perjantai 29. huhtikuuta 2011

Appelsiinin makuinen suklaapiirakka



Tyttövauvan rotinoille tein appelsiininmakuista suklaapiirakkaa.. Pohjan tein kahteen kertaan, kun eka en muistanut laittaa appelsiinia ollenkaan pohjataikinaan (eli tein muuten samalla ohjeella mutta ilman kuoriraastetta, ja mehun tilalla maitoa).. Mutta näinpä saatiin myös itselle piirakka!! :) Kuvista en saa sitten tekemälläkään enää nykyään hyviä.. Täytyis oikein opetella kameran käyttöä tai katsoa josko siinä vieläkin on linssissä jotain suttua...








Appelsiininmakuinen suklaapiirakka




Pohja:


2 kananmunaa


2 dl sokeria


100 g voita


1 appelsiini (=mehu ja kuoriraaste)


3 dl vehnäjauhoja


1 1/2 tl leivinjauhetta


2 tl vaniljasokeria




Kuorrute:


1/2 dl kuohukermaa


4 kpl Fazerina-patukkaa (á 37 g)




Sulata pohjaa varten voi. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori. Purista appelsiinista mehu. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sulatettu voi, appelsiinimehu, kuoriraaste ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun (ja jauhotettuun) pyöreään piirakkavuokaan ja paista 200 asteessa keskitasolla 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna pohjan jäähtyä kokonaan. Kuumenna kuorrutetta varten kerma kattilassa höyryäväksi ja paloittele suklaapatukat sekaan. Kun suklaa on sulanut, sekoita tasaiseksi ja kaada kuorrute pohjan päälle ja tasoita nopeasti (jämähtää äkkiä)!! Anna kuorrutteen kovettua jääkaapissa.



tiistai 26. huhtikuuta 2011

Ruisruudut



Ruisruutujen ohje löytyi Rainbowin ruisjauhopussin kyljestä. Kun kaikki ainekset löytyi kaapista, tekaisin ruuanlaiton lomassa. Taikina on nopea tehdä, kohottaminen vie vähän aikaa.. Mutta hyviä tuli. Parhaimpia ovat paistopäivänä..


 




 


5 dl vettä


2 tl suolaa


2 rkl sokeria


1/2 dl öljyä


1 pss (11 g) kuivahiivaa


4 dl ruisjauhoja


5 dl vehnäjauhoja


 


Lämmitä vesi 42 asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Lisää suola, sokeri ja öljy. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää jauhot taikinanesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele taikinan pinnalle reilusti ruisjauhoja ja taputtele n. 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä neliöiksi. Anna kohota liinan alla 30 - 40 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Pääsiäiskakku / tuparikakku



Olimme eilen tupareissa, jonne tein täytekakun. Koristeluun otin mallia jostakin blogista, jota en tietenkään nyt löydä kun ei ollut linkkilistallani oleva blogi.. (Jos joku tunnistaa kakkunsa tästä niin ilmoittautukoon! Ü) Muistaakseni tuossa apinoimassani kakussa oli viisi narsissia, ja lisäksi suklaasta tehtyjä pajunkissoja, mutta ihan täysin samanlaista en kuitenkaan kehdannut tehdä.. =) Pohja on kuuden munan pohja, ohje löytyy täältä. Kostutus vaniljasokerilla maustetulla vedellä. Välissä persikkamousse, joka löytyy täältä.. Pursotuksissa 2 prk keltaisella elintarvikevärillä värjättyä Flora Vispiä, jota vähän jäi yli.. Koristeet sokerimassaa ja valkosuklaata + pieniä ruohomunia..




















Onnea uuteen kotiin H, J & P ja hauskaa Pääsiäistä kaikille! :)

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Suklaamousse



Suklaamoussen ohje Mimosan Köksänvihko -blogista, tein kaksinkertaisena..








