maanantai 30. toukokuuta 2011

Suklaakakku mikrossa



Jokunen päivä sitten Chocomum -blogiin tuli postaus helposta ja nopeasta suklaakakusta, joka kypsennettiin mikrossa.. Tämä jäi kaivelemaan mieltä, ja jo seuraavana päivänä tarjoutuikin tilaisuus kokeilla, kun saatiin lyhyellä varotusajalla vieraita kylään.. Tämän olisi ollut tarkoitus jäädä vähän mutakakun tapaan sisältä kosteaksi, mutta koska en niin kauheasti välitä mutakakusta, kypsennin vielä hiukan pidempään... No, kun kakusta tuli aika pieni, piti sitten seuraavana päivänä kokeilla samaista kakkua tupla-annoksella.. Ihan kivasti onnistui, tosin meinasi kyllä tulla uskon puute, kypsyykö kakku ollenkaan.. Kypsensin vielä pari minuuttia kumoamisen jälkeenkin, että kakusta varmasti tulee kypsä! :) Kuvassa oleva kakku on tehty siis tuplana alla olevalla ohjeella:








100 g voita


2 kananmunaa


1 dl sokeria


0,9 dl vehnäjauhoja


1/2 dl leivontakaakaota


1 tl vaniljasokeria


1 tl leivinjauhetta




Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kananmunat ja sokeri käsivispilällä sekaisin, lisää kuivat aineet ja voisula. Sekoita tasaiseksi. Voitele mikron kestävä vuoka ja kaada taikina vuokaan. Kypsennä mikrossa täydellä teholla (800W) 2,5 - 3 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä kosteaksi, mutta jos haluat kypsemmän kakun niin kypsennä 4 min. Jäähdytä kakku kunnolla ennen tarjoilua. Koristele halutessasi!

Karpin jauhelihakastike



Vähähiilarinen ruokavalio on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa.. En ole kuitenkaan saanut niin paljoa aikaiseksi aiemmin, että olisin edes kyseisen ruokavalion reseptejä selaillut.. Ihmetellyt vain, mitä ihmettä sitä sitten syödään jos ei perunaa ja pastaa.. Ja miten ihmeessä kastikkeen voi tehdä ilman vehnäjauhosuurusta... Nyt otin oikein asiaksi, ja kokeilin tehdä jauhelihakastiketta vähähiilarisena versiona.. Ja hyvää siitä tulikin, niin että takuulla kokeilen muitakin ruokia! Lapsille keitin kyllä lisukkeeksi pottuja, mutta itselle porkkana-kukkakaali-parsakaali sekoitusta. Alkuperäinen ohje löytyy täältä, ja oma, ihan pikkuisen muokattu versioni tulee tässä:


 




 


n. 4:lle


 


1 rkl voita


400 g sika-nauta jauhelihaa


100 g sipuli


1 1/2 -2 lihaliemikuutiota (laitoin 2 mutta vähempikin olisi hyvin riittänyt)


1 dl tomaattimurskaa (tai ketsuppia)


2 dl kuohukermaa


200 g sulatejuustoa 


 


Kuori ja hienonna sipuli. Paista sipulit pannulla voissa jauhelihan kanssa. Murenna lihaliemikuutiot kypsän jauhelihan joukkoon pannulle. Lisää tomaattimurska, kerma ja sulatejuusto nokareina. Lämmitä kastiketta ja sekoittele kunnes juusto sulaa, ja hauduta vielä n. 5 min. Tarjoa keitettyjen kasvisten ja salaatin kanssa.


 


Finelin sivuilla laskin kastikkeen ravintosisällön / 100g: energiaa 1054,5 kJ (252 kcal) / HH 2,4 g / Proteiinia 13,4 g / Rasvaa 21,2 g

maanantai 23. toukokuuta 2011

Banaaniaurinko



En ole oikein koskaan tykännyt banaanista leivonnaisissa, mutta hyydytettyä banaaniaurinko-kakkua olen ihaillut niin monessa blogissa että halusin sitä itsekin kokeilla. Ja tässä se banaani olikin oikein hyvää, kun ei sitä kerta paistettu! :) Tätä kyllä täytyy toistekin tehdä..


 




 


pohja:


175 g kaurakeksiä


75 g voita


 


täyte:


2 1/2 dl Flora Vanillaa


5 dl maustamatonta jogurttia


150 g appelsiinimarmeladia


1 dl sokeria


1 tl vaniljasokeria


8 liivatetta


1/2 dl appelsiinimehua


 


päällinen:


2-3 banaania


2 dl appelsiinimehua


1 dl hyytelösokeria


 


Laita n. 23 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Murskaa keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele keksimurska vuokaan ja laita jääkaappiin kovettumaan.


