maanantai 24. helmikuuta 2014

Vanhan lipaston kunnostus - osa 1

tori.fi on kyllä hyvä paikka! :) Vaikkakaan juuri sellaista pikkupöytää en ole löytänyt mitä olen jo pitkään hakenut, niin paljon muuta olen sieltä löytänyt kuten tämän vanhan lipaston. Aluksi kyllä ajattelin unohtaa koko lipaston pitkän matkan vuoksi. Mutta sitä täytyi aina vain uudestaan ja uudestaan käydä kurkkaamassaja ihailemassa. Kun sisareni sitten ennen joulua ilmoitti että tulevat veljeni kanssa tonttuilemaan ja joululahjoja tuomaan, soitin heti veljelleni ja kysyin josko voisi käydä hakemassa lipaston ja tuoda tullessaan.. Se sopi, ja hinnastakin pääsin myyjän kanssa sopuun ja niinpä lipasto matkasi Etelä-Pohjanmaalta tänne Satakuntaan.. Tuossa se on makuuhuoneessa odottanut nyt pari kuukautta inspistä ja työtilaa.. Nyt sitten iski se inspis, ja kun näyttää siltä että en saa vielä pitkiin aikoihin autotalliin tilaa, aloin viime viikolla hiomaan pienimpiä laatikoita ihan tuossa makuuhuoneen nurkassa, imuri vieressä.. :) Käsin aika hidasta, täytyy tällä viikolla hakea joku pieni hiomakone tai muuten lipaston kunnostus kestää ihan liian kauan! Alaosaan täytyy jossakin teettää uudet osat, ne on aika huonossa kunnossa kuten kuvista näkee...
 
Mutta tästä siis lähdettiin liikkeelle:
 






 
Ja tässä mennään nyt.. Tällä hetkellä siis kaksi pienintä laatikkoa on melkein valmiita. Nupit täytyisi poistaa ja nuppien kohdista hioa vielä koneella.. Tuo vasemmanpuoleisen oven vasemmassa reunassa oleva halkeama on oikein läpi asti, ja aiheuttaa varmaan vielä jonkinverran päänvaivaa.. 
 
 
Tästä on hyvä jatkaa, toivottavasti innostus kestää tällä erää edes hetken! :)

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Helppo ruis-puolukkapiirakka

Tammikuun ruoka-pirkassa (tai siis se reseptivihkonen mitä jaetaan k-ryhmän kaupoissa), oli tämä helppo ohje. Repäisin sivun jääkaapin oveen että tätä täytyy joskus kokeilla, ja aika mukava ohje tämä olikin.. Vaniljakastikkeen tai -jätskin kanssa vähän haaleana.. nam.. Mutta maistuu myös kunnolla jäähtyneenä ilman mitään lisukkeita.. :)


 
Pohja:
 
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
3/4 dl sokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
1 kananmuna
3/4 dl sulatettua voita
1 dl maitoa
 
Pinnalle:
 
200 g puolukoita (pakaste)
 
Muruseos:
 
2 dl ruis- tai kaurahiutaleita
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sulatettua voita
 
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää kananmuna, rasva ja maito. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisijaltaan 26cm). Ripottele päälle jäiset puolukat. Sekoita muruseoksen ainekset keskenään ja ripottele seos piirakan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.


lauantai 22. helmikuuta 2014

Gluteeniton kinderpiirakka

Tein muutama päivä sitten tämän mielettömän hyvän kinderpiirakan gluteenittomana versiona.. Olen aiemmin tehnyt vehnäjauhoista, ja jännäsin vähän miten hyvin tämä onnistuu kun tuntuu että saan gluteenittomista leipomuksista aina niin hajoavia.. Tämä pysyikin yllättävän hyvin koossa, vaikka oli toki hiukan hajoavampaa kuin normi vehnäjauhoista leivottu piirakka. Olen pitänyt pakastimen ylintä lokeroa gluteenittomia leivonnaisia varten, mutta kesällä jouduin sullomaan senkin täyteen marjoja.. Nyt kun olen koittanut urakoida marjoja kiisseleihin, puuron päälle ja leipomuksiin, on ylälaatikoonkin tullut tilaa ja onpa nyt tullut sitten leivottuakin gluteenittomia vierasvaroja.. Ja elän siinä toivossa että tätä jäisi muutama pala sitten ristiäisiinkin ettei ihan kaikkea tarvi silloin alkaa leipomaan.. :) Reseptin nappasin nyt täältä, mutta on julkaistu aiemmin myös omassa blogissani, täällä (kaipaisi vähän päivittämistä tuokin sivu, kuten kaikki muutkin alunperin vuodatuksessa kirjoitetut tekstit)..
 
 

Gluteeniton kinderpiirakka
 
6 dl sokeria
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl vanilliinisokeria
4 tl leivinjauhetta
6 rkl leivontakaakaota
3 dl kuumaa vettä
300 g margariinia sulatettuna
4 kananmunaa
 
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää kiehuva vesi ja sulatettu margariini jauhoseokseen vuorotellen. Sekoita viimeisenä kananmunat taikinaan. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20-35 min. (Alkup. ohjeessa siis 30-35 min, mutta meidän uunilla tuo 20 min riitti hyvin...) Jäähdytä piirakkapohja hyvin.

Voikreemi:

150 g voita
5 dl tomusokeria
4 tl vanilliinisokeria
2 keltuaista

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi, lisää keltuaiset ja vatkaa vielä hetki. Levitä kreemi jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja laita piirakka hetkeksi kylmään jotta kreemi kovettuu ja ettei sula suklaa sekoitu kreemin joukkoon.