Suklaamousse (8:lle)




4 liivatetta


1 dl maitoa


150 g maitosuklaata


4 kananmunaa


4 rkl sokeria


4 dl kuohukermaa


2 tl vanilliinisokeria




Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää siihen paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kuumaan suklaaseokseen. Anna jäähtyä. Vaahdota sillä aikaa kerma ja vanilliinisokeri vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää suklaaseos munavaahtoon. Yhdistä vielä kermavaahto munavaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada yhteen isoon kulhoon tai kahdeksaan annosmaljaan. Siirrä kylmään hyytymään mielellään seuraavaan päivään. Spritsaus päällä tummaa- ja valkosuklaata.

Jauheliha-juustorulla



Eilen tuli uusin Kodin Kuvalehti, ja ajattelin selata sen nopsaa ennen ruuan laittoon ryhtymistä.. Onneksi tein niin, sillä sieltä löytyi niin hyvän oloinen ohje jauheliha-juustorullasta, että teinkin sitten sitä ruuaksi.. Kaikkia aineita minulla ei kaapeista löytynyt, mutta soveltamalla tästä tuli silti oikein hyvää!! Korvasin oliivit (1 dl) ja aurinkokuivatut tomaatit (1 dl) ketsupilla.. Sipuli oli ainut jota ehkä olisin puuttuvista aineksista kaivannut.. Kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla! Kaveriksi sopisi oikein hyvin jokin vihreä salaatti!! Kuva on taasen hiukan huono, tajusin tänään kuvatessa, että linssissä on jotakin töhnää.. Toivottavasti siis seuraavissa päivityksissä kuvat on hiukan parempia!! :)





Jauheliha-juustorulla (noin 12 palaa)


 


6 dl maitoa


3 kananmunaa


2 1/2  dl vehnäjauhoja


1 tl suolaa


1/2 tl mustapippuria


50 g voita sulatettuna (käytin rypsiöljyä)


 


Täyte:


1 sipuli (kannattaa laittaa, itselläni tämä puuttui!!)


400 g jauhelihaa


1 rkl voita tai öljyä


3 rkl ketsuppia


100 g maustamatonta tuorejuustoa


150 g juustoraastetta


2 rkl jauhelihamaustetta


 


Pinnalle:


1 dl juustoraastetta


 


Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja maito keskenään, lisää joukkoon muut taikinan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Kumoa puhtaalle leivinpaperille. Tee täyte pannukakun paistuessa. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota silppu jauhelihan kanssa pannulla rasvassa, mausta jauhelihamausteella. Lisää ketsuppi ja tuorejuusto. Sekoita ja kääntele seokseen juustoraaste. Levitä seos pannukakkulevylle. Kääri rullalle ja nosta pellille. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Hämähäkkikakku 6-vuotiaille



Tässäpä Spiderman kakkua ilman Spidermania!! :) Meidän kaksosten synttäreitä juhlittiin lauantaina, ja toiveena oli Spiderman-kakku... Itse halusin kokeilla sokerimassalla päällystämistä, ja mustalla pinnalla tuo valkosuklaalla tehty hämähäkinseitti tietenkin näkyy parhaiten.. Spiderman oli tarkoitus toteuttaa valkoiselle sokerimassalle maalattuna, mutta pikkuneitiä kanniskellessa ei käsiä ollut enempää joten homma piti suunnitella uusiksi.. Kun Spidermania ei löytynyt kaupasta muovisena versiona, se vain jätettiin pois, ja pojat oli kuitenkin ihan tyytyväisiä, ja minä myös! Hämähäkkejä tein ainakin kymmenen, joista yhden sain siirrettyä ehjänä kakun päälle, kaikilta muilta katkesi ainakin yksi jalka, myös tuolta alemmalta hämähäkiltä.. Täyte on lakritsitäyte, jonka ohjeen löysin Viiriäisenpesästä, ja johon lisäksi laitoin liivatteita.. Tässä 8 munan pohja, johon täytteen tein kaksinkertaisena.. Ja kuten kuvistakin huomaa, ei tuo sokerimassalla päällystäminen vielä oikein suju; reunoilla on ryttyjä ja joistakin kohdista paistaa alimmainen kreemikerros... Mutta jospa harjoitus auttaisi vielä joskus näihin ongelmakohtiin.. :) Ja pahoittelen kuvien huonoa laatua.. :(
















Pohja:


8 munan sokerikakkupohja




Kostutus:


Mountain Dew




Täyte: (tein kaksinkertaisena 3 väliin, ja täytettä tuli reilusti!)


