)

   Poista
 3. Nämä on kyllä kauniita ja tarpeellisia!

  VastaaPoista
 4. Nämä on ihania! ♥ Mun sisko on usein näitä tehnyt ja eilen sitten innostuin ja revein tarjottimellisen ruusuja. Ovat vielä kastamatta. Millä tavalla sä kastat nämä? Kun luin, että pitäis ruusun pääliosa edellä kastaa, mutta mulla nuo sisukset on liian löysällä ja varmasti putoavat steariiniin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! :) Mulla on kastamisessa apuna nuo kuvassakin näkyvät, käytöstä poistetut grillipihdit. Joskus olen lusikoinut kupin pohjalle ensin vähän steariinia joka pitää sisukset paremmin paikoillaan. Mutta parilla viime kerralla olen kastanut ihan pystyasennossa.. Näin kupin sisällekin jää ihan kunnolla steariinia. En tiedä, miksi pitäisi kastaa pääliosa edellä.. Minulla on ainakin ajanut asiansa pystyssäkin kastetut ruusut. Tekemisen iloa, näitä on tosi kiva tehdä! :)

   Poista
 5. Ihana, kun kirjoitit näihin ohjeen, kiitoksia! Saimme viime vuonna näitä ystävältä, en meinannut hennoa laittaa takkaan ollenkaan, kun olivat niin kauniita lasipurkissaan :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä! Niin kävi minullekin ekojen ruusujen kanssa.. :D Nykyään kyllä raaskin, tuleepa tehtyäkin uusia aina heti kun loppuvat.. :)

   Poista
 6. Aaltopahvista pieniä patukoita rullaamalla ja lankasolmulla sitoamalla näitä saa myös kätevästi tehtyä. Vaihteeksi kovin kivoja. Tykkään kanssa näistä sytytyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, aaltopahvia voisikin joskus kokeilla! :)

   Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..