maanantai 28. syyskuuta 2015

Omppuongelma

Tänä vuonna on kuulemma huono omenavuosi..
En kyllä usko.. Me hukutaan omenoihin!
Pari viikkoa sitten omppuja kuskattiin reilu 400 litraa peuroille ja taas on omenapuiden alustat täynnä omppuja..
Onhan ne rupisia ja madonsyömiä, jos jotain huonoa tämän vuoden sadosta pitää hakea..
Eilen tein omenapaistosta kun saimme vieraita. Mitään muuta en omenoista ole saanutkaan tehtyä mikä harmittaa, sillä omppuhillo on ihan parasta hilloa mitä tiedän.. Onneksi nuo punaiset pallerot ei neljästä puusta ihan heti lopu, elän toivossa että vielä ehtisin hillojakin keittelemään.. Eiliseen omenapaistokseen heittelin aineksia ihan summanmutikassa, mutta alla vielä yksi aiemminkin julkaisemani ohje (alkuperäinen postaus täällä, kuva sieltä on hävinnyt)..
Omenapaistos
 
5-6 omenaa
kanelia
100 g voita
1 dl sokeria
3-4 dl kaurahiutaleita
 
Pese (tai kuori) ja pilko omenat uuninkestävän kulhon pohjalle, ripottele päälle reilusti kanelia. Nypi pehmeä rasva, sokeri ja kaurahiutaleet keskenään murumaiseksi seokseksi ja levitä seos omenien päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä esim. vaniljajätskin kanssa.
 Ämpäri kainaloon ja tervetuloa omenaretkelle Noormarkkuun.. :)


17 kommenttia:

  1. Meille on tullu kans paljon omenia, mutta ovat aika matoisia ja rupisia. Ja putoilevat! Talviomena on hiukan parempi ja ajattelin siitä tehdä sosetta ja mehua. Omenahillo on munkin lempparia! Oikein vahva ja sileä omenahillo ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisiahan ne meilläkin on ja osa tosi pieniä. Hilloa täytyy kyllä jonkin verran ehtiä tekemään, onneksi nuo nyt ei ihan heti lopu.. :) Kiitos Taru!

      Poista
  2. Voi Raisa. Ollaan parin viikon päästä tulossa Poriin. Kuulostellaanpa oisko silloin vielä omppuja - ja päästäiskö mutka teidän pihassa pyörähtään... Onhan tämä hieman nurinkurista. Te hukutte omppuihin ja me kieli pitkällä odotellaan mistä niitä satuttais saamaan. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuule, jos vaan suinkin ehditte niin pyörähtäkääpä ihmeessä.. Uskoisin kyllä niitä vielä silloinkin olevan. Ollaanpa yhteyksissä! :)

      Poista
    2. Laitan sulle viestiä kun tiedän tarkemmin suunnitelmistamme. - Mun oli itse asiassa tarkoitus laittaa sulle viestiä Poriin tulosta mut ehdit tehdä tämän postauksen ennemmin. :-)

      Poista
  3. No voih... olisipa meillä sama tilanne! Puut on jo melkein tyhjiä omenoista... muutama madon syömä ja muumio roikkuu vielä sitkeesti oksissa. Yhden omenapiirakan olen tehnyt (sellaisen piirakkavuoallisen... sitä varten keräsin puolen ämpäriä omenoita :O
    Jos asuisit hiukan lähempänä, niin olisin ämpäreineni siellä! :)
    Sama täällä... peurat taatusti kiittää herkuista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä tosi harmi että välimatka on liika pitkä.. Aika moni onkin luvannut tulla omppuja hakemaan vaan taitaa kiireitä olla itse kullakin.. Peuroja kyllä tänä syksynä onni potkii.. Kiitos Kirsi!

      Poista
  4. Jos asuttais lähempänä niin varmasti tulisin ja usean ämpärin kanssa! Täällä suunnalla on omppuja tullut vähän niukasti ja nekin olleet ihan surkeita. Me jäätiin kokonaan ilman omppuhilloa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että.. Mulla on vielä sentään toiveita saada sitä hilloa..ei ainakaan omppujen puutteesta johdu jos ilman jää.. Kiitos Eerika!

      Poista
  5. Kylläpä saapuisin omppuretkelle, jos matkaa ei niin paljon olisi :). Ihania omppukuvia. Kylläpä tuo omenapaistoskin maistuisi, samalla reseptillä minäkin usein teen. Pitää tyytyä kaupan omenoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenapaistos on kyllä syksyn ehdoton herkku! Harmi, että sinäkin asut niin kaukana.. Kiitos Hanna Mi!

      Poista
  6. Meidän ainoa omenapuu tuotti valtavan sadon,mutta oli niin pilalla,ett kaikki on jouduttu heittämään pois. Harmittaa tosi paljon,niitä syksyisiä herkkuja ku ois ollu niin kiva saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi harmi että teillä oli niin pilallisia omenoita.. :/ Omena kun on niin hyvää.. Kiitos kommentista suvi!

      Poista
  7. Meidän omenapuut on vielä niin tuoreita, etteivät tuota satoa. Odottelen kovasti, että mekin saatais paljon omppuja. Ovat niin hyviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä omput on vaan hyviä. Toivottavasti saatte satoa pian! :) Kiitos Toiveettodeksi!

      Poista
  8. Itse tehty omppuhillo tosiaan on maailman parasta! Meidään omenapuut on vielä niin pieniä, ettei ole tuollaista ongelmaa. Tänä vuonna tosin saatiin suurin sato, mitä tähän saakka eli parikymmentä omenaa :). Ehkä meilläkin joskus on omenia hurjasti yli oman tarpeen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! :) Meillä omenapuut on tosi vanhoja - vanhan talon etu että pihapiiri ja monesti puut ja pensaat on valmiina.. Mutta vuosi vuodelta enemmän satoa varmasti teilläkin! :) Kiitos Krista!

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..