2 liivatetta


2 1/2 dl Flora Vispiä


2 dl Rainbow lakritsikastiketta


100 g maustamatonta tuorejuustoa


tilkka vettä




Kreemi sokerimassan alle:


125 g voita


1/2 tl vaniljasokeria


250 g (=4 dl) tomusokeria


1 rkl vettä




Päällinen:


500 g mustaa sokerimassaa


valkosuklaata




Laitan tähän ohjeen vain täytteeseen.. Eli laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota Flora Vispi. Sekoita joukkoon lakritsikastike ja tuorejuusto, sekoita tasaiseksi. Kiehauta tilkka vettä ja liota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateneste koko ajan huolellisesti sekoittaen täytteen joukkoon.. (Täytteen alle voisi sipaista lemon curd- sitruunatahnaa, minä en sitä harmikseni löytänyt täältä kaupasta..)




19.4. Huomasin, etten ollut tuota kreemiä laittanut ollenkaan, vaikka sitäkin kakussa tietenkin on sokerimassan alla.. Eli kreemin valmistus: pehmennä huoneenlämpöinen voi/margariini sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesu ja vatkaa vielä hetki. Tämä on kopsattu Kinuskikissalta..

Tonnikalapiiras



Kaksosten 6-vuotis synttäreille tein suolaiseksi tarjottavaksi tonnikalapiirakan. Olen monesti saanut hyvää tonnikalapiirakkaa mieheni siskon tekemänä, mutten ole tainnut itse koskaan kokeilla.. Olin joskus ostanut pakkaseen Pirkan piirakkapohjan, tarkoituksena kokeilla jotakin ohjetta.. Se jäi silloin kuitenkin testaamatta ja piirakkapohja pakkaseen lojumaan.. Nytpä sitten käytin sen tähän, kun alotin piirakan tekemisen niin viimetipassa.. Hyvää tästä tuli, ainakin minusta! :) Täyte on Kinuskikissan ohjeesta vähän muokattu.. Tässä ohje niin kuin itse tein...


 




 


Pohja:


400 g (Pirkka) piirakkataikina


 


Täyte:


2 tlk tonnikalaa paloina öljyssä


 


2 dl kevytkermaa


1 dl vettä


2 kananmunaa


3/4 tl suolaa


1/4 tl valkopippuria


1-2 tl kuivattua tilliä


muutama kirsikkatomaatti


 


Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Valuta tonnikalat ja levitä piirakkapohjalle. Sekoita kulhossa keskenään loput täytteen ainekset paitsi kirsikkatomaatit ja tilli, ja kaada pohjan päälle. Asettele lopuksi muutamia halkaistuja kirsikkatomaatteja päälle ja ripottele sopivasti tilliä. Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla 30-35 minuuttia.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Serkusten ristiäiskakku (gluteeniton)



Meidän pikkuneidin sekä serkkupojan yhteisiä ristiäisiä vietettiin eilen. Minä sain tehdä juhliin täytekakun!! Pari päivää sitten postaamani vauva-koristeet päätyivät siis tähän kakkuun, ja hyvin mahtuivat kukkasten kera.. :) 


 




 


Pohjasta tein gluteenittoman tällä ohjeella, tosin kaksinkertaisena, ja perunajauhojen sijaan käytin gluteenitonta jauhoseosta..


Sisällä on vadelmahilloa ja Flora Vispiä. Valkoiset pursotukset pelkkää Flora Vispiä, ruskeaan pursotukseen sekoitettu 2 1/2 dl Flora Vispiä, 200 g maustamatonta tuorejuustoa ja 350 g hasselpähkinälevitettä (tämä oli nyt sitä Nutellaa)..  Ja koristeista vauvat on mantelimassaa, kaikki muu sokerimassaa..


