sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Donitsit


Myös munkit / donitsit kuuluvat vapun herkkuihin.. Yleensä olen tehnyt munkkeja, jotka kohotetaan hiivalla. Mutta koska en itse oikein pidä niistä, tänä vuonna tein donitseja, jotka kohotetaan leivinjauheella. Tämä ohje on peräisin Dansukkerin sivuilta, ja ovatkin oikein hyviä. Simaa tehdessäni raastoin sitruunoiden kuoren talteen, säilytin muovirasiassa jääkaapissa pari vuorokautta ja käytin näihin. Tein kaksinkertaisen taikinan, ja sain reilut 50 donitsia. Tässä ohje kuitenkin yksinkertaisena:

Ainekset

2 munaa

1 dl sokeria

2 dl kevytkermaa

3 tl leivinjauhetta

yhden sitruunan raastettu kuori

1 tl kardemummaa

1/2 tl suolaa

1 tl vanilliinisokeria

5-7 dl vehnäjauhoja

1/2 dl öljyä

 

Keittämiseen

n. 1,5 l kasvisöljyä

Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Yhdistä keskenään kulhossa jauhot ja mausteet.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitruunankuoriraaste, jauhoseos ja kerma sekä lopuksi öljy. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.

Kauli taikina noin 1 - 1,5 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä muotilla tai juomalasilla (halkaisija noin 7 cm) ympyröitä. Tee ympyröiden keskelle sormella reikä.

Kuumenna öljy noin 180-asteiseksi. Kokeile lämpötilaa pudottamalla nokare taikinaa öljyyn. Jos öljy alkaa poreilla ja taikinanpala kypsyä, on öljy riittävän kuumaa.

Keitä donitseja kuumassa öljyssä molemmilta puolilta noin pari minuuttia. Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle.

Kierittele donitsit sokerissa kun donitsit ovat vielä lämpimiä, että sokeri tarttuu niihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..