maanantai 23. maaliskuuta 2015

Kylmäkohotetut ruudut

Tämäkin postaus oli jäänyt jostain syystä luonnoksiin odottamaan.. Selailin Leivotaan-lehtiäni ja numerosta 4/2014 löytyi tämä kylmäkohotettujen leipien ohje. Ohjeen mukaan leipätaikina laitetaan yöksi jääkaappiin kohoamaan ja leivotaan aamulla, mutta minä tein päinvastoin; laitoin taikinan aamulla kohoamaan ja leivoin iltapalaleiväksi. Hyviä olivat, mutta melko pieni annos tästä tuli. Normikokoiselle pellille tekisin kyllä tupla-annoksen. Ohjeen mukaan leipään olisi tullut appelsiinin kuoriraastetta. Muokkasin ohjetta siltä osin, sillä arvelin että appelsiininmakuisena leipä ei olisi meillä kelvannut.. Lisäksi korvasin hunajan siirapilla. Ystäväni oli kokeillut tätä ohjetta gluteenittomista jauhoista. Niillä se ei ollut toiminut. Koko jääkaappi oli ollut aamulla täynnä taikinaa... Oma versioni ohjeesta alla:
Kylmäkohotetut ruudut
 
25 g hiivaa
5 dl jääkaappikylmää maitoa
2 rkl siirappia
1 ½ tl suolaa
1dl vehnäleseitä
1 ½ dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja
 
Illalla: Murusta hiiva kulhoon. Lisää maito ja liota hiiva siihen. Lisää siirappi, suola, vehnäleseet ja ruisjauhot. Sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Alusta taikina sileäksi. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin kohoamaan.
 
Aamulla: Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle, noin 30x40cm pellille. Painele taikina jauhotetuin käsin noin 3cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikina terävällä veitsellä ruudukoksi. (Voitele vedellä ja ripota päälle unikonsiemeniä.) Kohota liinan alla 20 minuuttia. Säädä uuni 230 asteeseen. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä. Taita tuoreesta leivästä herkullisia ruutuja.


2 kommenttia:

  1. Oi kuulostaa hyvältä! Tuollaisia voisikin testata, vaikken jauhopeukalo olekaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä helppo, kannattaa kokeilla! :) Kiitos Hannariina!

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..