torstai 19. toukokuuta 2016

Juhlamekkoni mun!

 Kerran kerho- ja eskarireissulla tuli erään äidin kanssa puheeksi vaatteiden ja tavaroiden säilytys (tai oikeammin säilytystilojen puute) ja siivoaminen. Hänellä oli jemmoissaan mummultaan saamiaan kankaita (verhoja, pöytäliinoja) jotka hän oli aikonut kuskata Konttiin. No, joku voi varmaan arvata että minähän tietenkin tarjouduin olemaan se "Kontti".. Päätin ennakkoon että jos kankaat ei ole yhtään mun näköisiä, vien ne sitten itse sinne Konttiin. Mutta kun tämä puna-valkoinen ihanuus tuli pussista vastaan, olin ihan myyty!

Ensimmäinen ajatus oli, että tässä on mun takki!  Vaan sitten järkeilin, että kangas ei ehkä sittenkään ihan riitä takkiin.. Kun sitten kalenteria selatessa muistin kummisetäni ja -tätini lähestyvät syntymäpäiväjuhlat, oli kankaan käyttötarkoitus ihan selvä, juhlamekko.. Ja kun Vaapulan toukokuun haasteessa oli vielä muutama paikka vapaana, päätin haastaa itseni ja ilmoittauduin haasteeseen mukaan.

 Alkuvuodesta tilasin puolen vuoden pätkän Suurta Käsityölehteä ja maaliskuun numerossa olikin kivoja mekkokaavoja. Kaavoissa oli erilaisia yläosia ja alaosia joista oli helppo yhdistellä mieleisensä mekko. En ole koskaan (no, ehkä joskus yläasteen käsityötunnilla) ommellut tällaista mekkoa jossa on vaikkapa muotolaskoksia.. Piirsin toisesta mekosta yläosan ja toisesta helman koossa 38. Tietenkin ihan mittailematta mitään..

Kankaassa kuviot meni langansuuntaan nähden poikittain. Kun kuitenkin halusin kuviot pystysuuntaan, leikkasin kappaleet poikittaiseen langansuuntaan. Vaikka kangasta olikin aika paljon, ei kuvioiden kohdistamiseen ollut kuitenkaan hirveästi varaa. Mekkoon tuli hauskasti etupuolelle suurempikuvioiset koukerot sekä ylä- että alaosaan ja takakappaleisiin taas pienikuvioisemmat kohdat. Mietin pitkään, onko se hyvä vai huono näin, mutta taidanpa tykätä..

Ei siitä silti ihan täydellinen tullut, istuvuus ei ole niin hyvä kuin voisi olla. En vain tiennyt miten kaavoja olisi pitänyt muokata, että siitä olisi saanut istuvamman enkä uskaltanut alkaa kokeilemaan. Mekon valmistuttua alkoikin parin viikon pituinen, melkoisen ehdoton herkkulakko ja niin vain minä viime viikonloppuna mahduin mekkoon sisäpuolelle syntymäpäiviä juhlimaan. :D Ja koska mekon mahtumista oli jännitettävä loppuun asti, oli tehtävä myös suunnitelma B.. Mutta se onkin sitten oma postauksensa..
Kaava: Suuri Käsityölehti 3/2016
 yläosa malli 9 (ilman hihoja), helmaosa malli 8 (lyhennetty n. 10 cm) 
Kangas: saatu, entisessä elämässään pöytäliina
Vetoketju: Eurokangas

Pienen palan kankaanlopuista minä palautin takaisin antajalleen, vähän eri muodossa vain.  Mekkotehtaan Orelman kaavasta pienentämälläni kaavalla tein mekon koossa 74/80 cm. Sen sain leikattua ihan oikeaan langansuuntaan ja vaikka tässä ei sitten ollut enää yhtään varaa miettiä kuvioiden kohdistuksia, ne onnistuivat minusta tosi kivasti. Kun etu- ja takakappale on sama, tätä voi pitää kummin päin tahansa.

Kaava: Mekkotehdas "Orelma" 74/80 cm

28 kommenttia:

  1. Hieno homma,että kankaat pääsivät sinun hoteisiin.Ja siitäpä tulikin kiva kesämekko sinulle. Ei tule toista samanlaista vastaan.
    Mukavia juhlia mekossasi! Kevät tuonee niitä lisää -ja kesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.. :) Mukavat juhlat olikin ja tänä kesänä on muitakin juhlia tiedossa, mukavaa.. Pari kesää sitten oli melkein juhlaton kesä, se oli aika tylsää..

      Poista
  2. Kaunis mekko! Suuri käsityö- lehdessä on toisinaan kivoja kaavoja, vaikka nykyvuosien lehdet ovatkin enimmäkseen olleet pullollaan neulonta- ja virkkausohjeita.

    Minä olen täällä myöskin herkkulakkoa yrittänyt pitää, jotta mahtuisin mekkoon, jonka ajattelin laittaa ylleni heinäkuun alussa pidettäviin häihin. Saa nähdä onnistunko vai täytyykö lähteä mekkokaupoille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :) En ole oikein koskaan kokenut Suurta Käsityölehteä omakseni. Tämä oli nyt tämän tilausjakson eka lehti, josta jotain kokeiltavaa löytyi.. Neuleohjeet taas vaikuttaa ihan kivoilta, niitäkään en silti ole kokeiluun asti saanut..