 


Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota Flora Vanilla. Sekoita joukkoon jogurtti, marmeladi ja sokerit. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvan kuumaksi ja liota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana koko ajan huolella sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa ennen päällisen tekemistä.


 


Viipaloi banaanit ja asettele täytteen päälle. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri joukkoon ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Anna liemen hieman jäähtyä ja paksuuntua. Lusikoi/kaada liemi banaaniviipaleiden päälle. Anna päällisen hyytyä vielä ainakin pari tuntia, mielellään yön yli.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Lukijakilpailukakku



Viime keväänä oli Kodin Kuvalehden jossakin numerossa lukijakilpailu, jossa haettiin erilaisia kakkureseptejä tämän kevään juhliin.. Lähetin silloin vuosi sitten sinne yhden oman reseptini. 80:sta ohjeesta kuusi julkaistiin Kodin Kuvalehden numerossa 5.5.2011, ja yllätys oli aikamoinen kun löysin oman hyydykekakkuni sieltä kuuden joukosta! =) Sitä päätin sitten tehdä äitienpäivänä kun kävimme anoppilassa äitienpäiväkahvilla. Ohje löytyy jo blogistani, täältä.. On muuten ihka ensimmäinen täällä julkaisemani hyytelökakun resepti! :) Kaikki muutkin tuossa lehdessä julkaistut kakkuohjeet vaikuttivat kokeilemisen arvoisilta, jospa joskus tulisi tilaisuus.. :) Koristeet tummaa suklaata ja sokerimassakukkia kaapin kätköistä..














Rusinapullapitkoja



Minulta pyydettiin erääseen tilaisuuteen pullaa tai muuta vastaavaa.. Uskaltauduin kokeilemaan pitkojen tekoa, vaikka en ole koskaan ennen onnistunut tavallisissa letitetyissä pitkoissa.. En jaksanut alkaa ottamaan vaihekuvia, mutta ohjeen neljällä letittämiseen löysin Nooran vanhasta blogista, täältä. Ensimmäistä kertaa eläissäni sain pitkoista IHAN hyviä.. =)


 




 


6 pitkoa


 


1 litra maitoa


100 g tuorehiivaa


2 kananmunaa


4 dl sokeria


4 tl kardemummaa


2 tl suolaa


3 dl rusinoita


300 g voita


n. 30 dl vehnäjauhoja


 


voiteluun kananmunaa


 


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää vispilällä sekoittaen munat, sokeri, suola, kardemumma ja rusinat sekä vehnäjauhoja vähitellen. Kun vispilällä ei enää pysty sekoittaa, ota käsi avuksi. Vaivaa taikinaan huoneenlämpöinen voi ja loput vehnäjauhot. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan ja leivo niistä kuusi pitkoa. Jaa jokainen taikinapala vielä kolmeen tai neljään palaan ja letitä pitkoiksi joko kolmella tai neljällä säikeellä. Kohota vielä puolisen tuntia pellillä leivinliinan alla, voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pitkoja uunin alaosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia.  

torstai 12. toukokuuta 2011

Suklaamurokakku



Alkuviikosta kävimme sekkuni luona kylässä, pitkästä pitkästä aikaa, ja tein viemisiksi tätä suklaamurokakkua. En ole varma, olenko tällä ohjeella ennen tehnytkään, tai jos olen niin todella kauan sitten.. Ohje on Yhteishyvän Ruokalehden numerosta 5/06.. Käytin tähän kahden suklaalevyn loput, tummaa ja valkoista suklaata. Alkuperäisessä ohjeessa ei kuorrutetta olekaan, mutta sen tein kermasta ja suklaasta.








Kakku:


250 g voita


2 1/2 dl sokeria


4 kananmunaa


3 tl vaniljasokeria


2 1/2 tl leivinjauhetta


4 dl vehnäjauhoja


1/2 dl kaakaojauhetta


100 g suklaata


1 1/2 dl maitoa




Kuorrute:


1/2 dl kuohukermaa


4 kpl (á 37 g) (Fazerina) suklaapatukkaa


tai 150 g levysuklaata




Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten joukkoon. Sekoita vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaakaojauhe vehnäjauhoihin ja lisää vaahtoon. Kuutioi suklaa ja lisää taikinaan maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina tilavaan, voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa uunin alaosassa 50-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna kakun olla hetki vuoassaan ennen kumoamista. Jäähdytä. Jos teet kuorrutteen, tee se vasta kokonaan jäähtyneen kakun päälle. Kuumenna kerma kattilassa, höytyäväksi. Paloittele suklaa sekaan ja sekoittele niin kauan kunnes suklaa sulaa. Kaada kuorrute kakun päälle, jos haluat levittää sen joka puolelle, tee se nopeasti! :) Kuorrutteen voi myös kaataa kakun päälle ja antaa valua reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään.

tiistai 3. toukokuuta 2011

Vapun "karkkikori"



Vapuksi tein jauhelihapiirakan lisäksi tein vapuksi myös täytekakkua. Halusin kokeilla koripunoksen tekemistä, ja harjoitteluahan se vielä vaatii.. Pussillinen karkkia "koristeiksi", joten tämä nimitettiin karkkikorikakuksi.













