torstai 6. marraskuuta 2014

Säilykepurkin uusi elämä - ja säilykepiirakkaa

En muista missä se oli, mutta jossain (lehdessä?) näin kuvia säilykepurkeista tehdyistä lyhdyistä. Tykkään näin iltojen pimetessä poltella muutenkin kynttilöitä ja yksi kaapissa oleva säilykepurkki alkoi kummitella mielessä. Heti kun se tuli tyhjennettyä, täytin purkin vedellä ja laitoin pakkaseen odottamaan. Eilen mietimme muutaman naisen kanssa perinteisiä joulumyyjäis-askarteluja ja tällaiset lyhdyt nousivat ainakin yhdeksi vaihtoehdoksi. Eilisen keskustelun innoittamana kaivoinkin purkin pakastimesta ja naputtelin siihen naulan, ruuvin ja vasaran avulla reikiä. Minusta tämä on kiva ihan näinkin, mutta todennäköisesti lyhty saa kuitenkin vielä valkoisen maalipinnan.
 
Pesty purkki siis täytetään vedellä ja pakastetaan (noin vuorokauden ajan). Jäädytetty vesi auttaa purkkia pitämään muotonsa kun naulan/ruuvin ja vasaran avulla naputellaan purkkiin haluttu kuvio sekä reiät ripustuslenkkiä varten. Jos muuten haluaa piirtää kuvion malliksi purkin pintaan, kannattaa tehdä se ennen pakastamista.. Kun purkin kuviointi on valmis, annetaan jään sulaa ja purkki kuivataan hyvin. Tölkki maalataan esim. sanomalehden päällä ylösalaisin käännettynä spray-maalilla halutun väriseksi ja annetaan kuivua maalipurkin ohjeistuksen mukaan.. Tai sitten annetaan jäädä sen ihan sellaiseksi kuten tämä, mutta silloin ei kannata piirtää sitä kuviota malliksi purkin kylkeen.. Rautalangasta tehdään vielä kädensija/ripustuslenkki purkin yläreunaan.
 
 ***
Jääkaapissa on odotellut pari vanhaksi mennyttä kermaviilipurkkia. Lyhdyistä innostuneena päätin  viime kauppareissulla lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla; ostin säilykepäärynöitä kermaviilipiirakkaa varten. Ja taas on pakastimessa uusi lyhtypurkki odottamassa! :) Piirakan tein äidiltä saadulla ohjeella, jota voi varioida mielensä mukaan. Päärynän tilalla piirakkaan voisi laittaa mustikkaa, puolukkaa, punaherukkaa, ananasta, vadelmaa, persikkaa.. melkein mitä vain!
 
 
Päärynä-kermaviilipiirakka
 
7 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
250 g sulatettua voita
 
1 kananmuna
200 g kermaviiliä
 
400 g säilykepäärynää
 
Täyte:
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää sulatettu ja jäähdytetty voi. Nypi seos murumaiseksi ja ota 1/4 muruseoksesta sivuun. Lisää muruseokseen kermaviili ja kananmuna, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta päärynät, pilko ne pieniksi paloiksi ja levitä tasaisesti pohjan päälle. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä piirakalle. Ripottele lopuksi vielä muruseos pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla 15-20 minuuttia.
 
 Tunnelmallisia iltaa!


2 kommenttia:

  1. Voi kun kaunis kynttiläastia. Kiitos ideasta :) Tuli mieleen, että isommat koululaisetkin varmasti tekisivät noita, ei olisi liian vaikeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! :) Ei ole liian vaikeaa, meillä tuo kaikesta innostunut tokaluokkalainenkin vasaroi oman lyhtynsä.. Kiitos Kanneli!

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..