lauantai 24. lokakuuta 2020

Porkkanakakku

 Mulla oli jo monta päivää tehnyt mieli porkkanapiirakkaa ja kun wappiringissä alettiin suunnitella naisten eiliseen saunailtaan tuomisia, oli mun valinta melko selvä... :D Halusin kuitenkin tehdä pyöreän kakun enkä koko pellillistä ja tulin lopulta kokeilleeksi kokonaan uutta ohjetta. Tässä ohjeessa kuorrutteeseen tuli tuorejuustoa ja ihan hyvää siitä tuli, vaikka minun mielestäni se oikea porkkanakakun kuorrute tehdäänkin sulatejuustosta. 

Ohje löytyy Dr. Oetkerin sivuilta.


Porkkanakakku

Pohja:

2 dl sokeria
1,5 dl ruokaöljyä (neutraalin makuista)
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
250 g porkkanaraastetta

Kuorrute:

25 g voita
100 g tuorejuustoa
4 dl (250 g) tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota 20cm irtopohjavuoka. Sekoita öljy ja sokeri keskenään, lisää kananmunat ja vispaa käsivispilällä hetki. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää öljy-sokeriseokseen. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paista uunin alaosassa 40-50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.

Tee kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Pehmitä voi ja vatkaa kaikki aineet sähkövispilällä sekaisin. Levitä kuorrute kakulle, koristele haluamallasi tavalla, esim. pähkinärouheella.

torstai 22. lokakuuta 2020

SikSakkia JonSukat ystävälle

 "Minun ystäväni on kuin villasukka, joka talvella lämmittää.." 🎶


Ystäväni valitteli alkuvuodesta villasukkien puutetta. En ehtinyt silloin ystävänpäiväksi neuloa hänelle sukkia, mutta aloin heti keväällä töihin ja tein villurit valmiiksi odottamaan syksyä ja ystäväni eilistä syntymäpäivää..

Jospa tänä talvena pysyisi varpaat lämpimänä. 💙

***

Malli: Jonna Nordströmin ekasta kirjasta JonSukat Villasukkarakkautta "SikSakkia JonSukat"

Lanka: Novita 7-veljestä musta, harmaa ja turkoosi

lauantai 17. lokakuuta 2020

Granola pähkinöillä ja rusinoilla

 Tänään on vapaapäivä kulunut pitkälti keittiössä.. Huomenna juhlitaan perheemme tämän vuoden viimeisiä synttäreitä ja koska huomenna olen aamun töissä, oli valmistelut pakko tehdä kaikki jo tänään.. 

Synttäritarjottavien lisäksi kokeilin tehdä vielä granolaa, joka on ollut mielessä jo pitkään. Vertailin useampia ohjeita ja lopulta sovelsin niistä ihan oman ohjeen. Ja niin hyvää tästä tuli, että monta makuvariaatiota odottaa taas kokeilemistaan... :D


Granola

5 dl kaurahiutaleita
3 dl kaura- & vehnäleseitä
200 g pähkinöitä
3/4 tl suolaa
1,5 dl vaahterasiirappia
5 rkl kookosöljyä
3 dl rusinoita

Sekoita hiutaleet, leseet, rouhitut pähkinät ja suola kulhossa keskenään. Mittaa vaahterasiirappi ja kookosöljy kattilaan ja sulata pienellä lämmöllä tasaiseksi. Sekoita nesteseos kuiviin aineisiin. Levitä seos pellille tasaiseksi levyksi. Paahda 160 sateisessa uunissa 25-30 minuuttia. Tarkkaile seosta koko ajan, erityisesti loppuvaiheessa ja sekoita välillä ettei se pääse palamaan. Minun uunilla paistamiseen meni 28 minuuttia. Anna jäähtyä ja lisää rusinat. Säilytä granola lasipurkissa huoneenlämmössä.

maanantai 28. syyskuuta 2020

Omenarahkakakku

 

