sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Karpalohyydykekakku



Naisten saunailtaan tein karpalohyydykekakun. Kakku sai kyllä kehuja, mutta omasta mielestäni pohjaan käyttämäni keksit ei sopinut yhtään täytteen kanssa yksiin. Tavallinen piparkakku olisi ollut ehkä parempi.. Ohjeen mukaan pohjaan ei laitettu ollenkaan rasvaa, mikä hieman arvelutti.. Tein kuitenkin ihan ohjeen mukaan, ja yllättävän hyvin pohjaakin sai mukaansa kakkupalaa leikatessaan. Toki se hiukan enemmän mureni, mutta ei ollenkaan liiaksi asti..


 




 


Pohja:


1 pötkö Pipatitäyte-Dominoita (n. 180 g)


 


Täyte:


8 liivatelehteä


5 dl Flora Vanillaa


200 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa


2 dl karpaloita (olisi voinut laittaa enemmänkin!)


2 dl tomusokeria


2 tl vaniljasokeria


1 dl karpalomehua


 


Koristelu:


karpaloita


tomusokeria


 


Murskaa keksit ja levitä tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle.


 


Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota Flora Vanilla ja sekoita tuorejuusto sekaan. Vatkaa seoksesta notkeaa. Soseuta karpalot tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Yhdistä sose tuorejuustoseokseen. Kuumenna mehu ja sulata liivatteet siihen. Anna hieman jäähtyä. Sekoita liivatemehu täytteeseen koko ajan huolellisesti sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä ainakin 4 tuntia, mutta mielellään yön yli.


 


Koristele kakku juuri ennen tarjoilua tomusokeroiduilla karpaloilla.

Lohikiusaus





 


1 kg perunasipulisekoitusta


n. 500 g (?) lohifileetä


1 prk (2,5 dl) kolmen juuston ruokakermaa


sitruunapippuria


yrttisuolaa


tilliä


 


Laita uunivuokaan kerroksittain perunasipulisuikaleita ja kalaa. Ripottele mausteet pinnalle, sekoita hiukan. Kaada ruokakerma joukkoon ja paista 175 asteisessa uunissa 1 - 1,5 tuntia.


 

torstai 24. marraskuuta 2011

Luumurahka



Mielestäni tein viime vuonnakin jonkinlaista luumurahkaa, mutta täältä en sitä löytänyt, liekö jäänyt silloin päivittämättä.. Nyt kuitenkin taas tein luumurahkaa, joten tässäpä ohjetta.. Tein ohjeen nelinkertaisena, kun syöjiäkin on paljon siellä, minne tämä tänä iltana päätyy.. ;) Alla oleva ohje on kuitenkin yksinkertainen:


 




 


2 1/2 dl Flora Vispiä


250 g maitorahkaa


150 g luumuhilloa (joulutorttuihin käytettävää!)


1 tl vanilliinisokeria


1/4 dl sokeria


 


Vaahdota vispikerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, luumuhillo ja sokerit. Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Arvontavoitto



Sokerihiiren koti järjesti taannoin syksyllä omena-aiheisen arvonnan, ja kerrankin onni potkaisi meikäläistä!! :) Eilen saapui pakettikortti, ja hetihän paketti oli haettava. Paketti sisälsi seuraavaa:


 




 


- Hyytelösokeri Multi


- Kinuskin ja omenan makuinen purkkapussi


- Valkoinen lohikäärme - valkoinen tee, omenan, päärynän ja grenadiinin aromit


- Omena-marmeladi


- Vihreä marsipaani


 


Sokerihiiren kotiin oikein paljon kiitoksia mukavasta paketista!! Tuota hyytelösokeri multia olen halunnutkin jo pitkään kokeilla, mutten koskaan ole muistanut sitä ostaa... Jospa pikapuoliin testaisi... :)


 


Linkitys ei näemmä vieläkään toimi, mutta tässä osoite tuonne Sokerihiiren kotiin: http://sokerihiirenkoti.vuodatus.net/


 


Tässä kuva maanantailta (21..11.2011), jolloin satoi ensilumi. Yksi sitkeä kehäkukka sieltä lumen keskeltä kurkisteli: (ja yhä edelleen siellä tönöttää, nyt vain mustassa maassa..)


 



Minttusuklaakakku



K-marketin viimeviikkoisessa mainoksessa oli minttusuklaakakun ohje, ja sitähän oli ihan pakko heti kokeilla.. Ja hyvää olikin.. Muuten tein ihan ohjeen mukaan, mutta koska en kaupasta löytänyt minttusuklaarakeita, käytin niiden sijasta Pätkiksiä.. Ja hyvää tuli tästäkin!!








200 g voita


2 dl sokeria


3 kananmunaa


3 dl vehnäjauhoja


1/2 dl tummaa kaakaojauhetta


2 tl leivinjauhetta


2 tl vaniljasokeria


1/2 pss (à 200g) Pirkka minttusuklaarakeita (käytin 6 Pätkis-patukkaa)




Voitele ja jauhota (1,8l) kakkuvuoka. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa kananmunat yksitellen joukkoon. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan. Rouhi minttusuklaarakeet ja sekoita taikinan joukkoon. Paista 175 asteisen uunin alaosassa noin 50 min. Kumoa hieman jäähtyneenä.

Ensimmäiset joulupiparit



Ensimmäiset joulupiparit tehtiin jo viime viikolla, uutta ohjetta kokeillen. Tarkoitus oli tehdä pari piparipaloautoa, mutta siihen tarkoitukseen tämä taikina oli liian pehmeää.. Mutta hyviä piparkakkuja näistä kyllä tuli!


 




 


1/2 dl vettä


2 dl siirappia


3 dl sokeria


2 tl kanelia


2 tl neilikkaa


2 tl pomeranssia


2 tl inkivääriä


250 g voita


3 kananmunaa


1 rkl soodaa


2 dl perunajauhoja


n. 10-11 dl vehnäjauhoja


 


Kiehauta vesi, siirappi, sokeri ja mausteet. Anna voin sulaa joukkoon. Jäähdytä hyvin. Vatkaa sitten munat yksitellen joukkoon esim. puuhaarukalla. Lisää lopuksi sooda-jauhoseos. Laita taikina yöksi jääkaappiin maustumaan. Paista... olisinko paistanut kiertoilmalla 175 asteessa reilu 5 min.

maanantai 14. marraskuuta 2011

Isänpäiväkakku 2011



Tässä tämänvuotinen isänpäiväkakku. Pohja oli valmiina pakkasessa, enkä mitenkään pysty muistamaan mitä varten sen alunperin olin tehnyt ja miksi se pakkaseen oli joutunut.. :) Kuvat oli taas vähän huonosti onnistuneita, jota ei tietenkään kameran näytöltä huomannut, ja tänään töistä tullessa ei kakkua enää ollut joten paremmista kuvista ei nyt voi kun haaveilla! :) Nyt kun vaniljakreemijauhe oli loppu, jouduin pursottelemaan kerman ilman sitä ja toteamaan, että hyvinhän se onnistuu ilman kreemijauhettakin...