 


               


 


               


 




 


                      Onnittelut Iida ja Kytö!!


 


 


 


 

Gluteeniton ja laktoositon suklaapiirakka



Eilisiin ristiäisiin tein gluteenittomille vieraille suklaapiirakkaa. Ohjeessa on käytetty Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta, ja ohje on kyseisen jauhopussin kyljestä.. Narsissi päällä on sokerimassaa..












Pohja:


150 g laktoositonta margariinia


1 1/2 dl vettä


3 dl sokeria


3 dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta


3 rkl kaakaojauhetta


2 tl leivinjauhetta


1 tl vaniljasokeria


2 kananmunaa




Kuorrutus:


50 g laktoositonta margariinia


1/2 dl kahvia


1 1/2 dl tomusokeria (laitoin kyllä ainakin 4 dl)


1 rkl kaakaojauhetta


1 tl vaniljasokeria




Vuoan voiteluun:


laktoositonta margariinia




Vuoan jauhotukseen:


Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta


tai gluteenitonta korppujauhoa




Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä, tasapohjainen kakkuvuoka (halk. 24cm). Sulata margariini kattilassa. Mittaa joukkoon vesi. Kuumenna seos kiehuvaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko munat kuppiin ja vatkaa niiden rakenne haarukalla rikki. Kaada jauhoseokseen munat ja vesi-rasvaseos, vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Huomaa, että jauhot jäävät helposti kulhon pohjalle.. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla n. 50 minuuttia. Kumoa kypsä kakku leivinpaperille vadille ja valmista kuorrutus. Mittaa kaikki kuorrutuksen aineet kattilaan, kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Kaada kuuma kuorrutus kuuman kakun päälle. Anna jäähtyä rauhassa viileässä paikassa. Kun kakku on täysin jäähtynyt, se irtoaa vaivattomasti leivinpaperilta ja voit nostaa sen tarjoiluvadille. Huom! Itse yritin tehdä kuorrutuksen tuolla ohjeella, mutta kuorrutus oli niin löysää, ettei pysynyt ollenkaan kakun päällä.. Niinpä lisäsin tomusokeria aika reippaasti, ja kuorrutuksesta tuli paremmin levittyvää..

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Ristiäiskoristeita



Osa ristiäiskoristeista tulevan sunnuntain ristiäiskakkuun.. Nämä vauvelit pitäisi mahduttaa saman kakun päälle, ja lisäksi vielä joitakin kukkasia.. Saapa nähdä miten käy, vai täytyykö kakkua laajentaa!! =D










Persikkahyydykekakkua rotinoiksi (Gluteeniton)



Persikkaa olen halunnut pitkään kokeilla hyydykekakun muodossa, ja nytpä tarjoutui hyvä tilaisuus rotinoiden merkeissä. Löysin hyvän ohjeen Lauran leivonnaisia -blogista. Sen verran muutin ohjetta, että lisäsin täytteeseen yhden liivatteen, persikanpaloja ja päällisen tein persikkaviipaleista ja hyytelösokerista.. Ohjeen laitan niin kuin itse tein.. Liivatetta olisi voinut laittaa vielä yhden lisää, mutta juuri ja juuri pysyi kasassa näinkin.. Gluteenittomien keksien tilalta voi käyttää mitä vain, minulla sattui olemaan näitä jemmassa joten käytin ne pois..


 




 




 


Pohja:


150 g Gluteenittomia täytekeksejä   (pyöreään n. 24 cm vuokaan 200g) 


1/2 dl mantelirouhetta


50 g sulatettua voita (pyöreään vuokaan n. 70 g)


 


Täyte:


2 prk Danone Persikkajogurttia


2 1/2 dl Flora Vispiä


1 tl vaniljasokeria


1 dl sokeria


1/2 dl sitruunamehua


3 liivatelehteä


1 prk persikanpuolikkaita (pienempi purkki!)