      Onnea sinulle herkkulakkoon! ;)

      Poista
  3. Kaunis mekko! Tosi kiva kangas, sillä tuo väri ja kuosi menevät selvästi hyvin näin keväällä / kesällä, mutta voisi sopivan boleron tms. kanssa sopia jopa jouluna. :) Ihana pikkumekko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Totta, tämä kävisi yhtä hyvin joulumekosta..

      Poista
  4. Tämähän on aivan ihana, punainen sopii sulle tosi hyvin! Tosi suloinen mini-orelma myös. Oikein ihania juhlia uudessa mekossa :).

    Täällä herkkulakko voisi myös tehdä terää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Punainen on yksi lempiväreistäni.. :)

      Poista
  5. Oih miten nätti mekko! Tosi hyvin sopii malli ja väri siulle :) Voi herkkulakko, miunkin pitäis...

    VastaaPoista
  6. Voi herttinen ku on ihana mekko! Siis aivan mahtava! Ihanan retro tuo kangas, rakastuin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! :D Kangas on kyllä aivan ihana.. Kun löytäis tälläsiä jostain lisää!!

      Poista
  7. Kauniit mekot!

    Taitaa olla näin keväällä liikkeellä tuota lakkoilua... Niin täälläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Mä oon jättänyt herkut vähemmälle jo syksyllä joten ei ollut onneksi ihan ylivoimainen tämä pariviikkoinen.. :)

      Poista
  8. Kauniita mekkoja molemmat! Väri ja kuosi ovat pukevia :)

    VastaaPoista
  9. Kauniita ovat molemmat mekot. Minä bongasin samaisen kaavan Suuresta Käsityökerhosta. Luulen, että se pääsee vielä kokeiluun (samoin kun eräs toinen variatio) kunhan kiireet kesäkuun alkupuolella helpottavat. Minä olen muuten ollut "kotiherkkulakossa" muutaman kuukauden. Vieraita kestitessä saan herkutella, samoin kylässä käydessä. Nyt olen sen verran joustanut, että olen tehnyt itselle frozen jugurttia vauhdittamaan tenttiin lukua. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Minua jäi samaisesta lehdestä vielä yksi toinenkin mekko kutkuttamaan.. Mutta ehkä tällä nyt nämä parit tiedossa olevat juhlat kuitenkin mennään.. Tsempit viimeisiin tentteihin!!! <3

      Poista
  10. Kauniin mekon olet itsellesi tehnyt.
    Mahtavia tuommoset konttilähetykset. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Eikös olekin.. Minä olen vain saanut näitä konttilähetyksiä viime aikoina niin paljon, että pitäisi oikeastaan opetella sanomaan ei.. Mutta silloin saattaisi kyllä mennä joku superihana kangas sivu suun..

      Poista
  11. Todella kaunis mekko! Upea kuosi sopii sinulle värienkin puolesta. Suloinen on myös tuo pieni mekko <3! Minä olen viime aikoina kieltäytynyt vastaanottamasta yhtään vanhaa vaatetta tai farkkuja, verhoja tai muutakaan. Kaapit pursuavat nimittäin, vaikka välillä ei hennoisi kieltäytyä lainkaan, jos tietää lahjoittajan maun ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Mun täytyisi käydä kankaat läpi ja kuskata kaikki sellaiset Konttiin, joita ei ehkä koskaan tule käytettyä.. Ja opetella sanomaan ei... :)

      Poista
  12. Onpa kaunis ja pirteän värinen kangas! Sattuipa somasti, että toisen turhake pääsi sinun käsissäsi hyvään käyttöön. Minulle tulee SK tilattuna, mutta harvoin siitä mitään tulee tehtyä, vaikka kivan näköisiä malleja olisikin. Jostain syystä Ottobreen on paljon helpompi tarttua.
    Kivaa lämmintä kesää ja mukavia tulevia juhlia sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirteä tämä väri kyllä onkin! :) Niin tulee minunkin mieluummin tartuttua Ottobreen ,mutta ihan kiva tämä SK on kuitenkin ollut. Ja ainahan niistä voi myöhemmin löytää jotain ,jos ei uutena lehdestä mitään löydäkään.. Ystäväni olivat tilanneeet minulle synrttärilahjaksi toisen puolen vuoden pätkän joten ensi vuoden alkupuolelle saakka saan vielä niitäkin lehtiä.. :)

      Kiitos, toivotaan lämpöä ja paljon juhlia! :) Mukavaa kesää sinullekin!

      Poista
  13. Kaunis mekko, sopii sulle todella hyvin! Hienoa, että kangas pääsi käyttöön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Eihän näin herkkua kangasta voinut kaappiinkaan jättää marinoitumaan.. :)

      Poista
  14. Voi kun on kaunis mekko! <3

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..