Pohja sokerikakkupohja (luulisin olevan 6 munan pohja)


Kostutus maito + vanilliinisokeri


Täyte suklaamousse


Päällinen appelsiinin makuinen suklaaganaghe + valkosuklaa


Pursotukset 2 prk Flora Vispiä




Suklaamousse:


6 liivatetta (itse laitoin 4 ja oli liian vähän, jäi liian löysäksi!!)


1 dl maitoa


150 g maitosuklaata


4 kananmunaa


4 rkl sokeria


4 dl kuohukermaa


2 tl vaniljasokeria




Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito kiehuvaksi kattilassa ja lisää siihen paloiteltu suklaa. Sekoittele tasaiseksi. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kuumaan suklaaseokseen. Anna jäähtyä. Vaahdota silläaikaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää suklaaseos munasokerivaahtoon. Yhdistä vielä kermavaahto munasokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Tästä määrästä riittää ainakin kolmeen väliin aika reilu kerros. Kakku kannattaa koota irtopohjavuoan renkaan sisään ja antaa hyytyä vähintään muutaman tunnin, mieluiten yön yli.




Suklaaganaghe:


1/2 dl kuohukermaa


100 g Fazerina-suklaata




Kuumenna kerma kattilassa höyryäväksi, lisää paloiteltu suklaa joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada kakun päälle ja levitä nopeasti tasaiseksi. Vetelin heti päällisen levittämisen jälkeen sulatetulla valkosuklaalla viivoja poikittain kakun pintaan, ja sen jälkeen sukkapuikolla (pestyllä sellaisella :)) toiseen suuntaan, vuoroin ylös ja vuoroin alas.. Ja nyt en muista mikä tuon kuvion nimi olikaan, kertokaa joku.. :)






Ja tässä eskarilaisten tekemät isäinpäivälahjat: (harmillista vain, ettei lahjan saaja voi sietää sinappia..) Ü







torstai 10. marraskuuta 2011

Mustikkamuffinit ja -kakku



Piimä piti saada käytettyä pois, joten reseptikirjaa selaamaan.. Löytyi mustikkamuffineitten ohje, joka meni testiin..  Tein ohjeen kaksinkertaisena, jotta sain enemmän muffareita.. Mutta.. en ottanut huomioon että nämä ohjeet olivatkin tavallista isompiin vuokiin, joten taikinaa sitten tuli.. Kun muffinivuoat loppui, paistoin loput pienessä kakkuvuoassa..


 




 




 


Mustikkamuffinit (ohje yksinkertaisena, tulee n. 18 kpl)


 


360 g (5 1/2 dl) vehnäjauhoja


370 g (4,4 dl) sokeria


1 tl suolaa


1 1/2 tl leivinjauhetta


1/2 tl ruokasoodaa


3, 75 dl piimää


1 kananmuna


2 tl vaniljasokeria


70 g voita sulatettuna


250 g (3,5 dl) mustikoita


 


Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, suola, leivinjauhe ja sooda kulhoon ja sekoita. Sekoita kannussa keskenään piimä, kananmuna ja vaniljasokeri. Kaada seos hitaasti jauhojen joukkoon ja vatkaa ainekset sähkövatkaimella sekaisin. Kaada mukaan voisula ja vatkaa, kunnes se on juuri ja juuri sekoittunut muihin aineksiin. Käännä sitten koneen teho suuremmalle ja vatkaa taikina tasaiseksi ja sileäksi. Sekoita lopuksi puukauhalla varovasti joukkoon mustikat, niin että ne leviävät tasaisesti taikinaan. Lusikoi taikina muffinivuokiin niin, että vuokiin jää kolmannes tyhjää. Paista muffineita uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä ja tuntuvat kimmoisilta. Muffinin keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa jäädä taikinaa. Anna muffinien jäähtyä hetki muffinipellillä ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan. Ohje on kirjasta Leivonnaisia herkkusuille.


 


Kakkuvuoassa paistoin 170 asteessa muistaakseni 50-60 minuuttia. 

tiistai 25. lokakuuta 2011

Syksyinen ristiäiskakku



Olimme viikonloppuna siskoni kaksosten ristiäisissä. Lupauduin tytön kummitätinä tekemään pikkuisten ensimmäiseen juhlaan täytekakun. Ja jospa en tällä kertaa luettelisikaan kaikkia virheitä, kuvat puhukoot puolestaan.. :)












Pohja 10 munan sokerikakkupohja (sivut- kohdasta löytyy kakkupohjat)


Kostutus maidolla


Täyte mansikkamousse


Reunukset pähkinäsuklaalevite




Mansikkamousse




14 liivatelehteä


5 dl Flora Vispiä


400 g maustamatonta tuorejuustoa


400 g ranskankermaa


600 g mansikoita


2 dl sokeria


4 tl vanilliinisokeria


1 dl vettä




Laita liivatteet runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Soseuta mansikat. Vaahdota kerma. Sekoita kerman joukkoon tuorejuusto, ranskankerma, soseutetut mansikat ja sokerit. Kiehauta vesi, ja liota liivatteet siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan huolellisesti sekoittaen.




Pähkinäsuklaa-reunus




2 1/2 dl Flora Vispiä


200 g maustamatonta tuorejuustoa


350 g hasselpähkinälevitettä (Nutella) Laita purkki edellisenä päivänä jääkaappiin jotta jämäköityy ja saat pursotettavaa tavaraa!!




Vaahdota kerma ja sekoita muut joukkoon.




Onnea vielä hienoista nimistä Aada ja Veeti! =)



lauantai 8. lokakuuta 2011

Täytekakku vene-koristeella



4-vuotiaan kakkutoive oli venekakku. Sanotaan, ettei suutarin lapsilla ole kenkiä, mutta miten tuon lauseen voisi muokata tähän sopivaksi.. :) Tällä kertaa ei ollut sitten minkäänlaista innostusta kakun tekoon, mutta pakkohan oli kuitenkin jotakin tehdä kun selvä toivekin oli! Olisin halunnut tehdä ruskean puuveneen, mutta kun mustaa sokerimassaa oli melkein täysi, avattu paketti, en voinut olla sitä käyttämättä. Kermaa onnistuin taas vatkaamaan hiukan liian vähän, mutta siitä ei revitty ressiä kun omalla väellä tämä tuhottiin/tuhotaan.. Täytettä taas jäi niin paljon, että laitoin loput täytteet päälle, ja sininen "vesi" jäi näin toteuttamatta.. Vene on siis sokerimassaa, purje leikattu kopiopaperista ja pujotettu grillitikkuun. Että tällainen tällä kertaa.. Parin viikon päästä olisi siskon kaksosten ristiäiset jonne olen lupautunut väsäämään täytekakun.. Toivottavasti silloin olisi enemmän virtaa kakun tekemiseen!! :)




  




Pohja 5 munan sokerikakkupohja


Kostutus maidolla


Välissä vadelmamarmeladi + minttutäyte


Pursotukset Flora Vispi




Minttutäyte:


4 dl kuohukermaa


200 g maitosuklaata


1 pss Marianne Crush -rouhetta


(sokeria maun mukaan, ei välttämätön)




Sulata suklaa varovasti mikrossa. Vaahdota kerma. Sekoita kerman joukkoon sulatettu suklaa ja Mariannerouhe, sekoita tasaiseksi. Tästä riitti hyvin kahteen väliin ja vielä päällekin..

