perjantai 25. huhtikuuta 2014

T-paitoja

Tykästyin niin tähän paidan kaavaan että näitä on nyt tullut ommeltua useampia. Muutama omille lapsille, yksi perhospaita varattu kaverin lapselle ja pari odottaa vielä minne päätyvät. Harmi ettei tuossa kaavassa ollut valmiina kokoja kuin 146cm asti, olisin varmaan jo tehnyt itselle samanlaisen.. Toisaalta normi hihattoman kaavasta on kyllä helppo muokata kaava tällaiseen paitaan.. Eikun taas kangaskauppaan ja kaavoja piirtämään.. :)
Niin, ja paidan kaava löytyy siis Ottobren numerosta 1/2014.
 
Pienin koko oli 110cm mutta tein tämän ilman saumanvaroja joten olisiko tämä noin 104cm.. Pidensin helmaa koska Iida käyttää tavalliseti vain sukkahousuja paidan kanssa..


Sofian 110cm paitaan sain etukappaleen tuosta ihanasta Lillestoffin perhoskankaasta mutta takakappaleen jouduin tekemään yksivärisestä trikoosta..
 
 
122cm
 
 
116cm
 

110cm

 
 

tiistai 22. huhtikuuta 2014

T-paita

Vanhin kummityttömme täyttää vappuna 6 vuotta ja tein hänelle synttärilahjaksi tälläisen holkkihihaisen t-paidan koossa 116 cm. Tykästyin tähän Lillestoffin perhoskankaaseen heti sen nähtyäni ja tilasin verkkokaupasta nimeltä Ompelun ihanuus. Paidan kaava löytyi Ottobre-lehden numerosta 1/2014. Onneksi tilasin kangasta enemmän kuin sitä tähän paitaan tarvitsin, sillä sain tilauksen samanlaisesta paidasta, ja sain sen sitten heti tehtyä kun kangas oli valmiina.. Isokuvioisen kankaan iso miinuspuoli on se, ettei kangasta saa ihan täysin hyödynnettyä jos haluaa kohdistaa kuvioita järkevän näköiseksi.. Sain kuitenkin näiden kahden paidan lisäksi kankaasta omalle tytölle samanlaiseen 110 cm paitaan etukappaleen sekä 74 cm bodyyn etu- ja takakappaleet.. Näistä molemmista kuvia tulossa kunhan saan haettua kameraan patterit.. :)
 

 

Kaksosten 9v synttärikakku

Pitkänäperjantaina juhlittiin Joonaksen ja Joakimin 9-vuotissynttäreitä kummien ja mummin kanssa. Pojilla ei ollut erityistä toivetta kakun suhteen joten sain luvan laittaa kakkuun vaikka kukkia.. Kukat jäi ylimääräisiksi muutama viikko sitten nuorimmaisemme ristiäiskakusta, josta en harmikseni ehtinyt ottaa kuvaa.. Kakkupohja minulla oli pakkasessa jo valmiina joten sisuksiin vain banaania, kermaa ja levyllinen minttusuklaarouhetta ja päälle pari purkkia vaahdotettua Flora Vispiä kera koristeiden ja valmista tuli! Ja onnistui muuten hiukan paremmin kuin silloin muutama viikko sitten se jo mainitsemani ristiäiskakku..
 

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Moni kakku päältä kaunis...

Huhtikuun me-lehdessä oli tälläisen kakun ohje, ja ajattelin heti että tuo on pakko testata.. Kovat oli odotukset kakun suhteen, mutta tämä oli kyllä makunsa puolesta todellinen pettymys.. :/ Kakku oli kuiva vaikka laitoin kostuketta yli tuplasti enemmän kuin ohjeen mukaan piti.. Polly Original -karkit tietenkin kovettui jääkaapissa eivätkä olleet kakussa enää niin hyviä.. Jätin sitrusliköörin pois ja korvasin sen sitruunamehulla. Jos joskus tekisin tätä kakkua uudestaan, vaihtaisin pohjan ehdottomasti normi täytekakkupohjaan, (ja silloin toki riittäisi tuo kostukkeen määrä..) ja karkkien sijaan laittaisin ehkä rouhittua suklaata..  Koristelut tein ihan ohjeen mukaan ja se olikin melkein ainoa mistä tässä kakussa tykkäsin.. Vaikka kyllä kakku silti syötyä tuli, mutta muokattavaa tässä ohjeessa olisi paljon jos sitä vielä joskus tekisin!! :) Yksikään kuva ei taaskaan ollut onnistunut, mutta tässä paras niistä.. Ja alla oleva ohje on se alkuperäinen..
 

