Koululaisten syysloma päättyi ja arki alkoi. Viime viikon puolivälissä meillä oli melkoinen vilske, kun (melkein) jokainen lapsista sai kutsua yhden kaverin yökylään. Yökyliä kun lapset kyselevät jatkuvasti ja olinpa tullut luvanneeksi että sitten lomalla. No, nyt se lupaus on lunastettu ja kyllä rehellisesti myönnän, että huokaisin helpotuksesta kun kahdeksan serkusta haettiin omiin koteihinsa. :D
Itsellehän koululaisten loma ei juuri lomalta tunnu, kun oma työmäärä vain lisääntyy (ihan ilman tuollaista megayökylääkin). Pikkuneiti herästyskello pitää huolen, että myös lomalla aamut alkavat kello kuusi, tai viimeistään seitsemän. (Talviaikaan siirtyminen sai neidin heräämään tänä aamuna jo viideltä.) Loman paras osuus oli ehdottomasti mennyt viikonvaihde ja se oli kyllä ihan oikeasti lomaa. Vietimme miehen sisarusten ja puoliskoiden kesken aikuisten viikonloppua syöden, saunoen lenkkeillen ja vängäten. :)
Tarjoilut hoituivat perinteisesti nyyttärimeiningillä. Itse kaipaan aina ennemmin jotain suolaista kuin makeaa ja niinpä Mimmin keittiön jauhelihapiiraiden postaus tuli kuin tilauksesta, kun mietin mitä tekisin. Hyviä oli piiraat mutta kuten yleensä, syötävää oli jokainen tuonut niin runsain mitoin, että osan sain kantaa vielä mökiltä takaisinkin. Tein kaksinkertaisen annoksen, mutta silti sain vain 54 jauhelihapiirasta, kun Mimmin ohjeen mukaan yksinkertaisesta annoksesta tulisi 40-50 kappaletta. Nämä olivat kuitenkin mielestäni oikein sopivan kokoisia.
Jauhelihapiiraat
n. 50 kpl
500 g voita
9-10 dl vehnäjauhoja
9-10 dl hiivaleipäjauhoja
3,5 dl kylmää maitoa
100 g tuorehiivaa
3 tl suolaa
Täyte:
1 kananmuna voiteluun
ketsuppia
n. 1,2 kg jauhelihaa
(jauhelihan maustamiseen sinappia, suolaa, pippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa)
300 g (2 pss) Aura-juustoa
pitsamaustetta
2 prk ananaspaloja
600 g juustoraastetta
Nypi kova rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi ja lisää siihen maito-hiiva-suolaseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Leivo taikina pikkupulliksi ja kohota hyvin. Paista jauheliha ja mausta hyvin. Painele kohonneet pullat lätyiksi käsin tai paina pulliin juomalasin avulla syvennys. Voitele reunat kananmunalla. Täytä piirakat joko ylläolevilla aineksilla tai oman makusi mukaisilla. Kohota täytettyjä piiraita vielä noin 20 minuuttia ja paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
***
Viikonlopun aikana sain neuletakkini vihdoin neulomisen osalta valmiiksi. Nappi vielä uupuu mutta sen jälkeen pääsenkin esittelemään valmiin työn. Uusi neule onkin jo suunnitelmissa ottaa puikoille (joulupukin apulaisen roolissa), mutta pieni tauko on pakko pitää hartiajumituksen vuoksi. :/ Sen verran enemmän tuli viikonlopun aikana neulottua kuin normaalisti..
Jauhelihapiiraat
n. 50 kpl
500 g voita
9-10 dl vehnäjauhoja
9-10 dl hiivaleipäjauhoja
3,5 dl kylmää maitoa
100 g tuorehiivaa
3 tl suolaa
Täyte:
1 kananmuna voiteluun
ketsuppia
n. 1,2 kg jauhelihaa
(jauhelihan maustamiseen sinappia, suolaa, pippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa)
300 g (2 pss) Aura-juustoa
pitsamaustetta
2 prk ananaspaloja
600 g juustoraastetta
Nypi kova rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi ja lisää siihen maito-hiiva-suolaseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Leivo taikina pikkupulliksi ja kohota hyvin. Paista jauheliha ja mausta hyvin. Painele kohonneet pullat lätyiksi käsin tai paina pulliin juomalasin avulla syvennys. Voitele reunat kananmunalla. Täytä piirakat joko ylläolevilla aineksilla tai oman makusi mukaisilla. Kohota täytettyjä piiraita vielä noin 20 minuuttia ja paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
***
Viikonlopun aikana sain neuletakkini vihdoin neulomisen osalta valmiiksi. Nappi vielä uupuu mutta sen jälkeen pääsenkin esittelemään valmiin työn. Uusi neule onkin jo suunnitelmissa ottaa puikoille (joulupukin apulaisen roolissa), mutta pieni tauko on pakko pitää hartiajumituksen vuoksi. :/ Sen verran enemmän tuli viikonlopun aikana neulottua kuin normaalisti..
Onpa teillä ollut hulinaa. :) Leivonnaiset muuttuu yleensä astetta paremmiksi, kun niistä tekee pienempiä versioita, ja niitähän voi sitten hyvällä omalla tunnolla syödä useamman :)
VastaaPoistaTotta kyllä.. Mutta nämä olivat lopulta juuri sopivan kokoisia ainoina suolaisina syömisinä. :)
PoistaMun on pitänyt kanssa kokeilla näitä piiraita jo kauan! Ovat niin herkullisen näköisiä :)
VastaaPoistaEhdottomasti kannattaa kokeilla! :)
PoistaTuo Mimmin ohje on kyllä mainio, helppo ja herkullinen!
VastaaPoistaTodellakin! :)
PoistaNäyttäähän herkulliselta! Pitää laittaa ohje muistiin :)
VastaaPoistaLaitappa ihmeessä muistiin ja kokeiluunkin! :)
Poista