torstai 5. marraskuuta 2015

Talvitakki itselle

Alkusyksystä suunnittelin tekeväni itselle sekä välikausitakin että toppatakin. Kun huomasin miten vähän sitä oikeasti ehtiikään pieneltä vauvalta sekä muulta arjen pyöritykseltä ompelukoneella istuskelemaan, päätin jättää välikausitakin keväämmälle ja tehdä vain talvitakin. Sille kun oli akuutimmin tarvettakin. Harvoin olen öisin ommellut, vaan inspiraation iskiessä ja vauvan nukahtaessa yöunille samaan aikaan, oli pakko aloittaa.. Ja lopettaa en osannut ennen kuin oli pakko, vetskari nimittäin oli haettava kaupasta.

Olemme mieheni kanssa jo useita vuosia pitäneet vapaailtoja, siis kumpikin kerran viikossa. Mies lähtee vapaailtoinaan jääkiekkoa pelaamaan, mutta minä vietän vapaailtani aika usein kotona ommellen. Ja kyllä, keskityn vain ja ainoastaan ompelemiseen, mies hoitaa lapset ja iltatoimet. (No, tällä hetkellä kyllä täytyy pikkuista imettää välillä..) Yhtenä tällaisena iltana sain sitten ommeltua takin loppuun. Ensin ampaisin ostoksille Eurokankaaseen ja takaisin tultuani ompelin takin loppuun.

Ihan hirveän monta työtuntia tähän meni, mutta olen kyllä niin tyytyväinen lopputulokseen että kannatti alkaa itse tekemään. Viime talvena en millään löytänyt kaupoista juuri sellaista oman näköistä takkia.. Mutta kestipä myös kankaan löytyminen, ainakin vuoden.. Syksyllä törmäsin jotakin ihan muuta etsiessäni Elloksen sivuille, ja siellä oli minun takkikankaani verhoina! En minä ihan tällaista kangasta ollut etsinyt, vaan jotain värikkäämpää, kenties retroa. Kun ei etsinnät tuottaneet tulosta, aloin katsella vähän muitakin. Ja tämä oli sitten sellainen minkä saatoin kuvitella takkina..
 Kaavana käytin samaa SK sadetakin kaavaa kuin tässä takissa. Nyt sain tuon hupunkin onnistumaan ihan oikein. En edelleenkään ymmärrä mikä kämmi tuossa aikaisemmassa takissa on käynyt kun huppu on edestä ihan hassu.. Hupun olisi tosin voinut vuorittaa hiukan ohuemmalla tikkikankaalla, mutta sen tönkköyden huomasin vasta kun olin saanut koko takin kasaan. Eikä se niin paljoa häiritse että olisin purkuhommiin alkanut. (Taisinpa muuten saada koko takin ommeltua koskematta kertaakaan ratkojaan..) Laitoin huppuun kuminauhakiristyksen, vaan kenties kuminauha olisi saanut olla vieläkin kireämmällä.. Nyt se on kuitenkin tällainen.
Takakappaleelle laitoin tyttöjen takkien innoittamana kuminauhakiristyksen. Tykkään, vaikka selkään jääkin pieni pussitus rypytyksen ansiosta.
Taskut tein samalla tavalla sivusaumoihin kuin useisiin tekemiini takkeihin, mutta olishan ne käytännöllisemmät jos olisivat enemmän etukappaleen puolella ja olisivat vetoketjulliset. Mustaa pitsinauhaa oli juuri oikean mittainen pätkä jäljellä että sain taskunsuihin pitsiä. Aika huonostihan musta pitsi näkyy melkein mustalta taustalta, mutta onpahan kuitenkin pitsiä!
Vuori on melko paksua tikkikangasta paikallisesta liikkeestä.
Resorit halusin hihoihin. En tiedä miten nämä oikeaoppisesti kuuluisi laittaa, mutta minä ompelin resorin ensin päällikankaaseen ja käänsin sen sisäpuolelle niin että vuorikangas jäi väliin. Sitten ompelin hihansuuhun käänteen (resoria samalla venyttäen) ja vedin resorin hihasta ulos. Toimii se näinkin, mutta olisi kiva tietää miten tämä oikeasti kuuluisi tehdä..?
Verhopari maksoi noin 18€ ja takkiin meni vain toinen verho..
Tänään kävimme ystäväni luona kyläilemässä ja pyysin häntä nappaamaan muutamia kuvia takista. (Kiitokset vain Karoliina!) Sattui onneksi olemaan pieni pakkanen, muuten olisin läkähtynyt tämän takin kanssa.. Kyllä tällä varmasti koko talven tarkenee! :)