Tämä ohje löytyy blogista jo vanhastaan muutaman vuoden takaa, mutta laitanpa uudelleen.. Tarkoitukseni oli tehdä tätä jo viime viikolle naisten saunailta, mutta en silloin ehtinytkään leipomaan.. Lapset oli taas poimineet omppuja ja innostuin ennen yövuoroa tekemään ompuista kakun. Taidan viedä sen mennessäni töihin, eikös yövuoro vaadi aina vähän tuhdimmat eväät..?
Omenarahkakakku

Pohja:

100 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

200 g voita
500 g maitorahkaa
1,5 dl kermaa
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

5 omenaa
2 rkl kanelia

Vaahdota pehmeä voi sokerin kanssa. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinan joukkoon, sekoita nopeasti. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Sulata voi ja sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Kaada täyte pohjan päälle, asettele lohkotut omenat täytteen päälle ja ripottele pinnalle kanelia.

Paista kakkua 200 sateisessa uunissa 30-40 minuuttia. Täyte tutisee uunista otettaessa, mutta jäähtyessään kiinteytyy. Parhaimmillaan kakku on vasta seuraavana päivänä!

sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Täytekakku ristiäisiin

 Sain taas tehdä täytekakun lastemme uusimman serkun ristiäisiin. Sain vapaat kädet täytteiden ja koristeluiden suhteen. Ja näin syksyihmisenä koristeiden osuus oli mulle tietysti heti selvää.. 😊 Jouduin toimittamaan kakun jo eilen, vaikka juhla on vasta tänään kun en töiden vuoksi sitä tänään olisi ehtinyt ajoissa tehdä.

Pohja on 7 munan sokerikakkupohja 
kostutus vettä ja vaniljasokeria täyte vadelmamoussea
kuorrutus 8dl laktoositonta vispikermaa

perjantai 11. syyskuuta 2020

Syksyiset tyynynpäälliset

 

Aloittelin viikko sitten jälleen uutta sydäntyynyä, mutta se jäi silloin vaiheeseen. Koko viikon odotin tätä päivää kuin kuuta nousevaa, kun tiesin että tänään vapaapäivänä viimeistään ehdin jatkamaan ompelua.. Palasin siis elokuun alussa takaisin töihin ja kyllä se niin vain on, että työt haittaa harrastamista.. 🤭

Tyynyihin valikoitui väreiksi syksyisiä sävyjä, onhan syksy mun lemppari vuodenaika ja monet syksyn väreistä lempivärejäni. ❤️🧡💚💛

Sydäntyynyyn kaava on tilattavissa Etsystä, vaahteranlehden kaava löytyy ilmaiseksi täältä.

keskiviikko 19. elokuuta 2020

Mustikkamehu

 Saatiin muutama viikko sitten maistaa serkkuni miehen tekemää mustikkamehua, joka vei ihan kielen mennessään.. Tietysti pyysin ohjeen itselleni, se löytyi Kotikokki-sivustolta Mummin mustikkamehu -nimellä. En nyt selvinnyt poimimaan mehua varten tuoreita mustikoita, joten tein mehun pakastetuista. Alkuperäinen ohje on litralle vettä ja löytyy tuolta linkin takaa, alla on minun versioni viisinkertaisena.

 Mustikkamehu

5 litraa vettä
1 litra mustikoita
3 3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
5 rkl perunajauhoa

Kiehauta vesi. Lisää mustikat kiehuvaan veteen ja keitä hiljakseen 15 minuuttia. Kaada mehu siivilän läpi, painele mustikoista kaikki irtoava mehu. Laita kattila uudelleen levylle, lisää sokeri ja suola ja keitä hetki. Sekoita perunajauho kylmään vesitilkkaan ja kaada norona mehun sekaan. Sekoittele hetki ja laita mehu kylmään jäähtymään. 

***

Vinkki! Älä heitä siivilään jäävää sosetta pois, siitä voi tehdä vaikka mustikkapiirakan!