Minttuhyydykekakku



Hyydykekakkua viimeviikkoisiin talkoisiin. Tehty samalla ohjeella kuin viimeksi, pienin poikkeuksin: pohja suunnilleen kaksinkertaisena ja täyte kolminkertaisena.. Yksinkertainen ohje löytyy täältä: http://www.raisanreseptit.vuodatus.net/blog/2980160/minttuhyydykekakku/.. Ärsyttää kun tuo linkitys ei edelleenkään toimi!! :( Onko muuten muilla ollut tätä ongelmaa?


 



perjantai 7. lokakuuta 2011

Perunasalaatti



Viikko sitten olleisiin talkoisiin tein mm. perunasalaattia. Ohjeen olen saanut joskus joltakulta köksän opettajalta, koulussa sitä ei tosin taidettu testata. Nytpä ohje pääsi testiin, monet monet vuodet reseptikansiossa lojuttuaan.. :) Kauppaansa salaatti ei tosin kovin hyvin tehnyt, liekö porukassa sitten tavallista enempi sellaisia jotka ei niin perunasalaatista välittäneet.. Minusta tämä oli kuitenkin hyvää. Aika voimakkaasti maistui sipulille mutta sehän on vain hyvä, jos sattuu sipulista tykkäämään!! =)


 




 


Perunasalaatti


 


1,5 kg perunakuutioita


200 g viipaloitua purjoa


500 g omenakuutioita


400 g maustekurkkua


 


kastike:


8 dl kermaviiliä


4 rkl siirappia


2 rkl yrttisuolaa (Herbamare)


2 rkl sokeria


1/2 dl valkosipulirouhetta (hienonsin vain loput (eli muutaman) jäljellä olevat valkosipulin kynnet kun en valmista rouhetta kaupasta löytänyt..)


2 dl hienonnettua ruohosipulia


1 tl mustapippuria


 


Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Jäähdytä. Kuutioi perunat, omenat ja maustekurkut. Viipaloi purjot. Valmista kastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita kastike salaatin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

tiistai 13. syyskuuta 2011

Paistonkestävä vaniljakreemi / kiisseli



Jospa kolmas kerta toden sanois..? Ei oikein taho luonata tämä päivityksen tekeminen.. No, kesäloma on kuitenkin loppu, ja arkinen aherrus alkoi eilen. Viikonloppuna en syystä jos toisesta ehtinyt leipomispuuhiin, joten tänään vapaapäivänä tekaisin pienen pullataikinan ja leivoin huomiseksi töihin omenapitkoja. Vaniljakreemi oli loppu, eikä sitä tietenkään yhdestäkään paikallisesta kaupasta löytynyt.. Googlasin siis vaniljakreemin ohjeen, ja kokeilemalla totesin sen olevan myös paistonkestävää!! :) Linkin ohjeeseen laitan myöhemmin, kun sain tämän äsken jo kahteen kertaan jumiin linkitystä yrittäessäni..


Lisäys 21.9.2011: edelleenkään ei linkitys näytä toimivan, joten tässä osoite kopioituna: http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/tarteletit-vaniljakreemin-kera?1047986


 


 




 


Paistonkestävä vaniljakreemi


 


4 dl maitoa (oikeasti ohjeessa oli kermaa mutta sitä kun ei ollut..)


2 keltuaista


1 rkl sokeria


2 rkl maissitärkkelystä


1 rkl (reilu) vaniljasokeria


 


Sekoita kaikki aineet paitsi vaniljasokeri paksupohjaisessa kattilassa. Keitä miedolla lämmöllä paksuksi, ilmavaksi kreemiksi. Vatkaa koko ajan voimakkaasti pohjaa myöten. Jäähdytä kreemi ja mausta vaniljasokerilla.


 


Käytä vaikkapa omena-täytepitkoihin: (näihin löytyy ohje kategoriasta pullat, yritän joskus myöhemmin linkitystä..)


Lisäys 21.9.2011: Tähänkin laitan kopion osoitteesta, kun linkitys ei nyt syystä tai toisesta toimi: http://www.raisanreseptit.vuodatus.net/blog/2664479/omena-vaniljataytepitko/



tiistai 9. elokuuta 2011

Krokotiilitäytekakku 5-vuotiaalle



Tällä kertaa oli täytekakun teko kyllä niin vaivalloista ja vastenmielistä.. tai alottaminen oikeastaan.. Niklaksen kakkutoive oli krokotiilikakku, ja suunnittelin kokeilla väsätä krokotiilin muotoista kakkua.. Pohjankin tein jo etukäteen pakkaseen.. Sitten iski joku laiskuus, ja koko kakun teko ei huvittanu yhtään! Alotin kuitenki kakun täyttämisen ajatuksella että kunhan nyt jotakin saisi aikaan.. Mansikkamoussekin vaihtui mansikkahilloon ja kermaan.. Sitte kuitenkin huvikseni kokeilin keltasesta sokerimassasta muotoilla jonkinlaista krokotiilia.. Ja kun hahmo yllättäen muistuttikin vähän krokotiilia, täytyi sitä ruveta maalaamaan jotta krokosta saatiin vihreä.. :) Ja kun kakku alkoi olla viittä vaille valmis, olin jo ihan tyytyväinen kun sittenkin sain sen krokotiilikakun aikaiseksi.. Kunnes olin vielä viimeisiä "kaisloja" asettelemassa lammikon reunalle, yksi pojista horjahti kakun päälle!!! - - - -  Ja sattuneesta syystä ette nyt saa koko kakusta kuvaa, kun paikkailusta ei tullut kovinkaan nätti, kermat loppu ym.. Että näin tällä kertaa!








Pohja: 8 munan kakkupohja, kostutus: appelsiinimehu, täyte: mansikkahillo ja Flora Vispi (1 prk), pursotukset: 2 prk Flora Vispiä (toinen prk vihreällä elintarvikevärillä värjättyä), päällinen & koristeet: sokerimassaa, dominokeksimuskaa, elintarvikeväriä.