Kuorrutus:

200 g Fazerin sinistä (minä laitoin yht. 300 g)

Sulata suklaa varovasti esim. mikrossa. Levitä kreemin päälle pienissä erissä. Kun kreemi on kylmää, suklaa jähmettyy tosi nopeasti joten ei kannata kaataa kaikkea suklaata kerrallaan piirakan päälle vaan pieni alue kerrallaan.. (siksi siis tuo +100g suklaata..) :)

Leikkaa piirakka paloiksi suklaan levittämisen jälkeen ja laita piirakka sitten vielä hetkeksi jääkaappiin jotta suklaa kovettuu. Suklaan kovettumisen jälkeen piirakka on hankalampi leikata.

torstai 20. helmikuuta 2014

Sitterin vaihtopäällinen

 
 
Tässä vaihtopäällinen Baby Björnin sitteriin. Ollut jo jonkin aikaa muuten valmiina mutta vasta eilen sain aikaiseksi naputella napit paikoilleen.. Tästä tulikin aikamoinen palapeli, sillä kankaat kului melko hyvin ekaan päälliseen ja kaikki tämän päällisen pienemmät osat jouduin kokoamaan pienistä paloista.. Kun ekassa päällisessä ruskea takaosa oli kaksinkertainen, niin tähän kangasta ei riittänyt niin paljoa ja takaosakin on vain yksinkertainen (mikä ei tietenkään yhdessäkään ottamassani kuvassa näy)... Toivotaan että päällinen kuitenkin kestää käytössä. Ja jos ei niin on ainakin hyvä syy käydä taas vierailulla kangaskaupassa ja valkata taas jotakin kivaa kangasta.. ;) Kankaat oli siis Eurokankaasta.

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Gluteenittomat sämpylät

Vihdoin ja viimein!! Olen halunnut ja aikonut jo todella pitkään kokeilla gluteenittomien sämpylöitten leivontaa, ja nyt se on sitten tehty! Viime viikolla kun äiti ja isä olivat tulossa käymään (isällä on siis keliakia), hankin jo tarvikkeet valmiiksi, mutten sitten ehtinytkään niitä silloin leipoa.. Nyt sitten otin ja kokeilin, eikä tuosta kokeilusta mitään kammoa jäänyt.. Tarttuvaahan taikina toki oli, mutta sen olin kuullut jo etukäteen ja osasin siihen varautua. Vasta jälkeenpäin luin jostakin, että gluteenittomat hiivataikinat kestävät vain yhden kohotuksen joten kohotus kannattaisi tehdä vasta valmiina leivonnaisena. Ja kun en tätä vielä tiennyt niin kohotin sekä taikinana että pellillä sämpylöinä.. Paha mennä sanomaan, millä lailla näistä olisi tullut erilaisia jos olisin kohottanut vain sämpylöinä, mutta sen tiedän ehkä sitten kun kokeilen seuraavan kerran.. Yhden sämpylän leikkasin moneen osaan että saatiin lasten kanssa maistaa. Ihan syötävää se kyllä oli, mutta kun vertailukohteena itellä on vain ihan tavalliset sämpylät niin en oikein tiedä onnistuiko vaiko ei.. Huomenna maistatan sämpylää gluteenittomalla ystävälläni joka ehkä osaa verrata makua kun muutenkin syö gluteenittomia leipiä.. :) Ja ohjeenkin olen muuten saanut häneltä.

 

 
 
Gluteenittomat sämpylät   n.18 kpl
 
5 dl vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
loraus siirappia
n. 1/2 dl öljyä
n. 250 g tattarijauhoja
450g gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
 
Liota hiiva kädenlömpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi ja öljy. Lisää tattarijauhot ja gluteeniton jauhoseos. Jätin jauhoseosta vähän purkinpohjalle että sain pyöriteltyä sämpylät. Taikina on huomattavasti löysempää kuin vehnätaikina.. Leivo sämpylöiksi (tai nostele taikinasta lusikalla nokareita) pellille leivinpaperin päälle ja kohota noin 20 min. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.
 
 


Lastenhuoneen verhot

Yläkerran rakentaminen asuinkäyttöön on ollut jo pitkän aikaa haaveena.. Syksyllä aloitettu projekti saatiin joululoman aikana melkein valmiiksi. Listat puuttuu kaikkialta muualta paitsi ikkunoista, ja meidät tuntien ne tulevat puuttumaan vielä hyvän tovin.. :) Pääasia kuitenkin että siellä pystyy jo asumaan, rauhoittaa kummasti vaikkapa nukkumaan menoa kun osa porukasta on toisessa huoneessa..



 Sitterin päälliseen kangasta hakiessa harkitsin kauan tätä kangasta mutta päädyin silloin kuitenkin vähän tummempaan kankaaseen. Sitten kun tuli ajankohtaiseksi hakea verhokangasta yläkerran ikkunoihin, ei tätä kauan tarvinnut miettiä kangaskaupassa (Eurokangas).. Olisi kannattanut tehdä suorat, juuri ja juuri tankoon mahtuvat verhot, olis ehkä olleet paremman näköiset kuin mitä näistä nyt tuli, mutta hoksasin asian vasta kun laitoin verhot tankoihin.. Ja pojille kelpasivat näinkin niin sellaisiksi ne nyt jäivät. :)