Täyte on suklaamousse puolikkaana annoksena, liivatetta tuplasti eli 4..




Pursotukset:


2 1/2 dl Flora Vispiä


200 g maustamatonta tuorejuustoa


400 g suklaalevitettä




Vaahdota Flora Vispi, lisää tuorejuusto ja suklaalevite joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Suklaalevite kannattaa laittaa jääkaappiin hyvissä ajoin ennen käyttöä. Itse unohdin tämän ja sekoitus löystyi tosi nopeasti ja oli hankalaa pursottaa.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Jauhelihapiirakka



Jauhelihapiirakkaa vapun herkutteluun.. Ohjeella tulee pellillinen piirakkaa, tai kahteen pyöreään piirakkavuokaan. Ohje on peräisin Kaislan herkut -blogista.


 




 


Pohja:


250 g voita


4 dl vehnäjauhoja


2 tl leivinjauhetta


250 g maitorahkaa


 


Täyte:


400 g jauhelihaa


1 sipuli


2 rkl öljyä


2 rkl jauhelihamaustetta


250 g kirsikkatomaatteja


1 keltainen paprika


175 g salaattijuustokuutioita


2 prk kermaviiliä (á 200 g)


2 kananmunaa


1 tl suolaa


1 tl paprikajauhetta


2 tl mustapippurirouhetta


150-200 g juustoraastetta


 


Paloittele voi ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe ja nypi murumaiseksi. Sekoita maitorahka nopeasti joukkoon, älä vaivaa liikaa. Laita taikinapallo kelmun alle ja anna tekeytyä muutama tunti jääkaapissa. Kauli taikina pellille leivinpaperin päälle tai painele kahteen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte: Silppua sipuli, ruskista pannulla öljyssä jauhelihan kanssa. Mausta jauhelihamausteella. Levitä jauheliha piirakkapohjalle, lisää päälle puolitetut kirsikkatomaatit, juustokuutiot, silputtu paprika. Raasta juusto ja ripottele päälle. Sekoita kulhossa kermaviili ja kananmunat, mausta suolalla, paprikajauheella ja pippurilla. Kaada pohjan päälle. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia (tai kun täyte on kunnolla hyytynyt). Tarjoa lämpimänä.

Sima



Vuosi sitten tein siman fariinisokeripaketin kyljessä olevalla ohjeella, nyt halusin koittaa jotakin muuta.. Tämän ohjeen löysin googlaamaalla ja otin kokeiluun vähän erilaisen ohjeen kuin se edellinen, löytyy täältä.. Kummallakin tulee mielestäni yhtä hyvää.. Mutta tässä tämä.. On muuten vuosi kulunut bloggailun aloittamisesta.. Lähes 20 000 kävijää, aika uskomatonta!! :) Kiitos siitä kaikille teille jotka kävijämäärää olette kasvattaneet! =)


 




 


8 litraa vettä


400 g kidesokeria (5 dl)


400 g fariinisokeria (4 3/4 dl)


2 dl siirappia


4 sitruunaa


1/4 tl hiivaa



 


Puhdista huolellisesti muoviämpäri tai kymmenen litran kattila. Kaada sokerit ja siirappi astian pohjalle. Keitä noin puolet (3–4 litraa) vedestä, kaada se astiaan ja sekoita niin, että sokerit liukenevat. Lisää tämän jälkeen loput vedestä. Pese sitruunat, viipaloi ne ja laita ne nesteeseen kellumaan. Odota, kunnes neste on kädenlämpöistä, jolloin voit lisätä hiivan. Hiiva kannattaa ensin liottaa pieneen määrään simaa. Anna siman käydä astiassa huoneenlämmössä yön yli peitettynä. Pullota sima seuraavana päivänä mielellään lasipulloihin (itse laitoin ihan muovisiin limsapulloihin..). Lisää jokaiseen pulloon vielä muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Sulje korkit kevyesti, ja anna käydä 2–3 päivää, jolloin rusinat nousevat pintaan ja sima on juomakelpoista. Tämän jälkeen simaa voi säilyttää kylmässä, jossa se on parhaimmillaan noin viikon kuluttua.