maanantai 10. toukokuuta 2010

Lihapullat ja ruskea kastike


Tänään tein pitkästä pitkästä aikaa lihapullia, ja voi että kun oli hyviä! :) Söimme lihapullia perunamuusin ja ruskean kastikkeen kanssa, ja ensimmäistä kertaa eläissäni sain ruskean kastikkeen onnistumaan! Yleensä ruskistan jauhoja joko liian vähän, tai sitten liikaa.. Tiedä sitten, oliko sillä mitään merkitystä, että tällä kertaa tein kastikkeen voista, kun tavallisesti teen margariinista tai rypsiöljystä..  Tämän ohjeen alkuperää en tiedä, olen omaan yläasteen kotitalouskirjaani liimannut lihamurekkeen ohjeen päälle lapun, jossa lukee "parempi ohje", ja tällä olen jo useamman vuoden tehnyt lihapullat. Kastikkeen nappasin Joka kodin keittokirjasta, jonka olen saanut äidiltäni.

Lihapullataikina

1 prk kermaviiliä

3 rkl korppujauhoja

1 pss sipulikeittoaineksia

400 g jauhelihaa

1 kananmuna

Sekoita korppujauhot ja sipulikeittoainekset kermaviiliin, anna seoksen turvota 5-10 minuuttia. Sekoita jauheliha ja kananmuna joukkoon sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta lihapullia.

Paista 225 asteisessa uunissa ylätasolla 10-15 minuuttia.

Ruskea kastike

1 1/2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

4 dl vettä

1/2-1 lihaliemikuutio

suolaa, valkopippuria

Sulata voi pannulla ja sekoita joukkoon jauhot. Ruskista jauhot vaaleanruskeiksi. Kiehauta vesi vedenkeittimessä tai pienessä kattilassa ja lisää voi-jauhoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita kunnes kastike kiehuu. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla n. 5 minuuttia. Lisää mausteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..