 

Minttuhyydykekakku



Sunnuntaina juhlittiin kaksia synttäreitä; tytön 2v ja pojan 5v.. Hyydykekakkuun löysin ohjeen jostakin nettimaailmasta, mutta arvatkaa laitoinko taaskaan ylös että mistä.. No en! Mutta tästä tuli aika hyvää, tosin laitoin kyllä ohjeesta poiketen täytteeseen vielä pari tippaa piparminttuöljyä, kun tuntui ettei maistunut tarpeeksi minttuiselle.. Koristelua taisi tulla vähän liiaksi, ja suklaaspritsauksenkin ehti päivänsankari suttaamaan koristeita laittaessaan.. :)












Pohja:


300 g minttu-dominoita


75 g voita




Täyte:


2 1/2 dl Flora Vanillaa


200 g tuorejuustoa


1 pss Marianne Crush-rouhetta


2 tl vaniljasokeria


1/2 dl sokeria


5 liivatetta


tilkka vettä


3 tippaa piparminttuöljyä




Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (n. 23-24 cm) pohjan ja reunan väliin. Jauha dominot, sulata voi ja sekoita keskenään. Painele keksimurska irtopohjavuoan pohjalle, mutta älä taputtele liian tiiviiksi. Laita jääkaappiin jähmettymään. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Flora Vanilla, sekoita joukkoon tuorejuusto, sokerit, mariannerouhe (ja piparminttuöljy). Kuumenna tilkka vettä ja liota liivatteet siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan huolellisesti sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään mielellään seuraavaan päivään. Koristele halutessasi.

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Kanelinen Bostonpulla



Kun ei lämpöä ole nyt riittävästi, niin laitetaanpa vähän uunia lämpeemään.. :) Menin leipomisen jälkeen viemään pyykkejä ulos kuivumaan, ja tajusin miten lämmintä (tai siis KUUMAA) sielä on! Täällä sisällä kun on ihan siedettävä olla, kun kaikki lävet on auki ja ilmalämpöpumpunkin oli mieheni töihin lähtiessä laittanut viilentämään.. No, pullat tuli leivottua helteestä huolimatta.. Kokeilin uutta ohjetta joka löytyy Kaarina Roinisen kirjasta Iloisen leipojan kirja (WSOY). Passitin mieheni käymään kaupassa munia hakemassa ennenkuin lähti. Sitten kun aloin taikinan tekoon, huomasin ettei tuon ohjeen mukaan laiteta munia laisinkaan.. Mutta minä laitoin, kun kerran niitä vartavasten haettiin!! :) Hyvää ja pehmeää tuli tästä taikinasta. Teen varmasti jatkossakin tällä ohjeella..


Kerrottakoon vielä lopuksi, että pikkusiskoni sai eilen pienet kaksoset, sekä tytön että pojan! :) Sukuvika taitaa olla... ;)


 


Tähän ei valitettavasti löytynyt kuvaa kuvien tuhouduttua vuodatuksesta sähkökatkon myötä.. Lisään kuvan kun saan uudelleen tehtyä tällä ohjeella!


 


Kanelinen Bostonpulla (2 kpl)


 


Taikina:


6 dl maitoa


50 g hiivaa


1 1/2 tl suolaa


1 dl sokeria


2 tl kardemummaa


(1 muna)


7 1/2 - 8 1/2 dl vehnäjauhoja


200 g voita


 


Ja jokainenhan osaa pullataikinan tehä..? Vaan jos ei, niin täältä löydät teko-ohjeet, ainesten määrät vain hieman erit. Tällä ohjeella tulee pehmeämpää pullaa kuin tuolta linkin takaa löytyvällä ohjeella tehtyä.


 



Täyte:


n. 100 g voita


kanelia


sokeria


 


Lisäksi:


kananmunaa voiteluun


raesokeria pinnalle



 


Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä pehmeä voi levylle ja ripottele kanelia ja sokeria. Rullaa levy pitkittäin rullaksi ja leikkaa rullasta noin sentin paksuisia viipaleita. Asettele viipaleet voideltuun irtopohjavuokaan (tästä määrästä tulee kahteen vuokaan!) leikkauspinta ylöspäin. Kohota noin puoli tuntia, voitele munalla ja ripottele raesokeria pinnalle. Paista 175 asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia.

Mansikka-marenkikakku



Tämän marenkikakun ohjeen olen saanut joskus pikkutyttönä tädiltäni. Usein olen tehnyt tätä kesän ensimmäisiä mansikoita laittaessani, niinkuin nytkin.








Pohja:


125 g voita


1 dl sokeria


2 keltuaista


1 1/2 dl vehnäjauhoja


1 dl maitoa


2 tl leivinjauhetta




Marenki:


2 valkuaista


1 1/2 dl sokeria


2 tl vanilliinisokeria




Täyte + päällinen:


2 1/2 dl Flora Vispiä


mansikoita niin paljon kuin raaskit laittaa! =)




Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos vuoroin maidon kanssa rasvasokeriseokseen. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit pikkuhiljaa valkuaisvaahdon sekaan. Vaahto on valmis, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ja vaahto pysyy kulhossa valumatta. Levitä valkuaisvaahto pohjataikinan päälle varovasti. Paista 175 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.




Jäähdytä pohja, leikkaa kahteen osaan. Vaahdota kerma ja levitä puolet toiselle puolikkaalle. Paloittele mansikat päälle. Nosta toinen pohja täytteen päälle ja levitä loput kermat päälle. Koristele kokonaisilla mansikoilla ja sulatetulla suklaalla! 

torstai 14. heinäkuuta 2011

Kaivurikakku



Tämä kakku & koriste tulikin tehtyä oikein pitkän kaavan kautta.. Maanantaina iltavuoron jälkeen tein kakkupohjan. Tiistaina ennen iltavuoroon menoa tein kaivurin osat kuivumaan, ja illalla kotiin tultuani kokosin sen.. Keskiviikkoiltana täytin kakun, ja tänään torstaina päällystin kakun ja kakku tuli valmiiksi!! =) Kakun tein vähän niinkuin huvin ja harjoittlun vuoksi, mutta samalla mieheni ja veljensä aloittelevan yrityksen "kunniaksi". Kakkuun tuli vielä sokerimassasta tehty laatta, jossa ko. yrityksen nimi. Ja kuvia ei sitten saa katsella suurennuslasin läpi, onhan kyseessä ensimmäinen kolmiulotteinen (ilman muottia tehty) koristeeni!! =D Koristeeseen otin mallia siis täältä (ei saa vertailla! =) )..


 




 




 


Pohja:


8 munan kakkupohja


 


Kostutus:


Sprite


 


Täyte:


4 banaania


2 1/2 dl Flora Vispiä


 


Koristelu:


reunoilla n. 3 - 3 1/2 dl Flora Vispiä


päällä Domino- & kaurakeksimurskaa


kaivuri sokerimassasta


 


 

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Hyvää Juhannusta!!



