maanantai 22. joulukuuta 2014

Joulupiparit

Lauantaina koululaiset saivat todistukset ja pääsivät aloittamaan kauan odotettua joululomaa. Edellisenä iltana tein piparkakkutaikinan valmiiksi ja kaksi koululaisista leipoi piparit valmiiksi, minulle jäi vain paisto.. Metsästin kauan sellaista piparitaikinan ohjetta, joka olisi lasten leivottavaa. Sillä tavallisesti käyttämälläni ohjeella tulee niin kovaa taikinaa ettei se ole oikein lasten leivottavaa.. Tämä pipariohje oli nyt sellainen, että tuskin toista kertaa tulen tällä tekemään. Oli se pehmeää, lapset pystyivät kyllä koko taikinan leipomaan mutta maku oli aika mitäänsanomaton ja piparit aika vaaleita. Taikina oli ihan erityyppinen kuin tavallisesti käyttämäni. Taikina oli jopa löysää kun laitoin sen jääkaappiin, mutta yön aikana se oli kovettunut sopivaksi. Kun pojat olivat koko taikinan leiponeet (6 pellillistä) ja kun vauhtia riitti, muistin pakkasessa olevan vielä yhden valmistaikinan. Ja he leipoivat vielä senkin.. Minusta ne valmistaikinasta tehdyt piparit olivat paljon parempia! Alla kuitenkin ohje, jos joku nyt vielä tämän jälkeen sitä uskaltautuu kokeilemaan.. :) Ohje on Kinuskikissalta.. Aloin vain miettimään, että jospa laittaisin siihen tavalliseen ohjeeseeni vain huomattavasti vähemmän jauhoja niin mahtaisiko ohje olla sittenkin ihan käyttökelpoinen.. Ensi jouluna täytyy kyllä kokeilla..
Piparkakkutaikina
 
200 g huoneenlämpöistä margariinia
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta (tai 2 tl soodaa)
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia
 
Paloittele huoneenlämpöinen margariini isoon kulhoon (jääkaappikylmää margariinia voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon sokeri. Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja kaada margariinin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon munat. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen. Muotoile taikinasta litteä möykky ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja ota muotilla kuvioita. Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes piparit ovat saaneet hieman väriä (n. 5 min).
 
***
Valmistaikinasta pojat tekivät jokaiselle lapselle oman ison possun tai pipari-akan. Muut pojat olivat pistelleet omansa jo parempiin suihin, kun tokaluokkalainen ryhtyi koristelemaan jäljellä olevia pipareita..
Oman possunsa hän koristeli pilke silmäkulmassa :)


6 kommenttia:

  1. :D hienot koristelut! Piparinpaisto ja teko jäi tänä vuonna, ostettiin kaupasta tylsästi paketti valmispipareita. Eihän ne ihan yhtä hyviä ole, mutta saavat nyt kelvata, kun kukaan ei ehdi leipomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä joulu tulee ilman pipareiden leipomistakin :) Kiitos Hanna Mi! :)

      Poista
  2. Rauhaisaa joulun aikaa sinulle ja perheellesi <3

    VastaaPoista
  3. Ihania :)
    Rauhallista joulua sinulle ja perheellesi ♥

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..