Tein takin kuitenkin saman kokoisena kuin sen edellisen, jota olen pitänyt telttana.. Olisi numeroa pienempi varmasti mahtunutkin. Mutta onpa syy tehdä toinenkin takki, sitten joskus.. :) Tämän pitikin olla vuoden viimeinen takki, mutta mutta.. Siskoni tykästyi tähän takkiin ja minähän tarjouduin tekemään toisesta verhosta takin hänelle. Vetoketju siihen takkiin ei vain millään tahdo lähteä kaupasta mukaani. Olen oikeasti jo kaksi kertaa lähtenyt sitä vetskaria ostamaan ja kummallakin kerralla se on unohtunut..

Kaava: Suuri Käsityölehti 3/2010 Sadetakki 38
Kangas: päällikangas Ellos, tikkivuori Mäntykorpi & Kumpp.
Vetoketju: Eurokangas

Uusi takki vaati tietenkin uudet väreihin sopivat lapaset. Niinpä tässä muutama viikko sitten kun selkäni sanoi yhteistyösopimuksen hetkellisesti irti, eikä ompelukoneen kantaminen kaapista pöydälle tullut mielen viereenkään, virkkasin Novitan ohjetta mallina käyttäen lapaset. Lanka on eri ja silmukkamäärät myös, lähinnä tuosta ohjeesta katsoin vain kuvaa jonka mukaan tein. Mustia nappeja ei nappivarastosta löytynyt riittävästi joten nämä jäivät nyt ilman nappeja. Tykkään että lapaset on jämptit, juuri sopivan kokoiset käteen ja nämä ovat juuri sellaiset!
Malli: Novita
Lanka: 7-veljestä valkoinen

28 kommenttia:

  1. Täytyy kyllä sanoa, että olet hyvä ompelemaan! Ei meikä uskaltais takkia ajatellakkaan kokeilemaan ompelukoneen kanssa! Tulipa siitä hyvä ja se parasta, ettei samanlaista tule vastaan. Ompeluintoa sinne! On mukava seurata käsillä tekemisen meininkiä.

    VastaaPoista
  2. Onpa kaunis takki! Hyvin istuu sinulle. Löysin blogisi Valkoinen talo tarinoi-blogin kautta ja lukijaksi jäin. Kivoja juttuja blogissasi!

    VastaaPoista
  3. Kyllä sinä olet taas ahertanut siellä! <3 Ja lopputulos hyvä! Kuulostaa mukavalta nuo sinun koti- illat! Omaa aikaa me jokainen tarvitsemme!
    Mukavaa marraskuuta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavia on koti-vapaaillat, mutta joskus on hyvä painaa se ovi takanaan kiinni ja lähteä pois. Tänään oli vapaailta sellainen. Ja mukava ilta olikin, myyjäisaskarteluiden merkeissä hyvässä seurassa. :)

      Poista
  4. Vau! Aivan mahtavan työn olet tehnyt kyllä. Minäkin olen monesti miettinyt talvitakin ompelua itselle mutta siihenpä se on jäänytkin :D näyttää kyllä tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  5. Onpa hyvän näköinen takki, vau!

    VastaaPoista
  6. Hyvä sinä ! Kauniin takin olet tehnyt. Tykkään myös kankaan kuosista. Ihana kun olette pitäneet yllä vapaailtaaysteemiä, niin piristävää tuollainen <3 Lapaset ovat kauniit. Mukavaa viikonloppua sinulle ja perheellesi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vapaaillat on kyllä niin piristäviä - ja tarpeellisia! :) Meillä onkin mukavaa tiedossa tänä viikonloppuna, nimittäin häät. Joten ensi viikolla juhlaompeluiden merkeissä! ;)