Tänä juhannuksena en jaksanut alkaa täytekakun tekoon, vaikka ihan vähällä sekin oli!! :) Jotain kuitenkin teki mieli leipoa, kun kerran mökkeilemään ollaan illalla porukalla menossa.. Niinpä tekaisin kaksi pellillistä jäälauttaleivosta.. Ohje löytyy jo aiemmin blogistani, täältä.. Suklaana tällä kertaa Rainbowin pähkinäsuklaa sekä tummasuklaa..








Hauskaa Juhannusta kaikille!!

torstai 16. kesäkuuta 2011

Mustikkakakku



Tämä mustikkakakku on peräisin äskeisen postauksen Leivonnaisia herkkusuille  -kirjasta.. Isompikin rengasvuoistani oli liian pieni tälle taikinamäärälle, mutta kun jaoin taikinan isompaan ja pienempään vuokaan, mahtui juuri passelisti.. Puolikas annos olisi myös riittänyt hyvin tuohon isompaan vuokaani.. Eli tässä ohje nyt ihan kirjan mukaan, huomaathan että se on isoon vuokaan mitoitettu! Päälle olisi kuulunut tulla tuorejuustokuorrute, mutta en halunnut sitä laittaa, ja kakutkin meni pakkaseen vierasvaraksi..





350 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä (käytin ihan tavallista..)


350 g (runsas 4 dl) sokeria


6 kananmunaa


1 tl vanilja-aromia (laitoin 3 tl vaniljasokeria)


450 g (7 dl) vehnäjauhoja


2 rkl ja 2 tl leivinjauhetta


2,8 dl kermaviiliä tai ranskankermaa


250 g (3 1/2 dl) tuoreita mustikoita (käytin pakaste...)


 


Kuumenna uuni 170 asteiseksi. Mittaa voi ja sokeri  monitoimikoneeseen (tai käytä sähkövatkainta) ja vatkaa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa hyvin ja ota joka lisäyksen jälkeen kulhon reunoille jäänyt aines taikinakaapimella mukaan vaahtoon. Vatkaa joukkoon vanilja-aromi, jauhot ja leivinjauhe. Lisää kermaviili ja vatkaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin ja taikina on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää mustikat ja sekoita varovasti puuhaarukalla, kunnes ne ovat levinneet tasaisesti taikinaan. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja tasoittele pinta. Paista kakkua uunissa 40 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea ja pinta tuntuu koetettaessa kimmoisalta. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ja siirrä se sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan.


 


Huh, selvisinpäs tästäkin postaus-urakasta!! :) Ja nyt eikun siivoomaan....

Leivonnaisia herkkusuille






Alkuviikosta sain postilaatikkoon paketin, josta löytyi tämä kirja.. Tilasin äitienpäiväksi äidilleni jonkin puutarhalehden lahjaksi, ja olin onnellisesti unohtanut että saan siitä itselleni lahjan.. Olipa mukava yllätys.. Ja kerrankin tilaajalahja oli sellainen jolle oikeasti voi olla jotain käyttöä... :) Ja on ollutkin jo, kokeilin nimittäin hetimmiten kirjan saatuani mustikkakakun reseptiä, mutta siitä oma postaus..


Kirja sisältää siis Hummingbird Bakery - nimisen konditorian suosikkireseptejä, erilaisia kakkuja, muffineita, kuppikakkuja, brownieita, piirakoita, pikkuleipiä ja juustokakkuja.. Toinen toistaan herkullisempia reseptejä.. Kirja on Gummeruksen kustantama.

Vhh? Suklaakakku



Kokeilin muuttaa Suklaamurokakun reseptin vähän karpimmaksi versioksi. En ole laskenut ravintoarvoja ja hyt en kykene kun tässä on niin monta häärääjää vieressä.. :) Ei se ihan yhtä hyvää ole kuin "tavallisen" ruokavalion kakut, mutta vei ainakin minulta makeannälän..










250 g voita


2 1/2 dl makeutusjauhetta


4 kananmunaa


1 dl vehnäjauhoja


2 dl mantelijauhetta


1 dl mantelirouhetta


3 tl vaniljasokeria


2 1/2 tl leivinjauhetta


1/2 dl kaakaojauhetta (sokeroimatonta leivontakaakaota)


100 g tummaa 70% suklaata


1 1/2 dl maitoa




Voitele ja jauhota rengasvuoka mantelijauhoilla. Sekoita kuivat aineet yhteen. Rouhi suklaa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja makeutusjauhe. Sekoita kananmunat yksitellen vaahtoon voimakkaasti sekoittaen. Lisää jauhoseos vuoroin maidon kanssa taikinaan ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi suklaarouhe, sekoita mahdollisimman vähän. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla..

Kasvis-kinkkukiusaus







3-4 hlö


 


500 g Kasvissuikaleita


300 g kinkkusuikaleita


aromisuolaa


2 1/2 dl Valio Aurajuustokermaa


 


Öljyä vuoka. Kaada pohjalle toinen kasvissuikalepussi ja ripottele päälle aromisuolaa. Sitten kinkkusuikaleet ja toinen pussillinen kasvissuikaleita, ja vielä ripaus aromisuolaa. Valuta purkki aurajuustokermaa joukkoon ja laita 200 asteiseen uuniin noin tunniksi. Helppo ja nopea tehdä, ja on hyvää! 

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Kesäkakku



Tämä kesäkakun ohje on pyörinyt kansiossani iät ja ajat, ja nyt otin sen kokeiluun.. Kävimme Helatorstaina minun porukoilla, ja kakku matkasi mukana kylmäkallet seuranaan 250 km.. Tein kakun edellisenä päivänä valmiiksi, ja matkan jälkeen kakku laitettiin vielä muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Silti, kun poistin irtopohjavuoan reunat ympäriltä, ei mennyt kauaakaan kun kakku oli levinnyt tarjottimelle.. Onneksi ei ollut juhlat kyseessä, niin ei niin haitannut.. Ja kakku kyllä hupeni alta aikayksikön! :) Vahingosta viisastuneena, ensi kerralla laitan lisää liivatetta!! Huomasin muuten nyt kun tätä aloin kirjoittamaan, että olin lukenut ohjeen hieman huolimattomasti.. Jogurttia olisi kuulunut tulla 2 prk, mutta minulla tähän tuli vain 1 prk.. Mutta jos olisinkin lukenut ohjeen huolellisemmin ja laittanut ohjeen mukaiset 2 prk, olisi kai täyte ollut vieläkin löysempää... Mutta koska kakku oli kuitenkin hyvän makuista, en ehkä ensi kerrallakaan laittaisi kuin sen yhden purkin jogurttia!! =) Ohjeen olen ottanut 21.6.2007 ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.. Onneksi otin kuvan heti koristelun jälkeen, tässä kakku vielä suht ehjä:








pohja:


100 g tummaa suklaata


50 g voita


8 dl riisimuroja (100 g)




täyte:


6 liivatelehteä (oli liian vähän, laittaisin 8-10!)