 
Kahden suklaan pääsiäiskakku
 
vuoan voiteluun:
2 rkl margariinia tai voita
1 rkl korppujauhoja
 
pohja:
200 g margariinia tai voita
2 dl ruokokidesokeria tai sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna
1 appelsiinin kuoriraaste
 
kostutus:
1 dl appelsiinista puristettua mehua
1/2 dl sitruslikööriä
1/4 dl sokeria
 
täyte:
3 liivatelehteä
1/2 dl appelsiinista puristettua mehua
1/4 dl sitruslikööriä
3 1/2 dl Flora Vanillaa
250 g Pandan valkosuklaata sulatettuna
1 pss (200 g) Polly Original -makeisia
 
kuorrutus:
1 1/2 dl Flora Vanillaa
100 g tummaa suklaata sulatettuna
 
koristeluun:
5 Kinder-suklaamunaa
1/2 tl kaakaojauhetta
 

Voitele ja leivitä tasapohjainen, halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoka. (Minä tein 23 cm vuokaan..)
 
Valmista kakkupohja huoneenlämpöisistä aineksista. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen rasva-sokerivaahtoon hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe, lisää seos vaahtoon ja sekoita hyvin. Lisää suklaarouhe ja appelsiinin kuoriraaste taikinaan lastalla sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista pohjaa 180 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä 15 minuuttia ennen kumoamista. Anna kakkupohjan jäähtyä läpikotaisin ennen kakun täyttämistä.
 
Sekoita kostutusliemen aineet niin että sokeri liukenee.
 
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 15 minuuttia. Puserra liotusvesi hyvin pois ja sulata liivatteet kiehuvan kuumaan appelsiinimehuun. Sekoita likööritilkka joukkoon. Sulata valkosuklaa varovasti esim. mikrossa. Vaahdota jääkaappikylmä vaniljakastike, lisää appelsiini-liivateliemi sekä haalea suklaasula vaahtoon koko ajan hyvin vatkaten.
 
Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla ja taittele leivinpaperista korotusrengas kakkuvuoan sisälaitaa kiertämään. Aseta ensimmäinen kakkulevy vuokaan, kostuta ja annostele kolmasosa täytteestä ja karkeista kakkulevyn päälle. Jatka seuraavien kakkulevyjen kanssa samoin. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi.
 
Kumoa kakku tarjoiluvadille, poista kelmu ja leivinpaperi. Sulata suklaa varovasti. Vaahdota jääkaappikylmä vaniljakastike, lisää haalea suklaasula joukkoon hyvin vatkaten. Peitä kakun pinta pehmeästi aaltoilevalla suklaavaahtokerroksella. Siirrä suklaavaahdon loppu tähtityllalla varustettuu n pursotinpussiin ja pursota kakun pinnalle ruusukkeita. Avaa suklaamunat, lohko puolikkaat ja koristele pinta palasilla. Siivilöi ohut kerros kaakaojauhetta pinnalle. Laita kakku pariksi tunniksi jääkaappiin ennen tarjoamista.
 
 
Omat  muistiinpanot:
- pohjana toimisi paremmin tumma täytekakkupohja
- isommalla, 23 cm vuoalla meidän uuni paistoi pohjan noin 40 minuutissa
- leikkaa 23cm vuokaan tehty pohja vain kolmeen osaan
- suklaakarkkien tilalle suklaarouhetta