      Poista
  7. Sinustahan on tullut melkoinen takkien tekijä tässä viime aikoina :). Tosi hieno ja käytännöllinen takki, sopii hyvin niin farkkujen mutta myös hameen kanssa. Hauskasta paikasta olet kangaslöydön tehnyt, minäkin olen joskus Kodin1 ohuita pöytäliinkankaita mekko-ompeluja silmällä pitäen katsellut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, onhan näitä melkoisesti tullut tehtyä.. Takkeja on jotenkin vaan niin kiva tehdä, vaikka työläitä ovatkin.. :)

      Poista
  8. Vau, hieno takkia ja hatun nosto paikka kun olet jaksanut itsellesikin takin tehdä! Kyllä mulla on jäänyt takin tekemiset lasten takkeihin. En varmaan edes uskaltas itselle alkaa tekemään. Kankaan kuosi näyttää tosi hyvältä. Mekin muuten tällä viikolla tehtailtiin porukalla myyjäisiin käsitöitä :) Mukavaa tehdä yhdessä kun pääsee samalla vaihtamaan ajatuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaksamisesta ei ole puutetta, mutta ajasta kyllä toisinaan.. ;) Tää on ihan jees kuosi, mutta jospa vain vielä löytäisin se TÄYDELLISEN takkikankaan.. :) Kokeile sinäkin rohkeasti! :) Yhdessä tekeminen on juuri siksi niin mukavaa, kun voi samalla parantaa maailmaa!

      Poista
  9. Kiva, kaunis ja käytännöllinen takki. Minusta nuo taskut on ihanat. Vuori näyttää tosi siistiltä ja ylelliseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kyllä tällaisista taskuista, mutta kovin käytännölliset eivät ole.. Vuorikangas on niin paksua, että vähän täytyy ilmojen viiletä että tätä voi alkaa käyttämään.. :)

      Poista
  10. Hieno takki! :) Ja kyllä nuo vanhempien vapaapäivät on ihan mahtavia ja tärkeitä! Olen niitä itsekin koittanut pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, paremmin jaksaa arjen pyöritystä kun saa välillä omaa aikaa..

      Poista
  11. Hieno takki, lasten kanssa ulkoillessa tarvitseekin lämpöiset varusteet. Ihanaa että onnistui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tosi lämmin, 100g:n tikkivuori..

      Poista
  12. Upea takki! Sopii sinulle todella hyvin :) Minulla on kankaat odottamassa kunnon talvitakkiin, mutta tuo inspiraatio sen ompeluun on karannut johonkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Parempi noin päin kuin että inspis ois ja kankaat kaupassa.. ;) Kiva nähdä sitten sinunkin takkisi! :)

      Poista
  13. Ihana takki ja kuulostaa hyvältä nuo vapaat illat :) Minusta hihan resori on helpoin ja "oikeaoppisin siten" että eka ompelet resorin hihaan ihan normaalisti. Ja seuraavaa vaihetta helpottaaksesi laita päällisen ja vuorin hihat sisäkkäin, ihan niinkuin ne on valmiissa takissa. Sitten pujota käsi siitä hihan kainalosta päällisen ja vuorin välistä sisään. Ja nappaa samalla sekä päällisen, resorin että vuorin saumanvaroista kiinni ja käännä hiha nurinpäin. Näin kaikki pysyvät oikeilla paikoillaan. Ja sitten ommella hurautat hihansuun. En tiä saiko tästä sepustuksesta mitään selvää kun näitä ohjeita on niin hankala selittää ilman käsillä näyttämistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvosta! Tätä täytyy kyllä hetimiten kokeilla, kun se siskon takki on vielä vaiheessa ja vetskarikin suostui jo lähtemään kaupasta mukaan.. :)

      Poista
  14. Upea takki! Kuosi on kaunis, onneksi verhokankaasta löytyi mieluinen. Ihailen kyllä sinua, kun jaksat näitä takkeja ommella! Meillä on ihan samanlainen vapaailta systeemi, tosin ei ole tänä syksynä toiminut, kun mies on viikot ulkomailla :(. Lapaset on ihanat myös! Toivottavasti sun selkä ei enää vaivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on kiva tehdä! :) Meilläkin.oli tässä syksyllä pitkään niin kiireistä, ettei vapaailtoja oikein ehtinyt pitämään. Nyt onkin ollut sitten sitäkin mukavampi niitä jatkaa.. Selkä onneksi parani tosi nopeasti!

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..