1 l mansikoita (käytin pakaste)


200 g valkosuklaata


200 g Philadelphiajuustoa


2 prk (á 200 g) vaniljajogurttia (käytin Danonea 1 prk:n, ja oli mielestäni ihan hyvä määrä)


2 1/2 dl Flora Vispiä


2 dl tomusokeria




pinnalle:


2 liivatetta


1 limetin mehu


2 dl vettä


2 rkl sokeria


(punaista elintarvikeväriä)


(mansikoita)


6 palaa valkosuklaata




Paloittele suklaa ja sulata palat kattilassa voin kanssa. Leikkaa leivinpaperi halkaisijaltaan 26 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Sekoita hieman jäähtynyt suklaaseos ja riisimurot. Painele vuoan pohjalle kakkupohjaksi. Nosta vuoka jääkaappiin.




Laita liivatteet runsaaseen kylmään veteen. Paloittele mansikat. Soseuta sauvasekoittimella. Sulata valkosuklaa vesihauteessa (tai varovasti mikrossa). Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Sekoita mansikkasose, sula suklaa, juusto, jogurtti ja kermavaahto keskenään. Kiehauta tilkka vettä ja liota liivakot nesteeseen. Jäähdytä 10 min ja kaada mansikkasoseeseen. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia.




Liota liivatteita päällistä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kiehauta limetin mahu ja vesi. Liota liivakot nesteeseen ja makeuta sokerilla. Halutessasi lisää tippa punaista elintarvikeväriä. Jäähdytä. Halkaise mansikat ja asettele hyytyneen kakun päälle. Kaada kiille vuokaan mansikoiden päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele valkosuklaalla.

Banaani-vaahtokarkkipaistos



Tässäpä helppo jälkkäri grillattavaksi, niin äklön makeeta että huh!! :) Kuulin tästä herkusta ystävältäni, ja sama löytyi myös Hellapoliisilta..








1:een foliovuokaan (riittää n. 6-8:lle)




2 rkl öljyä


4 banaania


1-2 rkl siirappia


100 g tummaa suklaata


150 g vaahtokarkkeja




Öljyä vuoka, pilko banaanit pohjalle ja valuta päälle siirappia. Rouhi suklaa terävällä veitsellä ja ripottele banaaniviipaleiden päälle. Lopuksi laita vaahtokarkkeja niin paljon että banaanit peittyvät. Grillaa niin kauan että vaahtikset saa hiukan väriä (n. 5 min). Tämän tekeminen onnistuu myös uunissa, paista silloin 250 asteessa (n. 5 min).. Tarjoa jäätelön (ja mansikoiden) kanssa!

maanantai 30. toukokuuta 2011

Suklaakakku mikrossa



Jokunen päivä sitten Chocomum -blogiin tuli postaus helposta ja nopeasta suklaakakusta, joka kypsennettiin mikrossa.. Tämä jäi kaivelemaan mieltä, ja jo seuraavana päivänä tarjoutuikin tilaisuus kokeilla, kun saatiin lyhyellä varotusajalla vieraita kylään.. Tämän olisi ollut tarkoitus jäädä vähän mutakakun tapaan sisältä kosteaksi, mutta koska en niin kauheasti välitä mutakakusta, kypsennin vielä hiukan pidempään... No, kun kakusta tuli aika pieni, piti sitten seuraavana päivänä kokeilla samaista kakkua tupla-annoksella.. Ihan kivasti onnistui, tosin meinasi kyllä tulla uskon puute, kypsyykö kakku ollenkaan.. Kypsensin vielä pari minuuttia kumoamisen jälkeenkin, että kakusta varmasti tulee kypsä! :) Kuvassa oleva kakku on tehty siis tuplana alla olevalla ohjeella:








100 g voita


2 kananmunaa


1 dl sokeria


0,9 dl vehnäjauhoja


1/2 dl leivontakaakaota


1 tl vaniljasokeria


1 tl leivinjauhetta




Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kananmunat ja sokeri käsivispilällä sekaisin, lisää kuivat aineet ja voisula. Sekoita tasaiseksi. Voitele mikron kestävä vuoka ja kaada taikina vuokaan. Kypsennä mikrossa täydellä teholla (800W) 2,5 - 3 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä kosteaksi, mutta jos haluat kypsemmän kakun niin kypsennä 4 min. Jäähdytä kakku kunnolla ennen tarjoilua. Koristele halutessasi!

Karpin jauhelihakastike



Vähähiilarinen ruokavalio on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa.. En ole kuitenkaan saanut niin paljoa aikaiseksi aiemmin, että olisin edes kyseisen ruokavalion reseptejä selaillut.. Ihmetellyt vain, mitä ihmettä sitä sitten syödään jos ei perunaa ja pastaa.. Ja miten ihmeessä kastikkeen voi tehdä ilman vehnäjauhosuurusta... Nyt otin oikein asiaksi, ja kokeilin tehdä jauhelihakastiketta vähähiilarisena versiona.. Ja hyvää siitä tulikin, niin että takuulla kokeilen muitakin ruokia! Lapsille keitin kyllä lisukkeeksi pottuja, mutta itselle porkkana-kukkakaali-parsakaali sekoitusta. Alkuperäinen ohje löytyy täältä, ja oma, ihan pikkuisen muokattu versioni tulee tässä:


 




 


n. 4:lle


 


1 rkl voita


400 g sika-nauta jauhelihaa


100 g sipuli


1 1/2 -2 lihaliemikuutiota (laitoin 2 mutta vähempikin olisi hyvin riittänyt)


1 dl tomaattimurskaa (tai ketsuppia)


2 dl kuohukermaa


200 g sulatejuustoa 


 


Kuori ja hienonna sipuli. Paista sipulit pannulla voissa jauhelihan kanssa. Murenna lihaliemikuutiot kypsän jauhelihan joukkoon pannulle. Lisää tomaattimurska, kerma ja sulatejuusto nokareina. Lämmitä kastiketta ja sekoittele kunnes juusto sulaa, ja hauduta vielä n. 5 min. Tarjoa keitettyjen kasvisten ja salaatin kanssa.


 


Finelin sivuilla laskin kastikkeen ravintosisällön / 100g: energiaa 1054,5 kJ (252 kcal) / HH 2,4 g / Proteiinia 13,4 g / Rasvaa 21,2 g

maanantai 23. toukokuuta 2011

Banaaniaurinko



En ole oikein koskaan tykännyt banaanista leivonnaisissa, mutta hyydytettyä banaaniaurinko-kakkua olen ihaillut niin monessa blogissa että halusin sitä itsekin kokeilla. Ja tässä se banaani olikin oikein hyvää, kun ei sitä kerta paistettu! :) Tätä kyllä täytyy toistekin tehdä..