 


Kiille:


vajaa 2 prk persikkaviipaleita (pieniä purkkeja..)


2 dl vettä


1 dl hyytelösokeria


 


Murskaa keksit, sekoita mantelirouheen ja sulatetun rasvan kanssa sekaisin. Painele seos leivinpaperille irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan.


 


Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Flora Vispi. Sekoita joukkoon Persikkajogurtti ja sokerit. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota sitruunamehuun. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan huolellisesti sekoittaen. Paloittele persikanpuolikkaat sopiviksi paloiksi (pieniksi) ja sekoita täytteen joukkoon. Kaada seos pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.


 


Kun täyte on hyytynyt, asettele persikkaviipaleet täytteen päälle. Mittaa neste kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri ja anna uudelleen kiehahtaa. Anna liemen hieman jäähtyä ja paksuuntua. Lusikoi liemi persikoiden päälle vähän kerrallaan ja laita kakku vielä jääkaappiin hyytymään.

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Kerroskakku rippijuhliin



Siskoni ripiltä pääsyä juhlittiin viikko takaisin sunnuntaina, ja sain tehdä juhliin täytekakun. (no ehkä tarjouduin tekemään.. ) Kameran tietenkin unohdin kotiin, mutta onneksi yhdellä siskoistani oli kamera mukana ja sain otettua muutaman kuvan jotka nyt sain sähköpostin välityksellä itselleni!! (Ja näitä kuvia odotin koko viikon kuin kuuta nousevaa..:) ) Erityistä toivetta ei sisällön tai minkään muunkaan suhteen ollut, joten tein sitten ihan oman pään mukaan.. Omppuhilloa on niin paljon pakkasessa että siinäpä sisältö.. Tein omenamoussea, mutta ehkä odotin jotain liikaa, kun maku ei ollut minusta ihan paras mahdollinen, ihan ok kuitenkin.. Alunperin suunnittelin päällystää kakun sokerimassalla, mutta kun sitten mennessä sain automatkalla migreenin, muutin suunnitelmaa.. Ei ollut illalla enää täyttämisen jälkeen voimia tehdä päällystä, ja juhlat (tai konfirmointi kirkossa) alkoi seuraavana päivänä niin aikaisin että tein nopeammin kermapäällysteen.. Pohja on 10 munan pohja, ja päällimmäinen sydän 4 munan pohja. Sydämen nostaminen meinasi tuottaa muutaman harmaan hiuksen, mutta isän ja neljän lastan avulla nosto onnistui lopulta hyvin! :) Nyt vasta kuvasta huomaan miten kamalan vinoon pursotukset onkaan mennyt :( , mutta toivottavasti sitä ei oo kukaan vieraista niin tarkkaan tarkastellut!! Aika tyytyväinen olen kuitenkin ensimmäiseen kerroskakkuuni, jospa joskus vielä saisi tilaisuuden koittaa sokerimassapäällysteistä kerroskakkua! 


 




 




 


Pohjat: 10 munan ja 4 munan pohjat


Kostutus: omenamehu


Täyte: omenasose sekä omenamousse (ohje alla)


Pursotukset: Flora Vispiä valkoisena sekä vaaleanpunaisena (yhteensä 2 prk)


Koristeet: liljat sokerimassaa, vaaleanpunaista sokeriraetta


 


Omenamousse (tein tämän kaksinkertaisena ja riitti hyvin näihin kahteen kakkuun)


 


2 dl vispikermaa


200 g maustamatonta tuorejuustoa


100 g maitorahkaa


2-3 dl omenasosetta


sokeria maun mukaan


4 liivatetta


1/4 dl omenamehua


 


Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota vispikerma, sekoita joukkoon kaikki muut paitsi omenamehu ja liivatteet. Kiehauta omenamehu esim. mikrossa kiehuvaksi, puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota omenamehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan huolella sekoittaen.


 


 


 Onnittelut vielä Lilla! :)