keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Juhannushäiden kinuskikakut

Ihan alkukeväästä sain siskoltani viestin: "20.6. klo 14 **********n kirkko. Teekkö kakut tai ainaki koristeet? ;)  " Arvasin heti että kyseessä olisi häät ja tottakai lupasin tehdä molemmat.. Viikkoa ennen häitä olimme menossa yhden siskon rippijuhliin ja toisen valmistujaisiin. Neljä kakkupohjaa leivoin reissuun lähtöä edeltävänä iltana fyysisesti vähän rankemman työpäivän jälkeen ja siinä kohtaa kyllä ajattelin että mitähän sitä oikein tulikaan luvattua.. Kaikki pohjat kuitenkin onnistuivat kerrasta ja halkaistuina kiikutin ne vanhempieni pakastimeen odottamaan. Yhden neljästä pohjasta olin tehnyt gluteenittomaksi ja oli tarkoitus että se olisi samalla myös laktoositon kakku. Häitä edeltävällä viikolla isäni oli kuitenkin esittänyt toiveen että kaikki gluteenittomat tarjoilut olisivat kokonaan eri pöydässä. Niinpä tein vielä pari päivää ennen häitä yhden ihan pienen gluteenittoman kakkupohjan jota ei sitten enää tarvinnut pakastimeen laittaa. Molemmat pienemmät kakut olivat siis sekä laktoosittomia että gluteenittomia, mutta tarjolle laitettaessa laktoosittoman kakun gluteenittomuudesta ei erikseen infottu..
Koristeet olin tehnyt valmiiksi odottaman jo hyvissä ajoin Mansikkamäestä löytyvin kellokukan ohjein. Siskoni antoi koristelun suhteen muuten vapaat kädet, mutta ruusuja ei kakkuihin haluttu.. Sulhasen toive taas oli että kakun sisuksiin tulisi mansikkaa jossain muodossa. Koekakun tein keväällä kaksosten synttäreille. Täytettä tuli silloin yhteen kakkuun niin reilusti että päättelin tupla-annoksen riittävän viiden kakun väliin ja hyvin riittikin! Koko täytteen tein laktoosittomana, mutta koska laktoositon kerma on niin kamalaa pursotettavaa, normikakuissa reunapursotukset on Flora Vispiä. Miehen ja hänen veljensä synttäreille tein, keväällä myös, kinuskikakkuja. Silloin päätin että ikinä en enää tee kinuskikakkuja jos niitä täytyy tehdä enemmän kuin kaksi.. Joopa joo.. Kun näin silmissäni idean koristelusta, en päässyt siitä ajatuksesta millään irti. Onneksi siskollani oli isompi pinnoitettu kattila kuin omani (johon ei mahdu kuin yhden kakun kinuski kerrallaan..) ja sain koko kinuskisatsin keitettyä yhdellä kertaa.
Kinuskia tuli laktoosittomiin ja gluteenittomiin kakkuihin vähän vähemmän kun päällystin ne tietysti ensimmäisenä. Kun sain kinuskin levitettyä muihin kakkuihin, en tietenkään voinut enää lisätä kinuskia pienempiin kakkuihin kun en voinut olla enää varma työvälineiden gluteenittomuudesta, vaan tasasin lopun kinuskin sitten niiden normikakkujen kesken. Pursotukset ei meinanneet onnistua sitten millään, mutta ei auttanut kuin tyytyä siihen mitä aikaiseksi sai.. Laktoosittomiin ja gluteenittomiin kakkuihin en laittanut ollenkaan valkosuklaata ja koristelu näyttääkin mielestäni heti paljon aneemisemmalta kuin normikakuissa..
Kakkuja jäi aivan valtavasti! Normikakkuja meni noin puolitoista, laktoosittomasta vajaa puolet ja gluteenittomastakin vain yksi neljäsosa. Nuorimman tyttäremme synttärit olivat juhannusaattona ja niinpä kutsuimmekin kummit vielä häiden jälkeen mummulaan synttärikahveille..

Pohjat tein tätä ohjetta käyttäen. Kolme kahdeksan munan pohjaa, yksi viiden munan pohja ja gluteeniton kahden munan pohja.

Täytteenä mansikkamousse. Alla oleva ohje tehty tuplana josta riitti kaikkiin viiteen kakkuun ihan reilut kerrokset!

 Mansikkamousse
500 g mansikoita
6 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 ½ dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
½ dl vettä
Laita liivatteet runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Soseuta mansikat (sulata pakastemansikat ensin). Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto ja lisää joukkoon sokerit. Kuumenna neste kiehuvaksi ja sekoita joukkoon puristellut liivatteet. Jäähdyttele liivateseosta hetki ja kaada se ohuena nauhana mansikkasoseen joukkoon koko ajan sekoitellen. Lisää mansikkasose tuorejuuston sekaan ja nostele lopuksi kermavaahto joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
 
Päällinen kinuskia. Viiteen kakkuun meni 1l laktoositonta kuohukermaa ja 1l (vajaa 1 kg) fariinisokeria.
 
Pursotuksiin meni laktoositonta Valion vispikermaa n. 8 dl (kaksi pienintä kakkua). Flora Vispiä vajaa 1,5 litraa kolmeen isompaan kakkuun.
 
Koristeet sokerimassaa ja normikakuissa lisäksi valkosuklaata.
 
Onnittelut R&L!

18 kommenttia:

  1. Voi miten upeat kakut! Ihania nuo kukat! Iso urakka ollut, lopputulos on kyllä loistava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siinä urakkaa kerrakseen, mutta mukava urakka tämä kyllä oli! :) Kiitos Kirsi!

      Poista
  2. Nams! Näyttää kyllä aika herkuilta nämä sun kakut. :-)

    VastaaPoista
  3. Näyttävät kauniilta ja herkullisilta :) Kiitokset, kun aina jaksat käydä blogissani ja kommentoida, vaikka itseltä tämä bloggailu ja kommentointi on jäänyt vähän vähemmälle. Paljon tulee tehtyä kaikenlaisia leipomisia, mutta ei enää ehdi kierrellä muissa blogeissa. Ihanaa kesän jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle Ebe! :) Kellokukat oli helppo tehdä selkeillä ohjeillasi. Pyrin kyllä kommentoimaan seuraamiani blogeja aina mahdollisuuksien mukaan. Kiva jos sinulla on tunne että ehdin kommentoimaan aina.. :) Mukavaa kesän jatkoa myös sinulle!

      Poista
  4. Oi, onpas herkullisen näköistä! Just itse pähkäilen millaisen kakun sitä tekisi tytön 1-vuotis synttäreille :) En kyllä ihan tämmösiä osaa tehdä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aino-maria! Ei muuta kuin kokeilemaan vaan! :)

      Poista
  5. Upeat kakut! Ihanat koristeet olet väkertänyt.

    VastaaPoista
  6. Aivan upeat kakut, olisivat minullekin kelvanneet paremmin kuin hyvin! <3 Ja oikein paljon onnea tuoreelle parille :)

    VastaaPoista
  7. Hienot kakut ja nuo sokerikellot on tosi suloisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Onneksi löysin hyvät ohjeet kellojen tekemiseen! :)

      Poista
  8. Kauniit kakut olet tehnyt häihin!
    Kiitos kun niin usein vierailet ja kommentoit blogissani! Itsellä tahtoo jäädä niin vähän blogien seuraaminen, en tiedä mihin tämä aika menee.
    Mukavaa kesän jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kermaruusu! Aika on niin katoavaista.. Mukavaa ja toivottavasti lämpöistä kesän jatkoa myös sinulle! :)

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..