 




 


pohja:


175 g kaurakeksiä


75 g voita


 


täyte:


2 1/2 dl Flora Vanillaa


5 dl maustamatonta jogurttia


150 g appelsiinimarmeladia


1 dl sokeria


1 tl vaniljasokeria


8 liivatetta


1/2 dl appelsiinimehua


 


päällinen:


2-3 banaania


2 dl appelsiinimehua


1 dl hyytelösokeria


 


Laita n. 23 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Murskaa keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele keksimurska vuokaan ja laita jääkaappiin kovettumaan.


 


Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota Flora Vanilla. Sekoita joukkoon jogurtti, marmeladi ja sokerit. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvan kuumaksi ja liota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana koko ajan huolella sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa ennen päällisen tekemistä.


 


Viipaloi banaanit ja asettele täytteen päälle. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri joukkoon ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Anna liemen hieman jäähtyä ja paksuuntua. Lusikoi/kaada liemi banaaniviipaleiden päälle. Anna päällisen hyytyä vielä ainakin pari tuntia, mielellään yön yli.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Lukijakilpailukakku



Viime keväänä oli Kodin Kuvalehden jossakin numerossa lukijakilpailu, jossa haettiin erilaisia kakkureseptejä tämän kevään juhliin.. Lähetin silloin vuosi sitten sinne yhden oman reseptini. 80:sta ohjeesta kuusi julkaistiin Kodin Kuvalehden numerossa 5.5.2011, ja yllätys oli aikamoinen kun löysin oman hyydykekakkuni sieltä kuuden joukosta! =) Sitä päätin sitten tehdä äitienpäivänä kun kävimme anoppilassa äitienpäiväkahvilla. Ohje löytyy jo blogistani, täältä.. On muuten ihka ensimmäinen täällä julkaisemani hyytelökakun resepti! :) Kaikki muutkin tuossa lehdessä julkaistut kakkuohjeet vaikuttivat kokeilemisen arvoisilta, jospa joskus tulisi tilaisuus.. :) Koristeet tummaa suklaata ja sokerimassakukkia kaapin kätköistä..














Rusinapullapitkoja



Minulta pyydettiin erääseen tilaisuuteen pullaa tai muuta vastaavaa.. Uskaltauduin kokeilemaan pitkojen tekoa, vaikka en ole koskaan ennen onnistunut tavallisissa letitetyissä pitkoissa.. En jaksanut alkaa ottamaan vaihekuvia, mutta ohjeen neljällä letittämiseen löysin Nooran vanhasta blogista, täältä. Ensimmäistä kertaa eläissäni sain pitkoista IHAN hyviä.. =)


 




 


6 pitkoa


 


1 litra maitoa


100 g tuorehiivaa


2 kananmunaa


4 dl sokeria


4 tl kardemummaa


2 tl suolaa


3 dl rusinoita


300 g voita


n. 30 dl vehnäjauhoja


 


voiteluun kananmunaa


 


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää vispilällä sekoittaen munat, sokeri, suola, kardemumma ja rusinat sekä vehnäjauhoja vähitellen. Kun vispilällä ei enää pysty sekoittaa, ota käsi avuksi. Vaivaa taikinaan huoneenlämpöinen voi ja loput vehnäjauhot. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan ja leivo niistä kuusi pitkoa. Jaa jokainen taikinapala vielä kolmeen tai neljään palaan ja letitä pitkoiksi joko kolmella tai neljällä säikeellä. Kohota vielä puolisen tuntia pellillä leivinliinan alla, voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pitkoja uunin alaosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia.  

torstai 12. toukokuuta 2011

Suklaamurokakku



Alkuviikosta kävimme sekkuni luona kylässä, pitkästä pitkästä aikaa, ja tein viemisiksi tätä suklaamurokakkua. En ole varma, olenko tällä ohjeella ennen tehnytkään, tai jos olen niin todella kauan sitten.. Ohje on Yhteishyvän Ruokalehden numerosta 5/06.. Käytin tähän kahden suklaalevyn loput, tummaa ja valkoista suklaata. Alkuperäisessä ohjeessa ei kuorrutetta olekaan, mutta sen tein kermasta ja suklaasta.








Kakku:


250 g voita


2 1/2 dl sokeria


4 kananmunaa


3 tl vaniljasokeria


2 1/2 tl leivinjauhetta


4 dl vehnäjauhoja


1/2 dl kaakaojauhetta


100 g suklaata


1 1/2 dl maitoa




Kuorrute:


1/2 dl kuohukermaa


4 kpl (á 37 g) (Fazerina) suklaapatukkaa


tai 150 g levysuklaata




Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten joukkoon. Sekoita vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaakaojauhe vehnäjauhoihin ja lisää vaahtoon. Kuutioi suklaa ja lisää taikinaan maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina tilavaan, voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa uunin alaosassa 50-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna kakun olla hetki vuoassaan ennen kumoamista. Jäähdytä. Jos teet kuorrutteen, tee se vasta kokonaan jäähtyneen kakun päälle. Kuumenna kerma kattilassa, höytyäväksi. Paloittele suklaa sekaan ja sekoittele niin kauan kunnes suklaa sulaa. Kaada kuorrute kakun päälle, jos haluat levittää sen joka puolelle, tee se nopeasti! :) Kuorrutteen voi myös kaataa kakun päälle ja antaa valua reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään.

tiistai 3. toukokuuta 2011

Vapun "karkkikori"



Vapuksi tein jauhelihapiirakan lisäksi tein vapuksi myös täytekakkua. Halusin kokeilla koripunoksen tekemistä, ja harjoitteluahan se vielä vaatii.. Pussillinen karkkia "koristeiksi", joten tämä nimitettiin karkkikorikakuksi.













Täyte on suklaamousse puolikkaana annoksena, liivatetta tuplasti eli 4..




Pursotukset:


2 1/2 dl Flora Vispiä


200 g maustamatonta tuorejuustoa


400 g suklaalevitettä




Vaahdota Flora Vispi, lisää tuorejuusto ja suklaalevite joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Suklaalevite kannattaa laittaa jääkaappiin hyvissä ajoin ennen käyttöä. Itse unohdin tämän ja sekoitus löystyi tosi nopeasti ja oli hankalaa pursottaa.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Jauhelihapiirakka



Jauhelihapiirakkaa vapun herkutteluun.. Ohjeella tulee pellillinen piirakkaa, tai kahteen pyöreään piirakkavuokaan. Ohje on peräisin Kaislan herkut -blogista.


