maanantai 13. lokakuuta 2014

Bostonpulla omenaisella vaniljatäytteellä

Perjantai-iltana muistin yhtäkkiä luvanneeni leipoa lauantaiksi erääseen herkkupöytään jotakin makeaa.. Pakko siis alkaa hommiin.. Pari päivää sitä aiemmin oli Ruusupitsiä -blogissa leivottu herkun kuuloista omena-vanilja bostonpullaa ja sitä siis lähdin kokeilemaan.

Tein puolen litran pullataikinan ja sain kaksi bostonia joista toinen jäi itselle. Eilen sitten olimme illalla sukulaisilla kylässä ja sain viedä sen mukanani. Tuolla Ruusupitsin blogissa oli bostonin täyte tehty omppuhillosta ja vaniljakreemistä, mutta minä tein vaniljakreemistä, omenaraasteesta ja kanelista sellaisen sörsselssönin jotta pääsin yhdellä levittämisellä.. Ehkä pikkuisen vaniljan makua lisää olisi voinut olla, mutta oli näinkin oikein hyvää.. Tomusokeri-vesiseos jäi ehkä vähän turhan löysäksi, joten raidat vähän levahti.. :)

Syksyisin pullassa kuin pullassa omena on ehdoton ykkönen! Mikä on sinun suosikkitäytteesi?
 


 
Bostonpulla 
2 kpl
 
Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
8 g kardemummaa (1 rkl)
1 tl suolaa
2 dl sokeria
200 g pehmeää voita
n. 16 dl vehnäjauhoja
 
Täyte:
1 dl vaniljakreemijauhetta (esim. Sallinen)
3 dl vettä
4-5 omenaa
1½-2 rkl kanelia
 
Voiteluun:
kananmunaa
 
Pinnalle:
1 dl mantelirouhetta
1 dl raesokeria
 
Koristeluun:
1-2 dl tomusokeria
2-3 tl vettä
 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon ja sekoita. Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähän kerrallaan. Loppuvaiheessa lisää huoneenlämpöinen voi. Lisää tarvittaessa vielä jauhoja. Anna taikinan kohota puoli tuntia.
 
Tee sillä aikaa täyte: mittaa kulhoon vaniljakreemijauhe ja lisää vesi. Vatkaa seosta sähkövatkaimella noin 5 minuuttia. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi ja lisää kreemin joukkoon. Sekoita vielä kanelia sekaan ja laita jääkaappiin odottamaan.
 
Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, levitä täyte levylle ja rullaa tiukaksi rullaksi. Leikkaa rullasta n. 2 cm leveitä paloja, asettele ne voideltuihin (ja jauhotettuihin?) irtopohjavuokiin leikkauspinta ylöspäin. Kohota taas puolisen tuntia.
 
Voitele kananmunalla, ripottele pinnalle mantelirouhetta ja raesokeria. Paista aluksi 150 aseisessa uunissa puoli tuntia, nosta sitten lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia.

Koristele jäähtynyt boston tomusokeri-vesiseoksella. Sekoita seos kupissa, laita vettä varoen, pieni tippa kerrallaan jos et halua seoksesta liian löysää niin kuin minulle kävi.. Kaada seos pikkupussiin ja leikkaa pussin kulma auki. Tee seoksesta raitoja bostonin pinnalle. Anna kuivua.

***

Pari valmiiksi leikattua paitaa tuolla odottaa pienimmän päiväuniaikaa jotta saan taas kaivaat koneet esille.. Joten seuraavaksi onkin luvassa vähän ompeluita tämän herkkupainoitteisen viikonlopun jälkeen.. :)

4 kommenttia:

  1. Oi oi... tuoretta pullaa ja vielä Bostonpullaa... nams!
    Kiva uusi ulkoasu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuore pulla vie kielen mennessään! :) Kiva että tykkäät ulkoasusta! Kiitos Kirsi! :)

      Poista
  2. Kiva kun kokeilit pullaa.
    Minulla oli itseasiassa täytteenä vaniljakastikejauheesta tehty kreemi ja sillä ainakin vaniljanmakua tulee ihan reilusti, olen jälleen kirjoitellut ohjeen vain vähän sinnepäin, tämmöinen suurpiirteinen kun olen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli vaniljakreemi päässyt vähän vanhenemaan ja koitin saada sitä käytettyä pois. Vaniljakastikejauheella olisi tullutkin vaniljan makua varmasti enemmän.. Varsinaisesti sinulla ei ohjetta blogissasi ollutkaan mutta idean sain kuitenkin sieltä, kiitokset vain! :)

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..