 




 


Pohja:


250 g voita


4 dl vehnäjauhoja


2 tl leivinjauhetta


250 g maitorahkaa


 


Täyte:


400 g jauhelihaa


1 sipuli


2 rkl öljyä


2 rkl jauhelihamaustetta


250 g kirsikkatomaatteja


1 keltainen paprika


175 g salaattijuustokuutioita


2 prk kermaviiliä (á 200 g)


2 kananmunaa


1 tl suolaa


1 tl paprikajauhetta


2 tl mustapippurirouhetta


150-200 g juustoraastetta


 


Paloittele voi ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe ja nypi murumaiseksi. Sekoita maitorahka nopeasti joukkoon, älä vaivaa liikaa. Laita taikinapallo kelmun alle ja anna tekeytyä muutama tunti jääkaapissa. Kauli taikina pellille leivinpaperin päälle tai painele kahteen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte: Silppua sipuli, ruskista pannulla öljyssä jauhelihan kanssa. Mausta jauhelihamausteella. Levitä jauheliha piirakkapohjalle, lisää päälle puolitetut kirsikkatomaatit, juustokuutiot, silputtu paprika. Raasta juusto ja ripottele päälle. Sekoita kulhossa kermaviili ja kananmunat, mausta suolalla, paprikajauheella ja pippurilla. Kaada pohjan päälle. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia (tai kun täyte on kunnolla hyytynyt). Tarjoa lämpimänä.

Sima



Vuosi sitten tein siman fariinisokeripaketin kyljessä olevalla ohjeella, nyt halusin koittaa jotakin muuta.. Tämän ohjeen löysin googlaamaalla ja otin kokeiluun vähän erilaisen ohjeen kuin se edellinen, löytyy täältä.. Kummallakin tulee mielestäni yhtä hyvää.. Mutta tässä tämä.. On muuten vuosi kulunut bloggailun aloittamisesta.. Lähes 20 000 kävijää, aika uskomatonta!! :) Kiitos siitä kaikille teille jotka kävijämäärää olette kasvattaneet! =)


 




 


8 litraa vettä


400 g kidesokeria (5 dl)


400 g fariinisokeria (4 3/4 dl)


2 dl siirappia


4 sitruunaa


1/4 tl hiivaa



 


Puhdista huolellisesti muoviämpäri tai kymmenen litran kattila. Kaada sokerit ja siirappi astian pohjalle. Keitä noin puolet (3–4 litraa) vedestä, kaada se astiaan ja sekoita niin, että sokerit liukenevat. Lisää tämän jälkeen loput vedestä. Pese sitruunat, viipaloi ne ja laita ne nesteeseen kellumaan. Odota, kunnes neste on kädenlämpöistä, jolloin voit lisätä hiivan. Hiiva kannattaa ensin liottaa pieneen määrään simaa. Anna siman käydä astiassa huoneenlämmössä yön yli peitettynä. Pullota sima seuraavana päivänä mielellään lasipulloihin (itse laitoin ihan muovisiin limsapulloihin..). Lisää jokaiseen pulloon vielä muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Sulje korkit kevyesti, ja anna käydä 2–3 päivää, jolloin rusinat nousevat pintaan ja sima on juomakelpoista. Tämän jälkeen simaa voi säilyttää kylmässä, jossa se on parhaimmillaan noin viikon kuluttua.





perjantai 29. huhtikuuta 2011

Appelsiinin makuinen suklaapiirakka



Tyttövauvan rotinoille tein appelsiininmakuista suklaapiirakkaa.. Pohjan tein kahteen kertaan, kun eka en muistanut laittaa appelsiinia ollenkaan pohjataikinaan (eli tein muuten samalla ohjeella mutta ilman kuoriraastetta, ja mehun tilalla maitoa).. Mutta näinpä saatiin myös itselle piirakka!! :) Kuvista en saa sitten tekemälläkään enää nykyään hyviä.. Täytyis oikein opetella kameran käyttöä tai katsoa josko siinä vieläkin on linssissä jotain suttua...








Appelsiininmakuinen suklaapiirakka




Pohja:


2 kananmunaa


2 dl sokeria


100 g voita


1 appelsiini (=mehu ja kuoriraaste)


3 dl vehnäjauhoja


1 1/2 tl leivinjauhetta


2 tl vaniljasokeria




Kuorrute:


1/2 dl kuohukermaa


4 kpl Fazerina-patukkaa (á 37 g)




Sulata pohjaa varten voi. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori. Purista appelsiinista mehu. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sulatettu voi, appelsiinimehu, kuoriraaste ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun (ja jauhotettuun) pyöreään piirakkavuokaan ja paista 200 asteessa keskitasolla 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna pohjan jäähtyä kokonaan. Kuumenna kuorrutetta varten kerma kattilassa höyryäväksi ja paloittele suklaapatukat sekaan. Kun suklaa on sulanut, sekoita tasaiseksi ja kaada kuorrute pohjan päälle ja tasoita nopeasti (jämähtää äkkiä)!! Anna kuorrutteen kovettua jääkaapissa.



tiistai 26. huhtikuuta 2011

Ruisruudut



Ruisruutujen ohje löytyi Rainbowin ruisjauhopussin kyljestä. Kun kaikki ainekset löytyi kaapista, tekaisin ruuanlaiton lomassa. Taikina on nopea tehdä, kohottaminen vie vähän aikaa.. Mutta hyviä tuli. Parhaimpia ovat paistopäivänä..


 




 


5 dl vettä


2 tl suolaa


2 rkl sokeria


1/2 dl öljyä


1 pss (11 g) kuivahiivaa


4 dl ruisjauhoja


5 dl vehnäjauhoja


 


Lämmitä vesi 42 asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Lisää suola, sokeri ja öljy. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää jauhot taikinanesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele taikinan pinnalle reilusti ruisjauhoja ja taputtele n. 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä neliöiksi. Anna kohota liinan alla 30 - 40 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Pääsiäiskakku / tuparikakku



Olimme eilen tupareissa, jonne tein täytekakun. Koristeluun otin mallia jostakin blogista, jota en tietenkään nyt löydä kun ei ollut linkkilistallani oleva blogi.. (Jos joku tunnistaa kakkunsa tästä niin ilmoittautukoon! Ü) Muistaakseni tuossa apinoimassani kakussa oli viisi narsissia, ja lisäksi suklaasta tehtyjä pajunkissoja, mutta ihan täysin samanlaista en kuitenkaan kehdannut tehdä.. =) Pohja on kuuden munan pohja, ohje löytyy täältä. Kostutus vaniljasokerilla maustetulla vedellä. Välissä persikkamousse, joka löytyy täältä.. Pursotuksissa 2 prk keltaisella elintarvikevärillä värjättyä Flora Vispiä, jota vähän jäi yli.. Koristeet sokerimassaa ja valkosuklaata + pieniä ruohomunia..




















Onnea uuteen kotiin H, J & P ja hauskaa Pääsiäistä kaikille! :)